Saudiske kvinder anholdt for at køre bil
Kvinderne i Saudi-Arabien har fået nok. Nu vil de også have lov at køre bil. Foto: Hassan Ammar / POLFOTO
Fem kvinder blev anholdt, da de øvede sig i at køre bil, en uge før en protest mod det forbud, der forhindrer kvinder i at sidde bag rattet.

I mere end 35 år har kvinder bag rattet været forbudt i Saudi-Arabien, men nu har nogle kvinder fået nok.

Derfor har en stor gruppe kvinder planlagt en demonstration, der skal finde sted 17. juni, i protest mod forbuddet. Det skriver Reuters.

Fem kvinder kørte i dag rundt på en parkeringsplads for at øve sig inden protesten i næste uge. Men kvinderne nåede ikke at øve sig længe, før det notorisk brutale saudiske politi anholdt dem.

Oprøret mod forbuddet kommer efter to lignende sager, hvor kvinder har forbrudt sig mod loven.

En af dem er Shaima Osama. Hun mangler D-vitamin og skal ofte på hospitalet for at få tilskud. Hun var blevet træt af at være afhængig af andre, når hun skulle afsted. I USA havde hun lært at køre bil, og derfor besluttede hun sig en dag for at sætte sig bag rattet og køre.

Shamia Osama blev anholdt, og det samme gjorde en anden kvinde -Manal Alsharif - da hun få dage efter lagde en video af sig selv, hvor hun kører bil, ud på internetsiden YouTube.

De to episoder blev katalysator til en bevægelse på internettet, som altså planlægger en protest i næste uge. Dagens anholdelse får ifølge Reuters ikke de saudiske kvinder til at opgive deres oprør.

Kvinderne tilslutter sig på den måde de mange protester, der hele året har bruset gennem Mellemøsten og Nordafrika.

Kilde: Reuters