For at undgå at for mange arbejdsløse indvandrere, flygtninge og danskere bor dør om dør, afviser Aarhus, Vejle og Aalborg Kommuner kontanthjælpsmodtagere til bestemte områder.
Det giver en lov, som den tidligere regering indførte, mulighed for.
I Aarhus kan kontanthjælpsmodtagere ikke flytte ind i blandt andet Gellerup Parken, Toveshøj og Herredsvang.
- Målet er at undgå, at tunge sociale beboere klumper sig sammen i bestemte områder. Det er et forsøg på at sprede problemet, fortæller Ole Bech Jensen, projektchef i Brabrand Boligforening.
Lejligheder står tomme
Strategien er indtil videre båret frugt, men til gengæld har mange lejligheder stået tomme, for det er ikke lykkedes at få andre beboere til at flytte ind.
Det kan derfor blive en dyr omgang for boligforeningerne. Med satspuljeaftalen sidste år blev der dog afsat fem millioner kroner til boligforeninger, der arbejder med at ændre sammensætningen af beboere.
Kontanthjælpsmodtagere skal ikke forrest i boligkøen
Selv om Brøndby Strand er et af de områder i landet med flest indvandrere og mange arbejdsløse, vil Brøndbys borgmester Ib Terp (S) ikke smække døren i og afvise kontanthjælpsmodtagere.
- Når man bruger reglen, skal boligforeningen anvise kontanthjælpsmodtagere andre steder at bo. Det ville betyde, at de kunne stryge foran i boligkøen til attraktive områder og overhale folk, der har stået på venteliste i 15-20 år. Man kan ikke sige til folk, at de skal vente med at få en bolig, fordi de skal vige for socialt udsatte. Det ville give et negativt slutresultat, siger han til Avisen.dk.
I Odense mener borgmester Anker Boye (S) heller ikke, at det dur at afvise ledige til Vollsmose. Der er risiko for alt for mange tomme lejligheder, og det er dyrt for boligforeningen.
Sammensætningen af beboere skal styres
Venstres boligordfører synes, at kommunerne selv må vurdere, hvordan de vil undgå socialt belastede boligområder.
- Men hvis der er ghettodannelse, må kommunerne gøre noget ved det og bruge de forskellige redskaber, siger Louise Schack Elholm, der savner, at regeringen kommer med flere værktøjer.
Minister for By, Bolig og Landdistrikter Carsten Hansen (S) opfordrer til, at kommuner og boligorganisationer i større stil bruger reglerne om at begrænse lediges adgang til boliger.
Samtidig skal de arbejde sammen om at annoncere efter folk
- Jeg så sådan set gerne, at redskabet blev brugt mere netop der, hvor det er svært at ændre sammensætningen af beboere, fordi man har svært ved at tiltrække folk i arbejde, svarer ministeren i en mail.