Så meget koster det at flytte fra lejeboliger

Hver tredje lejer har ingen udgifter, når de flytter, viser ny stor undersøgelse.
Jo længere tid en lejer har boet i en privat lejebolig, jo højere er udgifterne til istandsættelse.
Jo længere tid en lejer har boet i en privat lejebolig, jo højere er udgifterne til istandsættelse. Foto: Colourbox

Det koster ikke nødvendigvis kassen i udgifter til renovering, når folk skal flytte ud af en lejebolig.

For første gang er der lavet en stor undersøgelse for næsten 10.000 private lejemål, og den viser, at hver tredje lejer i en privat bolig ikke får en regning fra udlejeren i forbindelse med fraflytning.

Undersøgelsen punkterer myten om, at det er dyrt at flytte fra en privat lejebolig, mener Ejendomsforeningen Danmark.

"Politisk har der jævnligt været fokus på netop fraflytningsudgifter, men den politiske diskussion har været baseret på myter om fraflytningsudgifter. Nu har vi et godt overblik over fakta, som viser, hvor meget det reelt koster en lejer at fraflytte en privat udlejningsbolig," siger foreningens formand John R. Frederiksen.

I alt 30 procent af lejerne i den private sektor - eller godt hver tredje - havde ingen udgifter i forbindelse med fraflytning. Og i over halvdelen af de opgjorte sager betalte lejeren under 10.000 kroner til istandsættelse.

Kun i knap 4 procent af sagerne er udgiften til istandsættelse på over 50.000 kroner. I under én procent af fraflytningssager var regningen til istandsættelse på over 100.000 kroner.

"Ser vi lidt bag om tallene på de få - men høje - fraflytningsregninger, så skyldes de typisk, at lejer ikke har foretaget den løbende indvendige vedligeholdelse, som jo ellers er lejers pligt, og som er en del af lejeaftalen. Der kan også være tale om, at lejer har vandaliseret lejemålet," siger John R. Frederiksen.

Det fremgår af undersøgelsen, at jo længere tid en lejer har boet i en privat lejebolig, jo højere er udgiften til istandsættelse. Desuden viser tallene, at jo større et lejemål lejer har boet i, jo højere er lejers udgift til istandsættelse ved fraflytning.

faktaboks

I undersøgelsen for Ejendomsforeningen Danmark opgøres udgifter til istandsættelse i forbindelse med fraflytning i perioden 1. januar 2009 - 31. oktober 2011 for 9.788 private og professionelt udlejede lejemål.

Gennemsnitsudgiften i de små 10.000 fraflytningssager er 28,30 kroner per m2 per år.

Læs mere HER.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.