Sådan hjælper du dit hjerte
Skifteholdsarbejde øger risikoen for at få blodpropper, men du kan gøre meget for at undgå at få dem.

Skifteholdsarbejde øger risikoen for blodpropper, men følger du disse råd, kan du sagtens leve sundt, selvom du har skiftende arbejdstider, fortæller sundhedschef i Hjerteforeningen, Charlotte Kira Kimby.

* Man skal sikre sig, at man spiser nogle gode sunde måltider og ikke en masse usunde mellemmåltider i løbet af dagen.

* Man skal sikre sig, at man får dyrket motion - meget gerne med høj intensitet, som vi ved er rigtig godt for hjertet. Al motion er bedre end ingenting, men det at komme op og få en høj puls betyder rigtig meget. Løb en tur - hellere et kvarter end ingenting, lyder det fra sundhedschefen.

* Drop smøgerne - tobak er en af de store risikofaktorer. De fleste ved godt, at de ikke skal ryge, men har du skiftende arbejdstider, kan det være en ekstra god idé.

* Spis mindre salt. Danskere spiser for meget salt, og det er også en af de store syndere. Desværre får vi det meste salt igennem forarbejdet mad, men kig på varedeklarationen og undgå at tilsætte ekstra salt selv. Gå efter Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket, når du handler ind.

* Skru ned for dit alkoholindtag. Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred, og sundhedsstyrelsen anbefaler, at du maks drikker 7 genstande om ugen, hvis du er kvinde, og maks 14 genstande om ugen, hvis du er mand. Dog kun 5 genstande ved samme lejlighed.

/ritzau/