Administration 

Socialrådgiver: Kommunerne begår socialt bedrageri mod borgerne

- Kommunerne fastholder folk i systemet i årevis, fordi det er billigere. De er ikke interesseret i at få folk afklaret til fleksydelse eller førtidspension, for så ryger de i en anden kasse, og så får kommunen ikke samme refusion. Det er et cirkus, som ikke gør noget som helst godt for borgerne, men kun generer dem, siger Erik Petersen. (Foto: Foto: Privatfoto)

Sagsbehandlerne i kommunerne er blevet nogle "taste-aber", som kun skal tænke på at spare penge. Det mener Erik, som kender systemet ud og ind. Han har både arbejdet som socialrådgiver i mange år og selv kæmpet mod systemet som sygemeldt.

Det meste sociale bedrageri bliver begået af kommunen mod borgerne.

Sådan lyder den skarpe anklage fra socialrådgiver Erik Petersen. Reaktionen kommer på baggrund af Avisen.dk's artikel om, at hver sjette dansker mistænker en bekendt for at snyde med sociale ydelser.

- Set fra min side af bordet er der ingen tvivl om, at den største mængde socialt bedrageri bliver begået af kommunerne, og det mest sørgelige er, at der ikke er noget at gøre ved det, siger Erik Petersen til Avisen.dk og uddyber senere i artiklen. 

Charlotte anmeldt for socialt bedrageri af bekendt: Jeg føler mig røvrendt

"Nu om dage kan den enkelte sagsbehandler ikke gøre en pind. De er reelt bare nogle taste-aber, der sidder og skriver."

Sagsbehandlere er bare nogle "taste-aber"

Erik Petersen er 62 år og blev uddannet socialrådgiver tilbage i 2002. Han kender systemet ud og ind og har erfaring med det fra mange forskellige vinkler.

Blandt andet har han tidligere arbejdet som kommunal socialrådgiver inden for blandt andet sygedagpengeområdet og handicapområdet i flere forskellige kommuner i hovedstadsområdet.

Han har også arbejdet for en såkaldt anden aktør, som kommunerne hyrede for at aktivere og arbejdsprøve borgere. Da han selv blev syg, oplevede han den anden side af systemet som social klient, hvor han måtte kæmpe for at beholde sine sygedagpenge midt i et kræftforløb.

"Vi ser, at folk bliver sendt igennem fem, seks, syv afklaringer, selvom man i nogle tilfælde kunne afgøre det på en halv formiddag."

Nu er han ansat i et fleksjob som socialrådgiver i et privat firma, som også samarbejder med kommunen, lokalformand for landsforeningen LEV (forening for udviklingshæmmede og pårørende) og ind imellem bisidder for borgere.

Han har oplevet et skred i systemet, som både går ud over de ansatte og de borgere, der har brug for hjælp.

- Tidligere havde vi som socialrådgivere nogle kompetencer. Hvis jeg sagde, at denne her person skulle have et fleksjob, så blev det sådan. Jeg behøvede ikke spørge andre.

- Nu om dage kan den enkelte sagsbehandler ikke gøre en pind. De er reelt bare nogle taste-aber, der sidder og skriver. Men det er jo fantastisk, at de får skylden, når dem, der egentligt siger nej til at en borger kan få nogle hjælpemidler eller et fleksjob, er dem, der sidder et led eller to længere bagude. Og som typisk ikke har en faglig uddannelse på området. Dem, der sidder med økonomien, for det hele handler jo om kroner og øre, siger Erik Petersen.

Hvis der kommer et trafikoffer ind, må man spare på en anden

Ifølge ham er et af de helt store problemer, at det er økonomien, der styrer det hele og ikke borgernes behov.

- Tit er der jo fra politisk side allerede besluttet, hvor mange penge, vi giver til det ene og det andet.

"Når du kommer op til din sagsbehandler nu, tror de som udgangspunkt, at du laver socialt bedrageri."

Men det er vel meget normalt, at man lægger et budget? 

- Ja, men man kan jo sige sig selv, at man ikke kan regne med et budget, når det handler om mennesker, der pludselig bliver syge. For kommunen kan jo ikke vide, hvad der kommer ind ad døren.

