Fagforening opgav at opklare sexchikane-sag: Talte aldrig med kvinden
Formand i Dansk Journalistforbund, Lars Werge, vil ikke længere udtale sig i sexchikane-sagen. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix/Arkiv
Formand for Dansk Journalistforbund Lars Werge kom med forkerte oplysninger til offentligheden i sag om sexchikane.

En ansat i Dansk Journalistforbund, der følte sig udsat for sexchikane på jobbet, fik ikke mulighed for at forklare sin version af sagen, før forbundet konkluderede, at det var umuligt at opklare, om sexchikanen havde fundet sted.

Sexchikanesagen begyndte at rulle i Dansk Journalistforbund, efter den tidligere medarbejder Sigrid Benedikte Strøyer for nogle uger siden i et facebookopslag fortalte, at hun følte sig udsat for 'grov, grov sexchikane' af en leder i forbundet. 

Det er omkring syv år siden krænkelserne skulle være fundet sted, men Sigrid Benedikte Strøyer forklarer, at hun først nu foranlediget af #Metoo-kampagnen har haft modet til at være åben om sine oplevelser. 

En uge efter reagerede forbundet offentligt på anklagerne ved at udsende en pressemeddelelse, hvor formand Lars Werge blandt andet skrev: 

"...ledelsen har brugt denne uge på at undersøge sagen. Vi har været i kontakt med den tidligere medarbejder for at få uddybet beskyldningerne. Dette har vi konfronteret den pågældende medarbejder med, og det er ikke på det foreliggende grundlag muligt at bevise, hvorvidt sexchikane har fundet sted."

Men Sigrid Benedikte Strøyer fortæller, at forbundet ikke har hørt hende om sagen. Og hendes kontakt med forbundet, siden hun gik offentligt ud med anklagerne, har været minimal og ikke handlet om at få "uddybet beskyldningerne", som Lars Werge skriver i meddelelsen.

Et møde bliver aldrig til noget

Avisen.dk har fået fremlagt en mail-korrespondance mellem Sigrid Benedikte Strøyer og den nu suspenderede direktør i Dansk Journalistforbund, Linda Garlov.

Korrespondancen fandt sted onsdag den 15. november, og er den hidtil eneste kontakt Sigrid Benedikte Strøyer har haft med forbundsledelsen, siden hun stod frem med anklagerne lørdag den 11. november. 

Det var Linda Garlov, der tog kontakt til Sigrid Benedikte Strøyer og indbød hende til at mødes eller komme med konkretiseringer af sexchikanen. Et møde blev i første omgang afvist af Sigrid Benedikte Strøyer, der gav udtryk for, at hun ikke var tryg ved at tale med Linda Garlov. Men Sigrid Benedikte Strøyer spurgte ind til hvilke konkretiseringer, Linda Garlov ønsker. 

Dernæst foreslog Sigrid Benedikte Strøyer dog at mødes med Linda Garlov, hvis to vidner i sagen måtte deltage. Det tilbud blev ikke besvaret af Linda Garlov, der i stedet afsluttede korrespondancen med at understrege, at hun tog anklagerne om sexchikane alvorligt og ville undersøge sagen. Hun spurgte ikke ind til yderligere detaljer i Sigrid Benedikte Strøyers anklager. 

Fredag den 17. november kom pressemeddelelsen, hvori det fremgår, at forbundet har undersøgt sagen, men at det ikke er muligt at bevise, hvorvidt sexchikane har fundet sted.

Ikke juridisk forkert 

At forbundet officielt melder ud, at sagen er undersøgt uden at have hørt Sigrid Benedikte Strøyers side af sagen, er ikke juridisk forkert, fastlår advokat med fokus på ledelse Lotte Bliddal fra advokatfirmaet Bliddal & Holmstrøm. 

Hun forklarer, at sagen juridisk overskrider den normale tre-årige forældelsesfrist og at forbundet som arbejdsgiver ikke har pligt til at undersøge påstandene fra Sigrid Benedikte Strøyer.  

- Men moralsk er det en anden sag. Det er jo dumt af dem at gå ud og melde, at de har undersøgt sagen, hvis det rent faktisk ikke passer, siger Lotte Bliddal. 

I kølvandet på Sigrid Benedikte Strøyers facebookopslag er en anden tidligere studentermedhjælper, der ønsker at være anonym, kommet med anklager mod forbundet. Hun fortæller til fagbladet Journalisten, hvordan hun i to tilfælde oplevede seksuelle krænkelser i forbundet, der var så voldsomme, at hun efterfølgende har modtaget psykologhjælp, betalt af forbundet.

Derudover fortæller hun, at hun som studentermedhjælper havde en affære gennem længere tid med en mandlig chef i forbundet. Samme mand, som Sigrid Benedikte Strøyer havde haft en affære med, da hun var studentermedhjælper, og som hun nu anklager for at have opført sig krænkende over for hende, efter hun afsluttede forholdet. 

Har nu igangsat undersøgelse 

Den anonyme tidligere studentermedhjælper har dokumentation for hendes forhold med chefen. Et forhold, der er stået på, længe efter den pågældende chef i starten af 2016 fik en påtale af direktør Linda Garlov for at have et forhold til en underordnet. 

Den dokumentation har hun fremlagt for Linda Garlov, efter Sigrid Benedikte Strøyer stod frem, fortæller den anonyme kvinde til Avisen.dk, der også har set dokumentationen. 

Mandag den 20. november melder Dansk Journalistforbund ud til hovedbestyrelsen og ansatte i forbundet, at man vil igangsætte en ekstern undersøgelse af anklagerne om sexchikane. Siden er den pågældende chef blevet suspenderet. Det samme er en anden mandlig ansat i huset samt direktør Linda Garlov. 

Hverken Sigrid Benedikte Strøyer eller den anden tidligere studentermedhjælper har haft yderligere kontakt med forbundsledelsen. 

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra formand Lars Werge, men han har ingen kommentarer og henviser i stedet til, at der er igangsat en ekstern undersøgelse af anklagerne. Så længe den er i gang, ønsker han ikke at kommentere sagen.