Sexchikane i fagforening: Formand misinformerede om kontakt til advokat
Formand for Dansk Journalistforbund gav forkerte oplysninger til medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer i sex-sag. Foto: Claus Fisker/Scanpix/Arkiv
Formand for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, fortalte forbundet hovedbestyrelsen, at advokat til kvinde, der følte sig krænket, var kontaktet. Det passede ikke, siger advokat.

Ledelsen i Dansk Journalistforbund har misinformeret i sex-sagen, der lige nu ruller internt i fagforbundet. 

Formand Lars Werge gav nemlig forkerte oplysninger til medarbejdere samt medlemmerne i hovedbestyrelsen i forbindelse med anklager om sexchikane fra en tidligere medarbejder. Det viser intern mail, som Avisen.dk er i besiddelse af.

I mailen, der er sendt den 20. november, oplyser Lars Werge, at man har henvendt sig til den tidligere medarbejders advokat. Men det passer ikke, oplyser pågældende advokat.

Det er ikke første gang, Lars Werge kommer med urigtige oplysninger i forbindelse med sexchikane-sagen. Læs mere her.

Havde ikke kontaktet advokat

I kølvandet på anklager om sexchikane i Dansk Journalistforbund besluttede ledelsen at igangsætte en ekstern undersøgelse af de konkrete anklager fra den tidligere medarbejder samt klarlægge, om der eksisterer en usund sex-kultur i forbundet.

Dette meddelte formand Lars Werge i en intern mail til hovedbestyrelsen. som Avisen.dk er kommet i besiddelse af. Mailen er fra den 20. november.

Lars Werge oplyser i mailen, at man har orienteret forbundets medarbejdere om, at man vil igangsætte den eksterne undersøgelse, og at man har meddelt dette til den tidligere medarbejders advokat på sagen.

Men den pågældende advokat, Morten Erritzøe Christensen, oplyser til Avisen.dk, at han ikke havde hørt fra forbundet det pågældende tidspunkt.

Faktisk skulle der gå syv dage, før han første gang hører fra forbundet. Morten Erritzøe Christensen oplyser til Avisen.dk, at han først den 27. november bliver kontaktet af forbundet og orienteret om den eksterne undersøgelse.

“Hvis DJ mener, at de har orienteret mig før 27/11 vil jeg vældig gerne se mailen,” skriver Morten Erritzøe Christensen i en mail til Avisen.dk.

Avisen.dk har forsøgt at få forklaring fra Lars Werge, men han vil ikke udtale sig i sagen, så længe den eksterne undersøgelse pågår, oplyser han. 

Flere forkerte oplysninger

Den eksterne undersøgelse af anklager om sexchikane og sexkultur i Dansk Journalistforbund blev igangsat, efter megen kritik af forbundsledelsens håndtering af sagen til at starte med. 

Efter den tidligere medarbejder for en lille måned siden stod offentligt frem med anklager om sexchikane, reagerede forbundet i første omgang med at afvise, at sexchikane havde fundet sted. 

I en pressemeddelelse fra den 17. november oplyste Lars Werge, at man havde været kontakt med den tidligere medarbejder for at få uddybet anklagerne. Men den tidligere medarbejder var slet ikke blevet hørt i sagen, viste det sig. 

Men da Dansk Journalistforbundet valgte at nedsætte advokatundersøgelsen udtalte Lars Werge:

”Jeg begik en stor fejl ved at udtale mig skråsikkert i starten om, at der ikke er en sexistisk kultur i DJ, og at jeg ikke troede, at der havde været sexchikane i forbundet. Det beklager jeg, og det ville jeg ønske, jeg kunne lave om.”

Den eksterne undersøgelse af Dansk Journalistforbund foretages af advokat Karen-Margrethe Schebye og forventes færdig inden jul.

Sexsag i forbund: Tidslinje

2009 Sigrid Benedikte Strøyer starter i Dansk Journalistforbund som studentermedhjælper. Hun har en affære på tre måneder med den nuværende afdelingschef.

 

2010-2011 Sigrid Benedikte Strøyer oplever at blive krænket af den nuværende afdelingschef, efter at de har afsluttet forholdet. Hun stopper i forbundet før tid. 

 

2015 Den anden studentermedhjælper starter i forbundet. Den nuværende afdelingschef og studentermedhjælperen indleder en affære. De bliver set sammen til julefrokost i forbundet. 

 

2016 Den nuværende afdelingschef får januar en påtale af ledelsen, efter at være blevet set sammen med studentermedhjælperen til julefrokosten. De to fortsætter dog affæren. 

 

2016 Den anden studentermedhjælper stopper i august i forbundet før tid. 

 

11. november 2017 Sigrid Benedikte Strøyer fortæller i et offentligt facebookopslag, at hun oplevede at blive krænket i Dansk Journalistforbund. 

 

17. november 2017 Dansk Journalistforbund oplyser i en pressemeddelelse, at de har undersøgt Sigrid Benedikte Strøyers anklager, men at det ikke er muligt at bevise, at sexchikane har fundet sted. De har endnu ikke hørt Sigrid Benedikte Strøyers side af sagen. 

 

20. november 2017 Dansk Journalistforbund oplyser, at de vil igangsætte en ekstern undersøgelse af anklagerne. Formand Lars Werge oplyser til medarbejdere og medlemmer af hovedbestyrelsen, at man har meddelt Sigrid Benedikte Strøyers advokat om den eksterne undersøgelse. 

 

22. november 2017 Den nuværende afdelingsleder suspenderes, mens sagen undersøges.

 

23. november 2017 Direktøren i Dansk Journalistforbund suspenderes, mens sagen undersøges.

 

27. november 2017 Sigrid Benedikte Strøyers advokat bliver første gang kontaktet af Dansk Journalistforbund, der oplyser om den eksterne undersøgelse. 

UDVID