Administration 

Kaldte Ritt for 'giftsnog': Jeg har altid haft et anstrengt forhold til fagbevægelsen

Ritt Bjerregaard har aldrig haft tætte bånd til fagbevægelsen, men hun er glad for, at Mette Frederiksen og Per Christensen fra 3F samarbejder godt og også har fundet melodien med Dansk Folkeparti. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix.)

For Ritt Bjerregaard har det været et frikvarter for kræftsygdommen at skrive sine erindringer om årtier i toppolitik. Om magtkampe og den gang fagbevægelsen kaldte hende en giftsnog.

Hvis man tror, at der er kaffe på kanden hjemme hos Ritt Bjerregaard, der var medstifter af den legendariske og magtfulde Kaffeklubben i Socialdemokratiet, må man tro om igen.

Kaffen er skiftet ud med grøn urtete i det hyggelige rækkehus på Østerbro. Ritt Bjerregaard sætter sig i sofaen, for så kan hun have sin forstuvede fod oppe. Skavankerne ved at være 76 år og være ramt af en uhelbredelig kræftsygdom fornægter sig ikke.

Men stemmebåndet fejler absolut ingenting. Heller ikke skrivelysten. I denne uge udkommer andet selvstændige bind af Ritt Bjerregaards erindringer.

Her kommer vi med bag kulisserne i dansk politik fra 1971, hvor hun blev valgt til Folketinget på Fyn, og frem til begyndelsen af 1990erne. To årtier med kaffeklubber, magtkampe, ministerposter og kønsdiskrimination.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Ritt Bjerregaard i sit hus på Østerbro i København. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix.

Kemo og helvedesild  

Det har været et frikvarter fra kræften at skrive bogen, fortæller hun.

- Når man er igennem sådan en kemobehandling, får man nogle fysiske virkninger. Helvedesild, tørhed og fødder, man ikke kan gå på. Og en voldsom træthed, hvor man skal hvile flere gange dagligt. Men nogle gange fungerede det rigtig godt at skrive samtidig, for så kunne jeg ligesom fortrænge kemoen, siger Ritt Bjerregaard.

"Når man er igennem sådan en kemobehandling, får man nogle fysiske virkninger."
Ritt Bjerregaard.

I sine erindringer, der slet og ret har fået titlen »Valgt«, får hun givet drøje hug til fagbevægelsen og datidens LO-formænd Thomas Nielsen og Finn Thorgrimson.

- Det virkede som om de havde svært ved at forstå, at unge kvinder kunne gøre sig gældende i politik. Når møder sluttede med dans, var der stor opvartning og kurtisering, men når der skulle snakkes politik, kneb det med forståelsen – de gjorde, hvad de kunne for at overse os, skriver hun og nævner den brovtende facon, Gammel Dansk til morgenmøderne og øllerne til frokosterne.

Ritt Bjerregaard har været tæt på tre partiformænd; Anker Jørgensen, Svend Auken og Poul Nyrup Rasmussen og noterer, hvordan de havde forskellige forhold til fagbevægelsens top. Anker Jørgensen, der kom fra Specialarbejderforbundet (i dag 3F) og Poul Nyrup fra LO, mens Svend Auken med akademikerbaggrund hele tiden kæmpede for at få LO’erne til at se ham som en af deres egne.

- For Anker var det klart en ulempe, at han veg tilbage for at sige til fagbevægelsen, at det her kan I ikke få. Fordi han selv kom derfra, ville han ikke tage den nødvendige konflikt med fagbevægelsen, og det ramte ham. Thomas (Nielsen, red.) og Anker havde jo et dårligt forhold til hinanden, siger hun.

"Svend tillagde LO alt for stor betydning."
Ritt Bjerregaard

Mens Svend Auken anglede efter fagbevægelsens accept, blev Poul Nyrup valgt som næstformand i Socialdemokratiet.

- Svend tillagde LO alt for stor betydning. Hans ønske om at have et tæt forhold til dem var med til at ødelægge hans mulighed for at blive statsminister, skriver hun i bogen.

- Nyrup havde et tættere forhold til fagbevægelsen, og toppen i fagbevægelsen var ikke nær så meget efter ham, siger hun i dag.

