Ritt revser Løkke: Du praler af LøkkeFonden, men sparer på erhvervsskolerne
Ritt Bjerregaard mener, at det er kortsigtet af Lars Løkke at skære på erhvervsuddannelserne. Foto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix.
Det klinger hult, når statsministeren ustandseligt fremhæver sit arbejde for udsatte drenge i Løkke-Fonden, samtidig med at han svinger sparekniven på erhvervsskolerne. Det er kortsigtet og uklogt, mener Ritt Bjerregaard.

Regeringens planlagte besparelser på erhvervsuddannelserne er kortsigtede, forkerte og helt uforståelige.

Det mener den socialdemokratiske veteran Ritt Bjerregaard.

- Jeg er helt uforstående overfor, at regeringen opererer med besparelser i det omfang på erhvervsuddannelserne. Samtidig med at statsminister Lars Løkke løber rundt med den der LøkkeFond og mere eller mindre praler af, hvad han gør. Det hænger ikke sammen, siger hun.

Hun mener, at det klinger hult, når Lars Løkke ofte henviser til, at han hjælper op mod 100 drenge årligt, der med statsministerens egne ord er 'på vej ned ad slisken'.  

- Det er da fint, at Løkke har den fond, men så skal han da ikke skære ned på det uddannelsestilbud, der netop skal gives til de drenge, som han hjælper i LøkkeFonden. Det er så kortsynet, siger Ritt Bjerregaard. 

Sparekniven, som regeringen svinger over erhvervsuddannelerne i sit forslag til finanslov, ligger på flere hundrede millioner kroner. Både fordi det såkaldte omprioriteringsbidrag, hvor alle institutioner skal spare to procent årligt, rammer dem, men også fordi de mister en række andre tilskud og har færre elever.

Middelklassen bestemmer dansk politik

Ritt Bjerregaard minder om, at reformen af erhvervsuddannelserne først lige er ved at blive implementeret ude på skolerne. Og samtidig skriger erhvervslivet på faglært arbejdskraft.

- Det er kortsigtet, og jeg kan kun se det som, at middelklassen spiller en større og større rolle i udformningen af politik. Der er i den grad opstået en stemning af, at hvis man overhovedet kan, skal man i gymnasiet. Vi har ikke været dygtige nok til at gøre de erhvervsfaglige uddannelser attraktive, og det bør vi interessere os langt mere for, også i Socialdemokratiet, siger hun.

Når Lars Løkke Rasmussen igen og igen taler om LøkkeFonden og det store arbejde, som han udfører for utilpassede drenge, har Ritt Bjerregaard i virkeligheden stor respekt for det. Men kæden hopper af, når han så rundbarberer erhvervsskolerne, anfører hun.

Løkke tager fejl 

- Han regner formentlig med, at hovedparten af hans vælgere er enige i besparelserne. Det er forkert og udtryk for, at det er en borgerlig regering, der ikke mener, at det er borgerlig politik at sikre gode erhvervsuddannelser. Der tror jeg, at Løkke tager fejl. Og også undervisningsminister Merete Riisager (LA), fastslår Ritt Bjerregaard. 

Hun henviser til, at erhvervslivet efterlyser faglært arbejdskraft, og at mange faglærte også stemmer borgerligt. Og dermed erklærer hun sig enig i den kritik af spareforslaget, som er kommet fra LO, Dansk Metal, 3F og Uddannelsesforbundet.  

Cigaretter på bordet

I sin tid som undervisningsminister i Anker Jørgensens regering tilbage i 1970erne var Ritt Bjerregaard med til at oprette EFG'en, Den Erhvervsfaglige Grunduddannelse.  

Erindringerne om ungdomsarbejdsløshed og behovet for flere lærlingepladser er med i den nye bog 'Valgt', der udkommer på Politikens Forlag i denne uge.

- Der var jo ikke lærlingepladser nok, og virksomhederne ville ikke oprette dem. Så der var brug for EFG-uddannelsen, fortæller hun.

Den endelige aftale skulle forhandles på plads i Undervisningsministeriet, hvor Ritt Bjerregaard havde besøg af Knud Christensen fra LO og Arne Lund fra Dansk Arbejdsgiverforening.   

- Jeg kan virkelig huske det møde, for normalt ville jeg ikke have, at man røg på mit kontor. Og dengang røg man jo allesteder. Jeg havde de to siddende på mit kontor, og vi skulle have de sidste ting på plads. Jeg var godt klar over, at der skulle cigaretter på bordet. Det kom der. Jeg lod som ingenting og bød flittigt rundt af cigaretterne. Vi fik gjort arbejdet færdigt, og vi fik et forlig, siger hun.

Stolt af snedker-far

Og Ritt Bjerregaard var stolt af EFG-aftalen. Ligesom hun er stolt af sin snedker-far, der lærte hende respekt for håndværk.

I dag bruger hun og ægtemanden Søren Mørch ofte håndværkere. I deres alder er de ude af stand til at lave noget som helst selv og har løbende besøg af håndværkere til at holde et gammelt rækkehus og et sommerhus ved lige.

- De er så dygtige, og heldigvis oplever jeg også, at de selv er stolte af deres håndværk. I sommerhuset har vi lige fået bygget en mur, der bare er så flot arbejde, siger hun.

- Skills-Show er jo en god opfindelse, fordi det åbner øjnene for håndværksuddannelserne. Det samme er tv-programmet Bonderøven, der skaber respekt om landbrugsuddannelser. Det skal vi have mere af, men så skal DI og DA også være mere højtråbende og sige fra overfor besparelser på erhvervsskoler, mener Ritt Bjerregaard.