- Hvis der pludselig kommer et trafikoffer ind, så skal du jo spare på en anden borger for at overholde budgettet. Netop derfor er det også et problem, at ledernes bonus er bundet op på, at de overholder budgetterne.

Fik besked på at flytte borgere for at få pæne tal

Erik Petersen har oplevet, hvordan excel-ark-tankegangen gennem årene er blevet værre - ikke mindst i forbindelse med at man indførte jobcentrene.

For eksempel arbejdede han i et vikariat et sted, hvor alle sagsbehandlere på et tidspunkt fik besked på at flytte alle borgere over på listen over aktiverede for at opfylde afdelingens måltal.

- Vi fik at vide, at vi skulle aktivere alt og alle, for at vi kunne få nogle pæne tal. Det betød, at vi skulle overbooke kommunens aktiveringssteder med 200 procent. Men man må jo ikke lave en udsigtsløs aktivering, der skal altid være et mål med det, man nu laver med borgeren.

- Samtidig ville borgerne jo være tilbage til det sædvanlige, når statistikkerne var taget. Så det nægtede jeg at gøre. Så fik jeg frataget mine borgere. Og så bad jeg om, at det vikariat ikke blev forlænget, for det ville jeg ikke være med til, fortæller han til Avisen.dk.

Generelt var det et almindeligt trick at flytte borgere, så de officielt stod som aktiverede, lige inden statistikkerne blev trukket hver onsdag formiddag, fortæller Erik Petersen. Dagen efter blev de flyttet tilbage.

- Vi gjorde det for at sikre, at vi ikke blev bebrejdet beskæftigelsestallene, som vi jo ikke kunne gøre noget ved, fortæller Erik Petersen og fortsætter:

- Er løsningen så at lave mere kontrol? Nej absolut ikke. Løsningen er at give plads til ordentligt socialfagligt arbejde, hvor man er optaget af at lave løsninger, frem for at skulle tilfredsstille en stadig stigende administration.

"Pinligt"

Da Erik Petersen startede, satte den enkelte socialrådgiver også en faglig ære i at lave ordentlig sagsbehandling, så der ikke bagefter blev klaget, fortæller han. Og så var der som udgangspunkt tillid til borgeren.

- Hvis fru Hansen sagde, at hun havde ondt i ryggen, jamen så havde hun ondt i ryggen, og så måtte vi finde ud af, hvorfor og hvad man kunne gøre. Når du kommer op til din sagsbehandler nu, tror de som udgangspunkt, at du laver socialt bedrageri.

Udviklingen har fået mange af Erik Petersens kolleger til at sige stop, fortæller han.

- Mange af de gamle socialrådgivere er forsvundet nu, fordi de ikke vil arbejde på den måde, hvor det bare går ud på at fylde kolonner ud, og de vil ikke være med til at behandle folk sådan.

Nu siger du, at du kendte mange socialrådgivere, som sagde stop. Men der er jo stadig masser af socialrådgivere ansat i jobcentrene?

- Ja, men det er typisk de nye generationer, som ikke har prøvet, at det kunne være anderledes. Og så er der jo også kommet mange sagsbehandlere uden socialfaglig uddannelse. Det er pinligt, at der sidder så mange uuddannede og tager sig af folks liv.

"Vi fik at vide, at vi skulle aktivere alt og alle for at vi kunne få nogle pæne tal."

Tror du ikke, at det hele bare ser anderledes ud nu, fordi du oplever systemet fra den anden side? Nu hvor du selv har været på sygedagpenge og er bisidder for borgere?

- Nej. Jeg kunne allerede se udviklingen dengang, jeg arbejdede i det. Og jeg oplever, at fagligheden er blevet ringere, helt op på ledelsesniveau. Det kan jeg for eksempel se, når vi i LEV skal give udtalelser i de lokalpolitiske beslutninger, der bliver vedtaget på området.

"Kommunerne begår socialt bedrageri mod borgerne"

Du taler om tillid til borgeren. Er der ikke nogen, der snyder?