Hvordan er dit eget forhold til fagbevægelsen?

- Det har altid været anstrengt. I tidens løb har blandt andet Dansk Metal kaldt mig ’giftsnog’ og andre hjertelige udtryk, fortæller hun med et grin og lader forstå, at det ikke har naget hende.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ritt Bjerregaard fotograferet sammen med Svend Auken, Anker Jørgensen og Birte Weiss i 1987. Foto Søren Hytting, Scanpix.

I 1970erne og 80erne var LO langt mere magtfuld i forhold til Socialdemokratiet end i dag. Der var gensidig repræsentation, økonomisk støtte og mange møder, hvor politikken blev stemt af, pointerer hun.  

Selvom Ritt Bjerregaard synes, at Anker, Svend eller Poul skulle have trukket en streg i sandet i forhold til fagbevægelsen, ærgrer hun sig over, at der i dag nogle gange er for lidt kontakt. Også fordi partiet og fagforeningerne deler nogle grundlæggende værdier og fællesskaber. 

- Jeg kunne godt tænke mig en lidt mere moderne fagbevægelse, der også knytter sig mere til partiet. Derfor synes jeg også, at samarbejdet mellem Mette Frederiksen og forbundsformand i 3F Per Christensen er glædeligt, lyder det.

"I tidens løb har blandt andet Dansk Metal kaldt mig ’giftsnog’ og andre hjertelige udtryk."
Ritt Bjerregaard

Klog alliance mellem Mette og Tulle

Hun kalder det også klogt, at 3F og Socialdemokratiet samarbejder med Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl.

- 3F og Socialdemokratiet har haft den samme udfordring med Dansk Folkeparti. 3F har kunnet se i medlemsskaren, at de stemte på Dansk Folkeparti, og Mette Frederiksen har set det ved folketingsvalgene. Så 3F og Socialdemokratiet har bestemt at håndtere den udfordring i fællesskab, og det er både klogt og nødvendigt, siger hun.

Ritt Bjerregaard oplever også, at Mette Frederiksens tætte bånd til Kristian Thulesen Dahl er noget, der splitter partiet.

- Mange synes jo, at det er godt og på tide at samarbejde med Dansk Folkeparti. Og så er der dem, der simpelt hen ikke kan holde Martin Henriksen (udlændingeordfører i DF) ud og siger fra. Det er også svært indimellem for mig, men jeg tror alligevel, at det er det helt rigtige at have en alliance med dem, fastslår hun.

Kan du forestille dig, at Socialdemokratiet på et tidspunkt danner regering med Dansk Folkeparti?

- Jeg tror ikke, at det er lige op over. Også fordi politik ændrer sig ustandseligt. I dag har Lars Løkke dannet regering med Liberal Alliance, der er et rimelig nyt parti. Og vi har også Alternativet og Nye Borgerlige. Der dukker hele tiden nye partier op, og det er svært at sige, hvilke alliancer, der kan bære fremadrettet, siger hun men afviser ikke en S-DF-regering.

DF's EU-politik ingen hindring  

Er det holdbart med et regeringssamarbejde med så grundlæggende forskelle i holdninger til EU?

- SF var jo også EU-modstandere i starten, og det ændrede sig. Og Dansk Folkeparti siger jo ikke, at vi skal melde os ud af EU men at der skal være meget mindre EU. Hvis, det er der man er, er det altid en forhandling, det kommer an på. Med Brexit forandrer tingene sig også. Så det vil ikke være EU-politikken, der er afgørende for et eventuelt regeringssamarbejde, mener hun.

Ligger Socialdemokratiet hvor de skal på udlændingepolitikken i dag?

- Det er klart, at Socialdemokratiet har ændret på, hvor mange flygtninge og migranter vi kan klare at få ind. På integrationspolitikken tror jeg, at vi får vanskeligheder med Dansk Folkeparti. Der er store forskelle, fordi DF mener, at så mange som muligt skal smides ud og have så lille en ydelse som muligt. Der har vi socialdemokrater selvfølgelig nogle andre holdninger, for når folk er her, må vi give dem uddannelse, job og nogle chancer i livet. Der ligger en udfordring i samarbejdet med Dansk Folkeparti, siger hun.

