Administration 

Kaldte Ritt for 'giftsnog': Jeg har altid haft et anstrengt forhold til fagbevægelsen

Ritt Bjerregaard har aldrig haft tætte bånd til fagbevægelsen, men hun er glad for, at Mette Frederiksen og Per Christensen fra 3F samarbejder godt og også har fundet melodien med Dansk Folkeparti. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix.)

For Ritt Bjerregaard har det været et frikvarter for kræftsygdommen at skrive sine erindringer om årtier i toppolitik. Om magtkampe og den gang fagbevægelsen kaldte hende en giftsnog.

Hvis man tror, at der er kaffe på kanden hjemme hos Ritt Bjerregaard, der var medstifter af den legendariske og magtfulde Kaffeklubben i Socialdemokratiet, må man tro om igen.

Kaffen er skiftet ud med grøn urtete i det hyggelige rækkehus på Østerbro. Ritt Bjerregaard sætter sig i sofaen, for så kan hun have sin forstuvede fod oppe. Skavankerne ved at være 76 år og være ramt af en uhelbredelig kræftsygdom fornægter sig ikke.

Men stemmebåndet fejler absolut ingenting. Heller ikke skrivelysten. I denne uge udkommer andet selvstændige bind af Ritt Bjerregaards erindringer.

Her kommer vi med bag kulisserne i dansk politik fra 1971, hvor hun blev valgt til Folketinget på Fyn, og frem til begyndelsen af 1990erne. To årtier med kaffeklubber, magtkampe, ministerposter og kønsdiskrimination.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Ritt Bjerregaard i sit hus på Østerbro i København. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix.

Kemo og helvedesild  

Det har været et frikvarter fra kræften at skrive bogen, fortæller hun.

- Når man er igennem sådan en kemobehandling, får man nogle fysiske virkninger. Helvedesild, tørhed og fødder, man ikke kan gå på. Og en voldsom træthed, hvor man skal hvile flere gange dagligt. Men nogle gange fungerede det rigtig godt at skrive samtidig, for så kunne jeg ligesom fortrænge kemoen, siger Ritt Bjerregaard.

"Når man er igennem sådan en kemobehandling, får man nogle fysiske virkninger."
Ritt Bjerregaard.

I sine erindringer, der slet og ret har fået titlen »Valgt«, får hun givet drøje hug til fagbevægelsen og datidens LO-formænd Thomas Nielsen og Finn Thorgrimson.

- Det virkede som om de havde svært ved at forstå, at unge kvinder kunne gøre sig gældende i politik. Når møder sluttede med dans, var der stor opvartning og kurtisering, men når der skulle snakkes politik, kneb det med forståelsen – de gjorde, hvad de kunne for at overse os, skriver hun og nævner den brovtende facon, Gammel Dansk til morgenmøderne og øllerne til frokosterne.

Ritt Bjerregaard har været tæt på tre partiformænd; Anker Jørgensen, Svend Auken og Poul Nyrup Rasmussen og noterer, hvordan de havde forskellige forhold til fagbevægelsens top. Anker Jørgensen, der kom fra Specialarbejderforbundet (i dag 3F) og Poul Nyrup fra LO, mens Svend Auken med akademikerbaggrund hele tiden kæmpede for at få LO’erne til at se ham som en af deres egne.

- For Anker var det klart en ulempe, at han veg tilbage for at sige til fagbevægelsen, at det her kan I ikke få. Fordi han selv kom derfra, ville han ikke tage den nødvendige konflikt med fagbevægelsen, og det ramte ham. Thomas (Nielsen, red.) og Anker havde jo et dårligt forhold til hinanden, siger hun.

"Svend tillagde LO alt for stor betydning."
Ritt Bjerregaard

Mens Svend Auken anglede efter fagbevægelsens accept, blev Poul Nyrup valgt som næstformand i Socialdemokratiet.

- Svend tillagde LO alt for stor betydning. Hans ønske om at have et tæt forhold til dem var med til at ødelægge hans mulighed for at blive statsminister, skriver hun i bogen.

- Nyrup havde et tættere forhold til fagbevægelsen, og toppen i fagbevægelsen var ikke nær så meget efter ham, siger hun i dag.

Hvordan er dit eget forhold til fagbevægelsen?

- Det har altid været anstrengt. I tidens løb har blandt andet Dansk Metal kaldt mig ’giftsnog’ og andre hjertelige udtryk, fortæller hun med et grin og lader forstå, at det ikke har naget hende.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ritt Bjerregaard fotograferet sammen med Svend Auken, Anker Jørgensen og Birte Weiss i 1987. Foto Søren Hytting, Scanpix.

I 1970erne og 80erne var LO langt mere magtfuld i forhold til Socialdemokratiet end i dag. Der var gensidig repræsentation, økonomisk støtte og mange møder, hvor politikken blev stemt af, pointerer hun.  

