Rekordmange i omstridt ordning: 'Det er groft misbrug af billig arbejdskraft'

Antallet af virksomhedspraktikanter var rekordhøjt i 2016, og 2017 tyder på at blive endnu højere. Finn Sørensen (EL) mener, der er tale om billig arbejdskraft, men den kritik preller af på supermarkedsgiganten Coop Danmark.
- Det har stået på i årevis, og det er statsorganiseret løndumping, der finder sted, mener Finn Sørensen.
- Det har stået på i årevis, og det er statsorganiseret løndumping, der finder sted, mener Finn Sørensen. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Antallet af personer i virksomhedspraktik i 2016 var rekordhøjt. I alt var 143.614 borgere i virksomhedspraktik i løbet af året, og det er det højeste siden 2013.

Fra januar til september 2017 har 110.602 været i virksomhedspraktik, og da tidligere års tal ikke afslører større sæsonudsving, peger pilen på, at man igen i år vil slå rekord.

Det fremgår af et svar givet af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til beskæftigelsesudvalget. Spørgeren var Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen. Han mener, at de nye tal bekræfter, at effekten af virksomhedspraktik er minimal.

- Det, der især slår mig, er, at storforbrugerne af virksomhedspraktik også har den dårligste rate med, at folk kommer i job i deres virksomhed. Det bekræfter, at der er tale om groft misbrug af gratis arbejdskraft som en aktiveringsmølle, hvor kommunerne medvirker velvidende om, at det ikke fører til fast ansættelse. Det er spild af tid for de ledige, der håber på et job i den anden ende, siger Finn Sørensen til Avisen.dk. 

'Mange slyngler'

Avisen.dk har tidligere beskrevet, at en undersøgelse peger på, at mange virksomhedspraktikanter oplever praktikken som meningsløs. Ifølge Finn Sørensen falder ansvaret tilbage på flere forskellige parter.

- Der er mange slyngler i det her spil. Der er lovgivningen og en bagvedliggende strategi blandt skiftende regeringer. Det har stået på i årevis, og det er statsorganiseret løndumping, der finder sted. Det kommer kun arbejdsgiverne til gavn, siger Finn Sørensen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen skriver i sit svar til beskæftigelsesudvalget, at han er optaget af, at private virksomheder hjælper til med at få ledige tættere på arbejdsmarkedet.

"For at tydeliggøre dette lægger regeringen i sit seneste udspil om en forenklet beskæftigelsesindsats op til at skærpe formålsbestemmelsen, så jobsigtet med virksomhedspraktik bliver endnu mere klart for jobcentre og virksomheder", skriver Troels Lund Poulsen.

Coop: Vi hjælper folk

Det er især supermarkederne, der flittigt bruger virksomhedspraktikanterne

En af storforbrugerne af virksomhedspraktik er Coop Danmark, der blandt ejer Fakta, Kvickly og Super Brugsen. Her havde man 2.096 borgere i virksomhedspraktik i andet kvartal 2017. 

Informationsdirektør Jens Juul Nielsen fortæller, at Coop Danmark gør brug af ordningen, fordi det er vigtigt for dem at hjælpe folk tilbage på arbejdsmarkedet. Han afviser, at Coop bruger ordningen for at spare lønkroner.

- På den lange bane handler det om at få kvalificeret arbejdskraft, og vi vil gerne hjælpe til med at øge udbuddet af kvalificeret arbejdskraft. Vores indstilling er at hjælpe folk, der har det vanskeligt, siger Jens Juul Nielsen til Avisen.dk.

'Det er hul snak'

I andet kvartal 2017 var der 1.262 borgere, der afsluttede en virksomhedspraktik hos Coop Danmark. Ud af dem var det 81, der var fuldtids- eller deltidsansat hos Coop Danmark i det efterfølgende kvartal.

- Det ligger ikke i ordningen, at de skal fastansættes hos os. Vi hjælper dem og prøver på at give dem noget erfaring. Det er formålet, at de får noget øvelse og noget erfaring. Vi forventer ikke at fastansætte dem. Det kan de også blive alle mulige andre steder. Det her er en måde at hjælpe folk videre på, siger Jens Juul Nielsen.

Yderligere 165 fandt beskæftigelse andre steder. Det vil sige at hver femte, der afsluttede praktik hos Coop, var i beskæftigelse kvartalet efter.

Forklaringen om, at det ikke handler om at få praktikanterne fastansat i virksomheden, giver Finn Sørensen dog ikke meget for.

- Det skal være målet. Jeg synes, det er noget hul snak, for hvad er det, de bliver beskæftiget med? Det er almindeligt lagerarbejde, som de burde få en overenskomstmæssig løn for, siger Finn Sørensen.

Sådan fungerer virksomhedspraktik

Varighed:

Ledige dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere uden andre problemer end ledighed: Maksimalt 4 uger og 8 uger for dimittender, der har gennemført en videregående uddannelse. 

Kontanthjælpsmodtagere med andre problemer udover ledighed - sygdom, sociale osv. - samt sygedagpengemodtagere og fleksjobbere: 13 uger (kan forlænges til 26 uger)

Løn:

Udbetales ikke. I stedet får borgeren den samme ydelse som inden start på praktikken.

For at undgå misbrug af ordningen skal der være et forhold mellem antallet af virksomhedspraktikanter og de ordinært ansatte.

Er den ledige ikke dækket på anden vis, dækker jobcenteret skader på den ledig eller forsaget af den ledige under praktikperioden.

Det er kommunen, der i samarbejde med virksomheden og den ledige laver aftalen om virksomhedspraktik. Er der behov for kurser inden tilrettelægges de også i fællesskab.

Kilde: HK

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.