Fra Ankers Pin-up til minister og gruppeformand

'Valgt' er Ritt Bjerregaard andet selvstændige bind af hendes erindringer. Vi møder Ritt, da hun bliver valgt til Folketinget i 1971 og følger hende frem til begyndelsen af 1990erne. 

Her er hun blandt andet undervisningsminister og bliver kaldt Statsminister Anker Jørgensens pin-up på forsiden af Ekstra Bladet. Hun fortæller om kaffeklubberne, strikkeklubben, Svend Auken, Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen. Om den berømte lejlighed på Vesterbrogade, der blev afgørende for hendes position i partiet og optakten til det dramatiske formandsopgør mellem Auken og Nyrup.

Endelig rummer bogen passager om kræften, der er tæt inde på livet af Ritt Bjerregaard.

Bogen udkommer på Politikens Forlag.  

 

UDVID

Bekymret for debatkulturen

Ritt Bjerregaard skænker op af den grønne te, mens snakken vender tilbage til Kaffeklubben, der også var et fortroligt rum, hvor man kunne inspirere hinanden med visioner. I dag er hun bekymret for den politiske idéudvikling.

- Jeg glæder mig over, at der i forbindelse med Socialdemokratiets nye principprogram har været en vældig debat. Men gennemgående er jeg bange for, at der er for lidt politikudvikling, og at det i for høj grad bliver defineret af nogle bestemte forløb på Christiansborg, siger hun.

Bortset fra hos Alternativet savner hun en frigjorthed i den politiske idedebat i alle partier.

Da hun i nullerne tog initiativ til diskussionsklubben Den Røde Skole, var det i frustration over en nødlidende idédebat. Hvad der skulle have været en lille studiekreds udviklede sig til at blive en kæmpe klub. Det blev hun skældt ud for.

- Man kunne så nemt som ingenting have overtaget sådan noget. I stedet for at gøre det til en fjende, skulle Helle Thorning-Schmidt have sagt: 'Jeg kommer, og hvor det skønt, at I organiserer det, for det er lige hvad vi har brug for'. Men Socialdemokratiet har hele tiden været bange for, at debatorganisationer blev til fraktioner, beklager hun.

Skal hun give Mette Frederiksen et godt råd, er det at arbejde langt mere med at skabe en fordomsfri debatkultur.

Gruppeformand Henrik Sass Larsen har for nylig fået klø for en række kontroversielle udtalelser om medlemsdemokratiet i partiet. Det skal han ikke høre et ondt ord for af Ritt Bjerregaard.

- Jeg synes ikke, at man skal nedgøre eller underkende partiforeningerne, men man er nødt til at gå nye veje i debatten. Også fordi der er så få medlemmer i dag, så foreningerne og bestyrelserne ikke favner bredt nok. Og Henrik Sass har jo ret i, at man skal lave nogle kampagneorganisationer på nettet og bruge facebook aktivt og eksperimentere mere for at få debat, konstaterer hun.

Dejligt hvis kongehuset forsvandt 

Ritt Bjerregaard fremhæver, at hun altid har betragtet sig selv som en venstreorienteret socialdemokrat.

- Jeg er skeptisk overfor oprustning og modstander af, at vi deltager i krige i Mellemøsten. Jeg er ikke royalist, og for mig ville det være dejligt, hvis Kongehuset forsvandt. Det forhindrer ikke, at jeg synes, at det er flinke folk i kongefamilien, der udfører en opgave, siger hun.

I erindringerne lægger hun ikke skjul på, at det er hårdt at være i toppen af politik. Der er bagholdsangreb, magtkampe og alliancer, som man ikke kender. Som den mellem Poul Nyrup Rasmussen og Lone Dybkjær, der blev kærester til Mogens Lykketofts og Jytte Hildens bryllup, men gik stille med det, og derfor fik Nyrup et fortroligt bånd til Radikale, der banede vejen for et formandsopgør.