- Jo, det er der da. Jeg har selv som socialrådgiver fanget nogle, der har lavet socialt bedrageri, og det har jeg heller ikke noget til overs for. Men det bliver langt overgået af den mængde socialt bedrageri, som kommunen laver mod borgerne.

Hvad mener du med det?

- De fastholder folk i systemet i årevis, fordi det er billigere. De er ikke interesseret i at få folk afklaret til fleksydelse eller førtidspension, for så ryger de i en anden kasse, og så får kommunen ikke samme refusion. Det er et cirkus, som ikke gør noget som helst godt for borgerne, men kun generer dem.

Men det tager vel tid at afklare arbejdsevnen. Kan det ikke bare være, fordi de skal være grundige?

- Ja, men vi ser, at folk bliver sendt igennem fem, seks, syv afklaringer, selvom man i nogle tilfælde kunne afgøre det på en halv formiddag. Det er jo også normal praksis, at hvis en borger er sat i et forløb, som varer et vist antal år, så tager det også det antal år, uanset om man så undervejs får afklaret, at der ikke er en arbejdsevne. For så kan kommunen jo budgettere efter det.

Var det noget, du overhørte, da du arbejdede der?

- Vi oplevede for eksempel engang, at vores chef kom til at gå ud og sige, hvor mange der kunne få førtidspension næste år. Man kan spørge sig selv, hvordan han kunne vide på forhånd, hvor mange der ville få behov for det? Men når den slags beskeder og generelle beskeder om, at der skal spares, går ud på afdelingen, så ved de ansatte jo godt, at de er nødt til at køre den til grænsen.

Kommunen sparer penge, mens sagen kører

Et andet eksempel er virksomhedspraktik.

- Nogle af virksomhederne bruger de arbejdsløse som ren og skær billig arbejdskraft. Vi kunne se det ved, at de aldrig endte med at ansætte den ledige bagefter. Typisk var beskeden i starten, at det gik godt og den ledige lavede et godt stykke arbejde, men hen mod slutningen var beskeden altid, at nu klarede de sig knap så godt, og så endte det med, at de ikke blev ansat.

Hvordan ved du, at det ikke var rigtigt, at borgeren ikke klarede sig så godt i slutningen af forløbet?

- Fordi jeg oplevede det samme mønster flere gange. Der var også firmaer, som sagde til os, at de kun ville beholde personen, hvis kommunen ville betale for en lærlingeuddannelse.

"Vi fik at vide, at vi bare skulle aktivere hende, til hun knækkede."

Kan folk ikke bare klage, hvis de er utilfredse med deres sagsbehandling?

- Det er typisk ikke mennesker med flest ressourcer, og mange af dem kan ikke gennemskue, hvad kommunen gør. Og Ankestyrelsen er ikke en juridisk enhed, så kommunerne behøver ikke rette sig efter den, selvom de burde.

- Selv hvis kommunen omgør en beslutning og giver borgeren ret, har kommunen tit sparet penge i de måneder, sagen er kørt. Beslutningerne om fleksjob og førtidspension burde blive truffet af en uafhængig domstol med fagfolk, så kommunerne ikke kunne spekulere i refusion.

"Aktiver hende, til hun knækker" 

Selv har Erik Petersen også et par gange gået bag kommunens ryg. Det gjorde han for at hjælpe borgerne, da han for cirka ti år siden arbejdede for en privat aktør, som skulle aktivere og arbejdsprøve syge borgere for kommunerne.

- For eksempel fik vi en kvinde ind, som var hypermobil og havde mange smerter, men det var tydeligt, at kommunen ikke troede på hende. Vi fik at vide, at vi bare skulle aktivere hende, til hun knækkede.

- Vi fandt så ud af, at hun gerne ville læse til socialrådgiver, så vi sørgede i stedet for at hun kom på et tremåneders kursus for at teste, om hun havde kompetencerne til det. Det vil sige, at officielt gik hun ved os, men i virkeligheden gik hun på det kursus.

- Det er selvfølgelig tæt på at være socialt bedrageri, men vi gjorde det, fordi vi kunne se, at vi kunne hjælpe hende på en anden måde. Hun endte med at tage uddannelsen på revalidering, fortæller Erik Petersen.