Selvom Ritt Bjerregaard synes, at Anker, Svend eller Poul skulle have trukket en streg i sandet i forhold til fagbevægelsen, ærgrer hun sig over, at der i dag nogle gange er for lidt kontakt. Også fordi partiet og fagforeningerne deler nogle grundlæggende værdier og fællesskaber. 

- Jeg kunne godt tænke mig en lidt mere moderne fagbevægelse, der også knytter sig mere til partiet. Derfor synes jeg også, at samarbejdet mellem Mette Frederiksen og forbundsformand i 3F Per Christensen er glædeligt, lyder det.

"I tidens løb har blandt andet Dansk Metal kaldt mig ’giftsnog’ og andre hjertelige udtryk."
Ritt Bjerregaard

Klog alliance mellem Mette og Tulle

Hun kalder det også klogt, at 3F og Socialdemokratiet samarbejder med Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl.

- 3F og Socialdemokratiet har haft den samme udfordring med Dansk Folkeparti. 3F har kunnet se i medlemsskaren, at de stemte på Dansk Folkeparti, og Mette Frederiksen har set det ved folketingsvalgene. Så 3F og Socialdemokratiet har bestemt at håndtere den udfordring i fællesskab, og det er både klogt og nødvendigt, siger hun.

Ritt Bjerregaard oplever også, at Mette Frederiksens tætte bånd til Kristian Thulesen Dahl er noget, der splitter partiet.

- Mange synes jo, at det er godt og på tide at samarbejde med Dansk Folkeparti. Og så er der dem, der simpelt hen ikke kan holde Martin Henriksen (udlændingeordfører i DF) ud og siger fra. Det er også svært indimellem for mig, men jeg tror alligevel, at det er det helt rigtige at have en alliance med dem, fastslår hun.

Kan du forestille dig, at Socialdemokratiet på et tidspunkt danner regering med Dansk Folkeparti?

- Jeg tror ikke, at det er lige op over. Også fordi politik ændrer sig ustandseligt. I dag har Lars Løkke dannet regering med Liberal Alliance, der er et rimelig nyt parti. Og vi har også Alternativet og Nye Borgerlige. Der dukker hele tiden nye partier op, og det er svært at sige, hvilke alliancer, der kan bære fremadrettet, siger hun men afviser ikke en S-DF-regering.

DF's EU-politik ingen hindring  

Er det holdbart med et regeringssamarbejde med så grundlæggende forskelle i holdninger til EU?

- SF var jo også EU-modstandere i starten, og det ændrede sig. Og Dansk Folkeparti siger jo ikke, at vi skal melde os ud af EU men at der skal være meget mindre EU. Hvis, det er der man er, er det altid en forhandling, det kommer an på. Med Brexit forandrer tingene sig også. Så det vil ikke være EU-politikken, der er afgørende for et eventuelt regeringssamarbejde, mener hun.

Ligger Socialdemokratiet hvor de skal på udlændingepolitikken i dag?

- Det er klart, at Socialdemokratiet har ændret på, hvor mange flygtninge og migranter vi kan klare at få ind. På integrationspolitikken tror jeg, at vi får vanskeligheder med Dansk Folkeparti. Der er store forskelle, fordi DF mener, at så mange som muligt skal smides ud og have så lille en ydelse som muligt. Der har vi socialdemokrater selvfølgelig nogle andre holdninger, for når folk er her, må vi give dem uddannelse, job og nogle chancer i livet. Der ligger en udfordring i samarbejdet med Dansk Folkeparti, siger hun.

Fra Ankers Pin-up til minister og gruppeformand

'Valgt' er Ritt Bjerregaard andet selvstændige bind af hendes erindringer. Vi møder Ritt, da hun bliver valgt til Folketinget i 1971 og følger hende frem til begyndelsen af 1990erne. 

Her er hun blandt andet undervisningsminister og bliver kaldt Statsminister Anker Jørgensens pin-up på forsiden af Ekstra Bladet. Hun fortæller om kaffeklubberne, strikkeklubben, Svend Auken, Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen. Om den berømte lejlighed på Vesterbrogade, der blev afgørende for hendes position i partiet og optakten til det dramatiske formandsopgør mellem Auken og Nyrup.

Endelig rummer bogen passager om kræften, der er tæt inde på livet af Ritt Bjerregaard.

Bogen udkommer på Politikens Forlag.  

 

UDVID

Bekymret for debatkulturen

Ritt Bjerregaard skænker op af den grønne te, mens snakken vender tilbage til Kaffeklubben, der også var et fortroligt rum, hvor man kunne inspirere hinanden med visioner. I dag er hun bekymret for den politiske idéudvikling.

- Jeg glæder mig over, at der i forbindelse med Socialdemokratiets nye principprogram har været en vældig debat. Men gennemgående er jeg bange for, at der er for lidt politikudvikling, og at det i for høj grad bliver defineret af nogle bestemte forløb på Christiansborg, siger hun.

