V-profil: 24.000 kr. til sexofre på jobbet er helt til grin
Mads Fuglede (V) er klar til at få hævet ofres erstaning ved sexchikane på arbejdet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Venstres ligestillingsordfører, Mads Fuglede, foreslår, at ofre for seksuelle krænkelser på arbejdspladsen skal have mulighed for at få tilkendt en større godtgørelse.

Erstatninger for sexchikane på arbejdspladser er for små og bør afspejle, hvor alvorlig en sag krænkelse er.

Det mener Venstres ligestillingsordfører, Mads Fuglede.

- Hvis man bliver udsat for sexchikane, der betyder, at man bliver nødt til at forlade sin arbejdsplads, så er det at gøre grin med dem kun at give en erstatning på i gennemsnit 24.000 kroner, siger Mads Fuglede til Avisen.dk.

Regeringen foreslår derfor, at man fremover bør kunne få et væsentligt større beløb, hvis man må forlade sit job som følge af sexchikane. 

- Vi skal til at undersøge nu, hvordan vi får sat det her op. Noget tyder på, at det faktisk godt kan lade sig gøre at sætte beløbet op, uden at der skal stilles et lovforslag. Men det skal jeg have snakket med justitsministeren om, siger Mads Fuglede.

Er det her Venstre og regeringens politik – eller er det bare Mads Fugledes politik?

- Det er noget jeg arbejder for, at vi skal gøre, men jeg repræsenterer regeringen på det her område.

Og det er clearet med Karen Ellemann (ligestillingsminister red.)?

Ja, det er clearet med hende, siger Mads Fuglede.

Systemet er svært at forstå

I dag er det sådan, at hvis man bliver fyret uden grund eksempelvis på grund af graviditet eller barsel, kan man modtage en erstatning på op mod 250.000. Mere end ti gange så meget som for sexchikane.

- Jeg har svært ved at forstå, at man har et system, hvor beløbet er meget lavere, hvis man ikke kan komme tilbage på sin arbejdsplads på grund af sexchikane. Hvor beløbet lander, er jeg sådan set ligeglad med. Der skal bare være en ordentlig erstatning, siger Mads Fuglede.

Mads Fuglede mener, at det politisk vil være et godt signal at sende, at man tager sexchikane ligeså alvorligt som andre sager, hvor man må forlade sit job uretmæssigt.

- Jeg er ikke sikker på, at det løser nogle problemer eller virker forebyggende at sætte beløbet op. Men det er en anerkendelse af, at man fra politisk side tager det meget alvorligt.

Så det er symbolpolitik, hører jeg dig sige?

- Det håber jeg ikke, det er for dem, der får en større erstatning i fremtidige sexchikane-sager, siger Mads Fuglede.