Splittet by forbereder sig på kampe efter kurdisk afstemning
I en by i det nordlige Irak er borgerne ængstelige inden mandagens afstemning om kurdisk uafhængighed.

Irakiske kurdere var søndag i festhumør, inden de mandag deltager i en historisk afstemning om uafhængighed fra den irakiske centralregering.

Unge mennesker kørte gennem gaderne med hornet i bund, mens de affyrede skudsalver i luften i en rus af forventningsglæde.

Men ikke i den irakiske by Tuz Khurmatu. Her er 100.000 indbyggere delt i en voldelig splid mellem kurdere og shiitiske turkmenere, der er imod afstemningen.

- Jeg håber, at afstemningen bliver aflyst. Hvis ikke så vil kurdere overtage byen med magt, og der vil ikke være turkmenere eller arabere tilbage, siger Luay, der er butiksejer i byen.

Tuz Khurmatu er en del af et omstridt område, der består af forskellige etniske grupper i det nordlige Irak.

Både den centrale regering i Bagdad og den selvstyrende kurdiske regering gør krav på området.

Begge sider har forsøgt at konsolidere magten over byen, siden USA invaderede Irak i 2003.

Kurdiske embedsmænd har før afstemningen understreget, at alle grupper, herunder kurdere, arabere, turkmenere og andre minoriteter, kan stemme ved mandagens afstemning.

Søndag eftermiddag var stemmeboksene dog stadig ikke blevet fordelt i den nedslidte by.

Det skyldes ifølge kurdiske embedsmænd en mangel på sikkerhedsstyrker, der kunne bistå arbejdet.

Det var ellers planen, at stemmeboksene skulle fordeles i alle byens kvarterer, siger Arslan Ali, der repræsenterer det kurdiske parti KDP.

- Vi skal nok få det til at ske, siger han.

Det virker dog usandsynligt, da byen er splittet i to dele. Kurdiske peshmerga-styrker kontrollerer den ene halvdel, mens shiitiske, paramilitære grupper støttet af Iraks regering kontrollerer den anden.

- Vi vil ikke lade dem nærme sig de turkmenske områder. De vil overtage de omstridte områder, men det vil vi ikke tillade, siger Mohammed Mahdi al-Bayati, talsmand for de turkmenske styrker i Tuz Khurmatu.

Kurderne har siden 1991 haft et selvstyreområde i Irak. Men står det til mindretallet, skal området gøres til en selvstændig stat.

Den irakiske regering er imod afstemningen, som den kalder forfatningsstridig.

/ritzau/Reuters