Bortset fra hos Alternativet savner hun en frigjorthed i den politiske idedebat i alle partier.

Da hun i nullerne tog initiativ til diskussionsklubben Den Røde Skole, var det i frustration over en nødlidende idédebat. Hvad der skulle have været en lille studiekreds udviklede sig til at blive en kæmpe klub. Det blev hun skældt ud for.

- Man kunne så nemt som ingenting have overtaget sådan noget. I stedet for at gøre det til en fjende, skulle Helle Thorning-Schmidt have sagt: 'Jeg kommer, og hvor det skønt, at I organiserer det, for det er lige hvad vi har brug for'. Men Socialdemokratiet har hele tiden været bange for, at debatorganisationer blev til fraktioner, beklager hun.

Skal hun give Mette Frederiksen et godt råd, er det at arbejde langt mere med at skabe en fordomsfri debatkultur.

Gruppeformand Henrik Sass Larsen har for nylig fået klø for en række kontroversielle udtalelser om medlemsdemokratiet i partiet. Det skal han ikke høre et ondt ord for af Ritt Bjerregaard.

- Jeg synes ikke, at man skal nedgøre eller underkende partiforeningerne, men man er nødt til at gå nye veje i debatten. Også fordi der er så få medlemmer i dag, så foreningerne og bestyrelserne ikke favner bredt nok. Og Henrik Sass har jo ret i, at man skal lave nogle kampagneorganisationer på nettet og bruge facebook aktivt og eksperimentere mere for at få debat, konstaterer hun.

Dejligt hvis kongehuset forsvandt 

Ritt Bjerregaard fremhæver, at hun altid har betragtet sig selv som en venstreorienteret socialdemokrat.

- Jeg er skeptisk overfor oprustning og modstander af, at vi deltager i krige i Mellemøsten. Jeg er ikke royalist, og for mig ville det være dejligt, hvis Kongehuset forsvandt. Det forhindrer ikke, at jeg synes, at det er flinke folk i kongefamilien, der udfører en opgave, siger hun.

I erindringerne lægger hun ikke skjul på, at det er hårdt at være i toppen af politik. Der er bagholdsangreb, magtkampe og alliancer, som man ikke kender. Som den mellem Poul Nyrup Rasmussen og Lone Dybkjær, der blev kærester til Mogens Lykketofts og Jytte Hildens bryllup, men gik stille med det, og derfor fik Nyrup et fortroligt bånd til Radikale, der banede vejen for et formandsopgør.

- Politik er hårdt. Man har magt, og kampen om magten er hård. Det må man se i øjnene, og jeg har ikke villet lade som om, at det var hyggeligt, siger hun ærligt.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Ritt Bjerregaard foran Amalienborg efter Anker Jørgensen i 1973 havde udpeget hende som ny undervisningsminister. Mogens Ladegaard/Scanpix.

Derfor har politik også gjort ondt. Ufatteligt meget da veninden og partifællen Inge Fischer Møller angiveligt blev mobbet af partiledelsen, hvilket førte til store personlige problemer og senere et selvmord.

I dag har Ritt Bjerregaard et professionelt forhold til mange politikere fra dengang. Men kun et tæt venskabeligt forhold til ganske få kolleger. Helle Degn, Karl Hjortnæs og Ole Løvig Simonsen hører til dem.

- Men jeg ser også nogle yngre. Jeg kan godt lide yngre venner, der i højere grad er i gang med livet og ikke bare sidder og kigger tilbage. Jeg gider ikke at have den rolle, at det var meget bedre dengang, vi var der. Det gider jeg ikke, slår hun fast med syvtommersøm. 

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Krimi

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

Det omtalte monument
Krimi

Hærværk på russisk

krigsmonument 

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

Spice Girls
Kendte

Spice Girls genforenet

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Prinsesse Isabella
Kongelige

Nye billeder:

Prinsesse Isabella

fylder 17 år

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

en mand kører en bil
Kongelige

Skandaleprinsen i ny modvind

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner

en mand med briller til et pressemøde
Nyheder

Rusland: USA's hjælpepakke vil føre til flere døde ukrainere

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en helikopter på et hangarskib
Krimi

Syv japanere er savnet efter ulykke 

taget af capoitol i washington
Nyheder

Hjælpepakke er klar til Ukraine

En stor gylden bil
Biler

Bentleys vanvittige indtjening

Krimi

Billund Lufthavn genåbnet

to stjerner
Kendte

Superstjerner dødelige uvenner

Nyheder

Stillads omkring Børsen køres væk 

to mænd kysser
Kendte

Vild med dans-stjerne: Det bliver tvillinger

En politibil
Krimi

Mulig bombe eller andet fysisk ved Billunds Lufthavn