 

Pointen går tabt i regnearkene

Nu kritiserer du, at der er for meget fokus på, hvad ting koster. Men som kommune er man vel også nødt til at kunne lægge et budget?

- Jo, men problemet er, at man konsekvent underbudgetterer og ikke har en buffer. Det handler jo ikke om, at man skal lave tingene dyrest muligt, men det handler for eksempel om at tænke længere end frem til næste valg.

Hvad mener du?

- Jeg taler om det, man kan kalde rettidig omhu, hvor man laver en indsats, inden det går helt galt. For eksempel hjælper forældrene til et handicappet barn, så de ikke går ned med stress og ender med at blive syge og skilt.

Hvis kommunen fokuserer for meget på den kortsigtede økonomi, bliver der ikke satset på de langsigtede løsninger, som måske kunne betale sig i sidste ende, mener socialrådgiveren.

- Hvis man kun laver en halv løsning, beholder man jo borgeren i systemet, og det vigtigste burde jo være at få dem videre. Men det kræver, at du laver en løsning, der satser på det, for eksempel omskoler folk til noget andet. Det kan i mange tilfælde godt betale sig at lave en indsats, der er dyr i starten, men den pointe går tabt i regnearkene.

Avisen.dk har været i kontakt med Kommunernes Landsforening (KL) og fremlagt Erik Petersens kritik. KL ønsker dog ikke at kommentere historien.

en kok i et køkken
Mad og drikke

Dansk kok har mistet sin kuffert kort før jagten på EM-guld

En politibil
Krimi

Ung mand trafikdræbt 

Tre kokke med medaljer
Mad og drikke

Alt du skal vide om Bocuse d'Or

Trump ved det amerikanske flag
Nyheder

Trump vil have nationalt abortforbud

portræt af mand
Nyheder

Højtstående

Hamas-leder dræbt

kæmpe udgravning i landskab
Nyheder

Nordic Waste:

Flere millioner til oprydning 

Tivoli
Nyheder

Tivoli klar til vild sæson

portræt af mand
Nyheder

EU-lande sender

milliarder til Ukraine

portræt af kvinde
Kendte

Badehotellet: 

Bliver bare ved

tv i rude
Nyheder

B&O regner med

faldende omsætning

portræt af kvinde
Kendte

Linda P. scorer værtstjans

tøj
Nyheder

Dansk tøjmærke konkurs

Nyheder

Biden skal tale

med Netanyahu

portræt af mand
Kendte

Ellemann jubler: 

Nu far til fire

en smilende dame
Kendte

Birthe Kjær har fået

ridderkorset:

Kongen sagde tak 

Sport

Fodboldstjerne er ude

af respirator

hest på mark
Krimi

To ponyer døde

efter mishandling 

kvinde smiler
Kongelige

Efter måneder i skjul:

Prinsesse Kate er spottet

Krimi

21-årig skød og sårede

to helikopterpiloter

en reklame
Nyheder

Brdr. Simonsen lever i bedste velgående

tre personer poserer
Sport

Her er den nye

landsholdstrøje 

strand med sten
Krimi

840 kilo narko

drevet i land

kvinde med kikkert
Nyheder

Dikaktorens datter

køres i stilling som

den næste leder 

gorilla
Dyreliv

Dansk zoo afliver

gorilla

to kondomer
Helt vildt

OL i lagengymnastik:

Uddeler 300.000 kondomer 

plakater med putin og stalin
Nyheder

Minister: Putin er

nutidens Stalin

menneskemængde foran slot
Kongelige

Tronskifte får danskerne

til at myldre til 

trailer i park
Nyheder

Mand falder ud af luftballon

og mister livet

person nyder solen
Nyheder

Regn og blæst -

og en smule sol

Nyheder

Knusende Putin-sejr

portræt af kvinde
Kendte

Dagens fødselar:
Klar til kærligheden

gryde med smør
Nyheder

Samme restaurant har både

Årets Kok og Årets Tjener

blå blink
Krimi

Stor aktion:

Seks personer anholdt

portræt af kvinde
Kendte

Badehotellet:

Derfor forsvandt hun

militærfolk på gade
Nyheder

Russisk ambassade

angrebet med benzinbomber

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-kærester:

Hun støtter mig i alt

krigsbillede
Nyheder

Putin kan blive

den længst siddende 

politiafspærring
Krimi

Seks anholdt: Bortførte

og tæskede ung mand

portræt af mand
Nyheder

Alle vil have 

Kongens bog 

mennesker i flygtningelejr
Nyheder

Israel fortsætter offensiv

Ambulance og politi på stedet.
Krimi

Mand er druknet

i Holbæk Havn

Bjrøn og Johnny Hansen optræder på et plejehjem.
Kendte

Døden nær:

Kandis-Johnny

var tæt på at

miste sin far

En skole med et flaget på halv
Nyheder

Skole tilbyder

krisehjælp efter

tragisk dødsfald

En helikopter i luften
Krimi

Helikopter og hunde leder

efter forsvunden mand

En politibil set fra siden. Den er hvid med blå skrift.
Krimi

Tasker med kokain

drevet i land på

dansk strand

Jørgen Leth og en kvinde
Kendte

Jørgen Leth i byen

med sygeplejerske

En ambulance med udrykning
Krimi

18-årig dansker 

død i Spanien

Morten Kjeldgaard og Mette Sommer på dansegulvet.
Kendte

Stopper i

Vild med dans

Joe Biden på vej ind til en fest
Nyheder

Biden gør grin med

Trumps alder

Mads Mikkelsen på scenen
Kendte

Bastarden rydder bordet

ved årets Bodilpris

robotter står på lager
Nyheder

Dansk robotfirma

går konkurs

trøfler
Nyheder

Mindst 19 trøffeljægere dræbt af landmine

punkterede biler holder i vejsiden
Krimi

Væltet vejskilt

punkterer 25 biler

en læge
Nyheder

Læge har på otte år

udbetalt 259 honorarer

til sig selv

en villa og en mand
Nyheder

Dansk topchef sælger

endnu en luksus-villa

en computer på et bord
Nyheder

Vinder ti mio. i Lotto:

- Det bliver børn og børnebørn glade for

mand med slips
Nyheder

Spyttede på p-vagt:

Mister ridderkorset

to mænd griner
Nyheder

Macron dukkede op til Moderaternes årsmøde

trafik på motorvej
Krimi

Vanvidskørsel: Kørte

med promille på 2,0

på motorvejen

nedbrændt hus
Kendte

Stjernens villa brændt

ned til grunden

mand kigger i kikkert
Nyheder

Kim Jong-un prøvekørte

limousine fra Putin

Nyheder

Løkke klapper i

om partistøtte 

putin taler fra talerstol
Nyheder

Ramt af hackerangreb

kvinde poserer
Kendte

Håndværkerne afslører:

Sofie Linde vender tilbage 

mand på talerstol
Nyheder

Løkke: Moderaterne er

kommet for at blive

fly mangler panel
Nyheder

Nye problemer:

Boeing-fly manglede

panel ved landing 

folk smiler
Film og TV

Her er vinderen af

Tvprisen 2024

To piger holder om hinanden
Film og TV

X Factor: De røg ud

Mike Pence
Nyheder

Mike Pence vil ikke støtte Trump 

Barack obama
Nyheder

Obama i Danmark

Sport

Chok-nederlag til Axelsen 

Forelæsning i auditorium
Nyheder

Så mange har søgt ind på

videregående uddannelser

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-kærester laver nyt tv-program

fodboldspillere i aktion
Sport

FCK hjælper Parken

til rekordoverskud

kæmpe villa
Kendte

Skuespiller vil sælge 

luksusvilla for formue

et gods set fra luften
Nyheder

Gods solgt til spotpris

rutchebane i tivoli
Nyheder

Tivoli åbner tre

nye forlystelser 

en lille hund
Krimi

Fire dømt for ulovlig import af hunde

en mobil
Nyheder

Mobilepay ramt af nedbrud