- Politik er hårdt. Man har magt, og kampen om magten er hård. Det må man se i øjnene, og jeg har ikke villet lade som om, at det var hyggeligt, siger hun ærligt.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Ritt Bjerregaard foran Amalienborg efter Anker Jørgensen i 1973 havde udpeget hende som ny undervisningsminister. Mogens Ladegaard/Scanpix.

Derfor har politik også gjort ondt. Ufatteligt meget da veninden og partifællen Inge Fischer Møller angiveligt blev mobbet af partiledelsen, hvilket førte til store personlige problemer og senere et selvmord.

I dag har Ritt Bjerregaard et professionelt forhold til mange politikere fra dengang. Men kun et tæt venskabeligt forhold til ganske få kolleger. Helle Degn, Karl Hjortnæs og Ole Løvig Simonsen hører til dem.

- Men jeg ser også nogle yngre. Jeg kan godt lide yngre venner, der i højere grad er i gang med livet og ikke bare sidder og kigger tilbage. Jeg gider ikke at have den rolle, at det var meget bedre dengang, vi var der. Det gider jeg ikke, slår hun fast med syvtommersøm. 

en mand der griner
Kendte

Christian Degns yngste døbt: - Hjælp os lige

en mand sidder og funderer
Nyheder

Søren Gade har givet
falske oplysninger

et gammelt politifoto
Helt vildt

Løsladt og frikendt

efter 38 år i fængsel

et politilogo på en dør
Krimi

På flugt fra afsoning:

Anholdt nær

ministers hjem

en person sigter med en riffel
Nyheder

Dansk våbenfabrik
er gået konkurs

politi og beredskab på stedet
Krimi

Bygning styrtet sammen
- en dræbt

en personer vander en krukke med blomster
Nyheder

Varmt, tørt vejr fortsætter

- vi får kun få dråber regn

biler i en udstilling
Biler

Kriseramt bilproducent

skærer igen dybt

en kvinde vinker
Nyheder

Kim Kardashian om millionrøveri i 2016: Det ændrede alt

to løbere
Sundhed

Maraton:

Hjernen æder sig selv
- og det er smart

et fly på landingsbanen
Nyheder

Bombetrussel:
Ryanair-fly er
sikkerhedslandet

et sidespejl
Krimi

Mænd stjal sidespejle til værdi af to millioner kroner

en mand ser alvorlig ud
Kendte

Depardieu dømt

skyldig i overgreb

en politiuniform
Krimi

80-årig sigtet
for at slå nabo

politi arbejder
Krimi

Stor aktion mod

selvudnævnt kongerige

en vindmølle
Nyheder

Vestas-aktien

brager i vejret

to på en scene
Kendte

Olsen-bror er tilbage:

Heldigvis har jeg

ham stadigvæk

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Flere uheld skaber kaos på motorveje

en mand slår opgivende ud med armene
Nyheder

Fogh revser Trump:

- Jeg finder det skamløst

et skilt med logo
Nyheder

Sårbare spædbørn smittet med alvorlig bakterie på Riget

Mand i en boldhal
Nyheder

Kaos til skriftlig prøve

Mand i jakke og rødt slips mod en rød baggrund
Nyheder

Henrik Sass' ven ikke i tvivl: 
Han er uskyldig

Mand iført hat og skjorte tager sig til hagen.
Kendte

Silas Holst jubler: 
Barndomsdrøm går i opfyldelse

blåt blink på biltag
Krimi

Motorcyklist dræbt i soloulykke

Nyheder

Går direkte efter dansk gigant

En kvinde med cowboyhat og mand med kasket på rød løber
Kendte

Nu er det slut: 
Heick og gemalen sælger bornholmsk perle

taske med masser af piller
Krimi

Flere års fængsel:
Sendte hård narko med posten

Nyheder

Han bliver ny forsvarschef

Traktor på en mark
Krimi

Politiet advarer: 
Pas på traktortyve 

Krimi

Lang fængselsstraf

for kartofler på motorvej

hele den danske kongefamilie på balkon
Nyheder

Kong Frederik:

Fejres med balkonvink 

portræt af kvinde med mellemlangt lyst hår
Krimi

TV 2-dokumentar

kommer for landsretten

Enlig stork i rede
Dyreliv

Live-tv: Kom helt

tæt på storkereden

mand og kvinde på den røde løber
Kendte

Sød hilsen: 

