Nu bliver der ryddet op i job-indsatsen: Her er de nye regler for ledige
Torsdag præsenterer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) en længe ventet plan om jobindsatsen i kommunerne. (Foto: Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix )
Ny aftale skal sikre oprydning i beskæftigelsespolitikkens regeljungle. Kommuner får friere rammer og bliver straffet, hvis de ikke sørger for, at de ledige får de rette tilbud. A-kasser overtager samtaler fra jobcentre.

Der har været talt om behovet for at rydde op i beskæftigelsespolitikkens vildtvoksende regeljungle i årevis.

Torsdag præsenterer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) en længe ventet plan for, hvordan landets kommuner kan få friere rammer til at tilrettelægge indsatsen over for de ledige. Og hvordan kommunerne kan blive straffet, hvis de ikke sørger for, at de ledige får de rette tilbud. Det oplyser en række kilder til Avisen.dk. 

Troels Lund: Ingen grund til at søge job når man har et på hånden  

Den nye aftale, som regeringspartierne, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og De Radikale står bag, lægger også op til, at en række a-kasser kan overtage jobcentrenes samtaler med de ledige og bistå med jobformidling.

"Vi tager et opgør"

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har gentagne gange understreget, at de nugældende detaljerede regler ikke virker efter hensigten, og at der derfor er behov for at tænke nyt. Borgere, virksomheder og kommuner er ifølge ministeren i årevis blevet druknet i 'besværlige regler og stive proceskrav.'

- Vi tager et opgør med et alt for bureaukratisk regelsystem og giver kommunerne frihed under ansvar, lød det fra Troels Lund Poulsen i juni.

SFs beskæftigelsesordfører Karsten Hønge siger om de langvarige forhandlinger, at udfordringen har været at sikre den rette balance i aftalen. 

- Vi er fremme ved målstregen nu. Vi skal på én gang sørge for, at der bliver luget ud i de besværlige regler, at arbejdet skal være lettere for sagsbehandlerne, og vi skal sikre rettigheder til borgerne, siger Karsten Hønge.

Aftalen betyder ifølge Avisen.dks oplysninger, at der fremover bliver blødt op på reglerne om, hvornår jobcentrene skal indkalde ledige til møder. Der bliver også ændret på, hvilke tilbud unge ledige og ledige over 50 år skal have. Og ledige, der har et job på hånden, skal ikke blive ved med at skrive ansøgninger, indtil de går ind af døren på deres nye arbejdsplads, som der hidtil har været lovkrav om.

Samtidig bliver kommunerne holdt i kortere snor med et nyt målesystem, der afslører, hvem der leverer varen, og hvem der svigter. Kommuner, der ikke leverer op til deres forpligtelser, kan blive sat 'under administration'.   

- Der varmes virkelig op til at stramme tøjlerne over for kommunerne, siger Karsten Hønge.

Nybrud

Flere kilder, som Avisen.dk har talt med, betegner det som et markant nybrud, at en række a-kasser som led i et fire-årigt forsøg får mulighed for at overtage de kontaktforløb, som de kommunale jobcentre hidtil har stået for.

A-kasserne vil ifølge Avisen.dks oplysninger skulle søge om at komme med i forsøget, der vil omfatte 25 procent af de nyledige. Hensigten er, at forsøget skal give erfaringer fra a-kasser med medlemmer med forskellig uddannelsesbaggrund.

Formanden for paraplyorganisationen Danske A-kasser, Torben Poulsen, ser frem til at nærstudere den politiske aftale. 

- Hvis aftalen åbner for, at a-kasserne får et større ansvar og en mere fremtrædende rolle i beskæftigelsesindsatsen, vil jeg være tilfreds. Det afgørende er, at vi sammen med jobcentrene bruger ressourcerne mere intelligent og målrettet de ledige, der har behov. Og at vi ikke bruger ressourcerne på dem, der kan selv, siger Torben Poulsen. 

via Listen To News