Ole politianmeldt for at hænge jobcenter-ansatte ud: De fortjener det
Socialrådgivere har et ansvar, og hvis de ikke lever op til det, er det helt fair at hænge dem ud offentligt, mener bisidder Ole Olsen. (Foto: Foto: Privatfoto)
Bisidder Ole Olsen fortryder ikke, at han hængte socialrådgivere og mellemledere ud i sin Youtube-video.

Hvis man som socialrådgiver ikke har styr på sine sager og gør sit job godt nok, må man finde sig i at blive hængt ud.

Sådan lyder den kontante besked fra 62-årige bisidder Ole Olsen, som er blevet politianmeldt for at have kaldt fem navngivne medarbejdere på Jobcenter Kolding for blandt andet "skvat" og "åndsbolle" i en Youtube-video, der er blevet set flere tusinde gange.

- Jeg fortryder det overhovedet ikke. De fortjener det. De må lære det på den hårde måde, siger han til Avisen.dk.

Der er tale om direktøren for jobcenteret, to ansatte med ledelsesansvar og to socialrådgivere.

"Nu skal jeg lære dem"

Det var ikke fordi Ole Olsen, som har været bisidder i 18 år, på forhånd havde planlagt at hænge navngivne jobcentermedarbejdere ud, inden han tændte for sit webcam.

- Det var en pludselig indskydelse af, at nu skal jeg lære dem, hvad der sker, når de ikke hjælper folk. Jeg ville bare skælde ud, have det ud af kroppen, siger han.

Men er det rimeligt, at du hænger menige ansatte ud med navn? De gør jo bare deres arbejde?

- Ved du hvad, hvis man som socialrådgiver ikke har styr på sine sager, så skal man finde et andet job, siger Ole Olsen.

Ignorerede grædende borger

Han nævner som eksempel sager, hvor sagsbehandlere ignorerer syge borgeres lægeerklæringer eller ikke vil udlevere journaler, som borgeren har bedt om aktindsigt i.

- Nogle gange har jeg spurgt en sagsbehandler til et møde: "Synes du selv, det er en god hjælp, du yder her? Synes du, det er retfærdigt?" siger han, og fortæller om et møde, hvor han var chokeret over de ansattes opførsel over for en syg kvinde, han repræsenterede.

- De kan se, hvor dårligt, borgeren har det til det her møde. Til sidst vender hun sig mod den ene jobcenteransatte og siger lige ind i hans ansigt: "Jeg kan ikke mere". Men han snakker videre, som om han ikke har hørt hende. Hun styrter ud og bryder grædende sammen, og han gør stadig ingenting, siger han.

Socialrådgivere har jo et ansvar

Hvordan ville du have det, hvis det var dig selv, som blev hængt ud på den måde?

- Jamen, hvis jeg ikke har styr på det, jeg laver, ville mine borgere også komme efter mig og skælde mig ud.

Men kan du ikke forstå, at det kan være ubehageligt for de ansatte, at du nævner deres navne i den video?

- Det er jo et ansvar, de har. Når man bærer andres liv i sine hænder, så skal man også være sig det ansvar bevidst. Også selvom man er almindelig socialrådgiver.

Har også rost ansatte

Men de her ansatte er jo også bare mennesker?

- Ved du hvad, det er en ærlig sag at stå frem og sige: "Jeg har kvajet mig." Hvis de havde ringet til mig og sagt Ole, der er noget, vi skal snakke om (i forbindelse med den sag, hvor borgeren ikke kunne få udleveret sin journal, red.). Men de har bare ladet tingene passere.

Er du ikke bange for, at du med det her skader din egen sag?

Nu er jeg 62 år og skal alligevel snart slutte. Men det var jo dem, der ikke ville samarbejde. Det var dem, der ikke udleverede papirerne. Jeg har hele tiden godt villet samarbejde, indtil jeg opdagede, at der reelt ikke var et samarbejde, siger Ole Olsen og tilføjer, at han også ofte har oplevet borgere få en god behandling og i den forbindelse også kan finde på at kontakte sagsbehandlere for at rose dem.

Ikke første gang

Avisen.dk har tirsdag forsøgt at få en kommentar fra Jobcenter Kolding, men de er ikke vendt tilbage.

Poul Erik Jensen, der er formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Kolding Kommune, har tidligere sagt til JydskeVestkysten:

- Vi bestræber os hele tiden på at give borgerne en så god behandling, som det er muligt. Vi har også en forventning om, at borgerne behandler personalet med samme udgangspunkt. Generelt fungerer det ganske fint. Desværre er der enkelttilfælde, hvor personalet behandles ganske urimeligt. I sådanne sager griber vi ind - og i den konkrete sag skrider forvaltningen til politianmeldelse, sagde han.

Det er ikke første gang, ansatte på et jobcenter er blevet hængt ud på sociale medier. Tidligere har en reformramt borger og formand for gruppen "Jobcentrets Ofre", Kim Madsen, udtalt, at han håber, nogen tør spytte på de ansvarlige i det team, der havde nægtet en alvorligt syg kvinde førtidspension.

Flertal i Facebook-afstemning støtter Ole

På Avisen.dk's Facebook side viser en afstemning blandt læserne, at et flertal er enige med Ole i, at det er okay at hænge navngivne sagsbehandlere ud.

Siden tirsdag formiddag har 279 erklæret sig enige, mens 194 siger nej.

Udvalgte kommentarer:

"Ja, det er mere end ok. At det giver en bøde er hvad det er, men forstår sandelig godt manden og jeg synes, at det er helt fortjent efter selv at have været igennem møllen med jobcentret. Flere af hans slags, tak." - Ludvig Henriksen.

"Der er intet galt i at afsløre løgn, svindel, kvaksalveri og inkompetence. Det er tværtimod nødvendigt - faktisk har man pligt det, når det har kriminelt omfang, hvilket er tilfældet her." - Oscar Røhling.

"Der kommer sjældent noget godt ud af at hænge folk ud offentligt og lade en folkedomstol, som ikke har indsigt i hele sagen, afgøre det. Og det gør næppe systemet bedre." - Tony Paulsen.

"Nej, selvfølgelig er det ikke okay. Hvad er det for en verden vi lever i efterhånden, når pøblen tror at det er okay at hænge medarbejdere ud som blot passer deres job." - Jacob Jørgensen.

via Listen To News