Mit et og alt

Lotto-kupon på bord
Nyheder

Her landede

lotto-millionerne

portræt tæt på af lars løkke
Nyheder

Løkke:

Toldkrig er ikke afblæst

Nyheder

Beskylder Rusland

for sabotagebrand

fly holder på landingsbane
Nyheder

Bliver medejer

af Norwegian

Nyheder

Mærsk i vild stigning

Nyheder

Trump vil sænke

medicinpriserne 

kvinde omgivet af sin familie
Nyheder

Eurovision: Jeg har

verdens bedste bagland

to mennesker sidder på bakke
Nyheder

Glæd dig:

Vild varme

Nyheder

Stiller op til nyt job

Justitsminister Peter Hummelgaard i sort jakkesæt
Nyheder

Regeringen vil

straffe hårdere

Tre kutteklædte mennesker
Film og TV

Så meget tjener Forræder-deltagerne

Nærbillede af mand med åben mund og form for smil
Nyheder

Medier: Modtager nyt Air Force One 
fra Qatars kongehus

To mænd spiller skak
Sport

Taliban: Forbyder skak

kvinde i mørkt tøj på folketingets talerstol
Nyheder

Fnyser ad 'mors dag'-opfordring:

"Lad os sige tak og
glemme klimatosserne"

Kvinde med meget fluffy jakke foran mange mennesker
Nyheder

Danmarks Eurovision-håb:
Jeg er en dark horse

to personer poserer
Kendte

Mick Jaggers 37-årige

kæreste: Han er yngre

end mig

Mand sidder overn på en træstamme
Kendte

Kendt radiovært i sorg: 

Min far er død

Blåt blink på polititag
Krimi

Tysk turist kørt i vandet i København

Blåt blink på biltag
Krimi

Lige nu: Motorvej helt spærret

Mand på cykel med armene i vejret
Sport

Mads P. tilbage i lyserødt:

Sejrer i tæt spurt

politibil med påskriften politi
Krimi

Efter trusler: Politiet

affyrer skud 

Sport

To sekunder fra

rekorden i København

sedler og mønter ligger på bord
Nyheder

700 millioner på vej

til pensionister

kvinde taler
Nyheder

Butiksansatte svines til

folk går på gaden
Nyheder

Ukraine forventer Ruslands

accept af våbenhvile 

mand står foran mur
Sundhed

Jubler over forslag: 
Det kan redde liv

person i solarie
Nyheder

Vil forbyde solarie

for unge under 18 år

Krimi

Efter slagsmål med

økser: Sigtes for

drabsforsøg

to personer går på badebro
Nyheder

10 graders forskel

på øst og vest 

ulv kommer gående
Nyheder

Antallet af ulve i Danmark

kan være højere 

mand sidder og taler
Nyheder

Putin vil tale direkte

med Ukraine

skuespillere samlet til fotografering
Kendte

DR-stjerne: Johnny Depp inspirerede mig

en mand i en tunnel
Film og TV

Phillip Faber klar
til nye udfordringer

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Fem er anholdt efter biluheld og slagsmål med knive og økser

en mand med en mikrofon
Kendte

Claus Elming er kommet

til skade før VM-brag

en dronning smiler
Kongelige

Dronning Margrethe

er udskrevet

en tallerken mad
Nyheder

Populært spisested
får kæmpe bøde

politi og beredskab på stedet
Krimi

Kvinde er anholdt efter ildspåsættelse i butik

et hvidt pulver og en ske på et bord
Nyheder

Dømt advokat

sætter palæet til salg

en rytter kommer cyklende
Sport

Mads P. mister førertrøje med et sekund

beredskab arbejder
Krimi

Nyt om børnene

fra døds-ulykke

Nyheder

Zelenskyj klar til
30 dages våbenhvile

en mand er klædt ud
Kendte

Esben Bjerre går 
konkurs - igen

fans på lægterne
Helt vildt

Fan betalte

fodboldbillet med fisk

Mugshots af to blonde mænd med skæg
Nyheder

Fældede ikonisk træ:
Nu er bagmænd dømt