Skifteholdsarbejde kan gå ud over ufødte børn
Arkivfoto. Foto: Maria Hedegaard / Ritzau Scanpix
Skiftende arbejdstider kan være årsag til, at fostre vokser mindre end ellers, viser ny australsk undersøgelse.

Skifteholdsarbejde kan have konsekvenser for helbredet – også hos ufødte børn. En ny australsk undersøgelse tyder på, at skiftende arbejdstider kan gøre, at fostre vokser mindre end ellers.

Det skriver Fagbladet 3F.

Det gælder også, selv om skifteholdsarbejdet kun foregår i den første del af graviditeten. Undersøgelsen er netop offentliggjort i The Journal of Physiology.

Også danske forskere er optaget af arbejdstiders betydninger for kvinder og det barn, de venter. En undersøgelse har vist, at natarbejde kan øge risikoen for svangerskabsforgiftning.

- Den menneskelige krop er ikke bygget til at arbejde om natten. Flere undersøgelser viser, at skifteholdsarbejde er i større fare for at få blandt andet sukkersyge, siger Niels Ejskjær, der er professor i diabetes på Aalborg Universitetshospital til Fagbladet 3F.

- Samtidig ved vi med sikkerhed, at sukkersyge er en særlig risiko for gravide kvinder. Moderens sundhed under graviditeten har generelt stor betydning for fostret, siger Niels Ejskjær.

Den australske undersøgelse viser, at skiftehold påvirker moderens stofskifte. Andre undersøgelser dokumenterer, at kvinder på skiftehold har større svingninger i deres blodsukker.

- Jeg kender ikke det australske projekt i detaljer. Men det passer sammen med, hvad der har været mistanke om i andre undersøgelser, siger Paula Hammer til Fagbladet 3F.

Hun er læge på Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital i København. Hun skal i april i år fremlægge resultaterne fra et landsdækkende dansk projekt. Det undersøger sammenhængen mellem natarbejde i løbet af graviditeten og risiko for sygefravær, forhøjet blodtryk, svangerskabsforgiftning og svær fødselsdepression.

Paula Hammers projekt er en del af en større dansk forskningsindsats om gravides arbejdstider.

Niels Ejskjær fortæller, at natarbejde virker ind på en række hormonsystemer i kroppen. Blandt andet adrenalin, kortison og væksthormon – og også sukkerstofskiftet følger en særlig døgnrytme.

- Dermed gør skifteholdsarbejdet på en måde vold på vores stofskifte. Folk kommer også til at spise og sove anderledes. Det har betydning i forhold til faren for at få sukkersyge.

- Hvis en kvinde, der allerede har fået sukkersyge, spørger mig til råds med hensyn til graviditet, vil jeg helt fraråde skiftehold, siger Niels Ejskær.

De australske forskere er optaget af, om der kan opstilles arbejdstidsplaner, som gør det sikkert for gravide at arbejde på skiftehold. Det samme beskæftiger Paula Hammer sig med.

Hun mener, at man ikke bare generelt skal fraråde kvinder at arbejde på skiftehold under graviditet.

- Meget tyder på, at arbejdstiderne kan tilrettelægges sådan, at det er rimeligt sikkert for de fleste raske kvinder at arbejde om natten i løbet af graviditeten, siger Paula Hammer.

Det anslås, at over 10 procent af den danske befolkning arbejder om natten, heriblandt mange kvinder i den fødedygtige alder.

Fagbladet 3F