Efter sexanklager: Chef i fagforbund sendt hjem

Næstformand i Dansk Journalistforbund, Tine Johansen, bekræfter, at en chef er blevet sendt hjem, mens der foregår en undersøgelse af sagen. (Foto: Foto: Flemming Leitorp/Dansk Journalistforbund)

En medarbejder i chefstilling er blevet suspenderet efter anklager om sexchikane og seksuelle krænkelser i Dansk Journalistforbund.

Dansk Journalistforbund har valgt at suspendere en medarbejder i chefstilling, der af flere tidligere ansatte bliver anklaget for sexchikane og seksuelle krænkelser. 

Det bekræfter næstformand Tine Johansen. 

- Vi har sat en ekstern undersøgelse i gang, og vi har besluttet, at den pågældende medarbejder ikke skal komme på arbejde i den periode, undersøgelsen står på, siger Tine Johansen til Avisen.dk.

Det er en ekstern advokat, Dansk Journalistforbund har hyret til at undersøge anklagerne om sexchikane og krænkelser mod medarbejderen i forbundet. 

Allerede for to år siden, fik medarbejderen en sanktion for at have været sammen med en studentermedhjælper.

Direktør i Dansk Journalistforbund Linda Garlov nægter overfor Avisen.dk, at ledelsen skulle have kendskab til medarbejderens forhold til andre studentermedhjælpere eller andre sager om sexchikane, før der for ti dage siden blev rettet anklager mod den nu suspenderede medarbejder. 

Flere undersøgelser i gang

Den pågældende medarbejder indledte for over syv år siden et seksuelt forhold til Sigrid Benedikte Strøyer. Hun var nyansat studentermedhjælper i Dansk Journalistforbund, og han var konsulent og havde været med til at ansætte hende. 

Oplevelserne, der ligger år tilbage, har sat dybe spor, og det var først for ti dage siden, hun turde stå frem med dem i et facebookopslag i forbindelse med #metoo-kampagnen. 

Sigrid Benedikte Strøyer betragtede ham som sin daglige leder. Hun fastslår, det var ham, der indledte forholdet til hende ved blandt andet at skrive flirtende mails i arbejdstiden. Forholdet varede nogle måneder. Ifølge Sigrid Benedikte Strøyer, var det hende, der afsluttede forholdet. 

Den pågældende medarbejder erkender over for Journalisten, at der var et forhold, men at de var enige om at slutte det. 

Næstformand Tine Johansen og direktør Linda Garlov afviser overfor Avisen.dk, at ledelsen skulle have haft kendskab til forholdet mellem medarbejderen og Sigrid Benedikte Strøyer. De afviser også, at skulle have haft kendskab til andre sager om seksuelle krænkelser eller sexchikane. 

Dog erkender de, at der for to år siden blev taget et 'ansættelsesretsligt skridt' over for medarbejderen, efter han var blevet set kysse med studentermedhjælperen. 

Derudover afviser de begge, at ledelsen skulle have haft kendskab til, den pågældende medarbejder skulle have haft forhold til andre studendermedhjælpere. 

Har I haft kendskab til, at han har haft forhold til andre ansatte i forbundet?

- Det vil jeg ikke udtale mig om, siger Linda Garlov til Avisen.dk. 

Hun fortæller, at der udover den eksterne undersøgelse af anklagerne om seksuel chikane også er igangsat en anden ekstern undersøgelse om arbejdsmiljøet i forbundet ovenpå anklagerne om en usund intern kultur. Hun vil dog ikke udtale sig om, hvem der laver denne undersøgelse. 

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra den suspenderede medarbejder, men han er ikke vendt tilbage.

Tog mig på brysterne

Sigrid Benedikte Strøyer fortæller til Journalisten, at medarbejderen efterfølgende pressede på for at de skulle genoptage forholdet ved blandt andet at sende mails og beskeder med seksuelt indhold til hende i og uden for arbejdstiden. Derudover oplever hun fysiske overgreb på arbejdet. 

- På et tidspunkt kommer han op bagfra og tager mig på brysterne, imens jeg står i køkkenet og laver kaffe. Han har også engang taget mig med ind og lukket døren på sit kontor, hvor persiennerne var trukket ned, og så har han holdt om mig og kysset mig på halsen, fortæller Sigrid Benedikte Strøyer til Journalisten. 

Sigrid Benedikte Strøyer beskriver også, at medarbejderen misbrugte sin magtposition til at lægge pres på hende i arbejds medfør.

Bakkes op af flere

Den pågældende medarbejder afviser over for Journalisten Sigrid Benedikte Strøyers anklager om de efterfølgende krænkelser.

Men Sigrid Benedikte Strøyers oplevelser bakkes op af to tidligere ansatte i Dansk Journalistforbund, Louise Theil og Jonas Thing, der begge kendte til forholdet og de efterfølgende krænkelser. De rådede dengang Sigrid Benedikte Strøyer til ikke at gå til ledelsen, hvilket de idag fortryder. 

De to beretter begge om en usund kultur i forbundet, hvor flere kendte til den pågældende medarbejders hang til at forføre de kvindelige ansatte.

Og Sigrid Benedikte Strøyer er ikke den eneste, der har oplevet seksuelle krænkelser. 

En anonym tidligere studentermedhjælper fortæller til Journalisten om to episoder, hvor hun er udsat for seksuelle krænkelser. 

Den ene krænkelse kom fra en medarbejder i Dansk Journalistforbund, den anden fra en tillidsvalgt i forbundet. Hun har efterfølgende modtaget psykologhjælp oven på de voldsomme oplevelser. 

Forlod huset på grund af dårlig kultur

Jonas Thing og Louise Theil forklarer til Journalisten, at de valgte at forlade arbejdspladsen netop på grund af kulturen internt. 

- En af de væsentligste årsager til, at jeg søgte væk, var, at man stiltiende accepterede den slags adfærd i huset, siger Jonas Thing til Journalisten. 

Han fastslår, at ledelsen i Dansk Journalistforbund har kendt til forholdet mellem den nu suspenderede medarbejder og Sigrid Benedikte Strøyer. 

I en pressemeddelse oplyser formand for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, fredag, at organisationen er rystet, og at "Vi i DJ tager kraftigt afstand fra chikane i alle former".