Socialpædagog kvalt bevidstløs: Sag blev afvist, men tager nu ny drejning

En mandlig socialpædagog blev afvist af Erstatningsnævnet efter et voldsomt overfald på et psykiatrihospital. Nu står socialpædagogen til en erstatning på 800.000 kroner.
En patient tog kvælertag på socialpædagogen, som kortvarigt var bevidstløs.
En patient tog kvælertag på socialpædagogen, som kortvarigt var bevidstløs. Foto: Shutterstock/Scanpix

I en principiel afgørelse har en mandlig socialpædagog fået medhold i, at det var forkert at Erstatningsnævnet i første omgang afviste en sag, hvor han nu håber på en erstatning på omkring 800.000 kroner.

Det skriver fagbladet Socialpædagogen.

Sagen begyndte i januar 2012, da socialpædagogen blev udsat for vold på et psykiatrihospital.

Ifølge forklaringen skubbede en demensramt patient socialpædagogen ned ad en gang og rev hans t-shirt og trøje i stykker. Patienten tog herefter kvælertag på socialpædagogen, som kortvarigt var bevidstløs, skriver fagbladet.

Socialpædagogen blev efterfølgende indlagt på hospitalet i et halvt døgn med nakkesmerter og hovedpine, og har siden episoden været langtidssygemeldt på grund af fysiske og psykiske mén.

Ifølge fagbladet talte socialpædagogen på dagen for overfaldet med sin leder om, at episoden skulle anmeldes til politiet. Og at lederen skulle gøre det. Men af forskellige årsager blev overfaldet først anmeldt efter 14 dage. Derfor afviste Erstatningsnævnet sagen.

Men en ny dom fra Østre Landsret har nu afgjort, at Erstatningsnævnet har tolket reglen for restriktivt.

Dommen slår fast, at det er muligt at afvige fra reglen om de 72 timer, hvis der er en god grund til at tro, at for eksempel lederen vil politianmelde overfaldet inden for fristen.

Socialpædagogens advokat, Søren Kjær Jensen, mener, at dommen kan få betydning for lignende sager fremover.

- Det er en principiel dom. Dommen siger, at hvis man er gået ud fra, at en anden meldte sagen til politiet, så er det en acceptabel grund til, at sagen ikke er blevet politianmeldt inden for 72 timer. Erstatningsnævnet mente det modsatte, men fik altså ikke medhold, og derfor kan den her dom blive afgørende i lignende sager, siger Søren Kjær Jensen til fagbladet Socialpædagogen.

Erstatningsnævnet skal nu tage stilling til, om socialpædagogen har ret til erstatning. Her venter Søren Kjær Jensen, at der vil blive tildelt erstatning og at den vil lande på omkring 800.000 kroner i erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og for svie og smerte.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.