Birgitte med hård skæbne fandt selv praktik: Uden job er min verden lille
Virksomhedspraktikken hos The Welding Company ApS har været så stor en succes, at Birgitte Elisabeth Hansen er blevet tilbudt fastansættelse. (Foto: Foto: Privat)
38-årige Birgitte Elisabeth Nielsen fra Viborg fandt virksomhedspraktik i en smedevirksomhed. På trods af problemer med angst har det været en god oplevelse, og når hendes praktikperiode er slut, venter der fast job.

Virksomhedspraktik behøver ikke at være en dårlig oplevelse.

For 38-årige Birgitte Elisabeth Nielsen har tiden i virksomhedspraktik været kendetegnet af en arbejdsplads, der tager ansvar og hensyn til hendes behov.

Det har givet hende muligheden for at komme ind på arbejdsmarkedet igen. For når hendes praktikperiode ophører, begynder hun som fastansat i det samme firma. 

Birgitte Elisabeth Nielsen lider af social angst, men i sin praktikperiode er hun blevet bedre til at håndtere angsten.

- En af cheferne har været igennem akkurat det samme. Han kender symptomerne og har forståelse for det. Kollegerne er søde og forstående. De prøver ikke at tvinge en til at blive hurtigere rask - eller pådutte en ting, man ikke kan overskue. Der bliver snakket om alt, og vi holder ugentlige møder om, hvordan det kan blive bedre, siger Birgitte Elisabeth Nielsen til Avisen.dk.

Birgitte Elisabeth Nielsen er en af dem, der har haft positive oplevelser med virksomhedspraktik. Men sådan går det langtfra for alle. En ny undersøgelse viser, at virksomhedspraktikken ikke altid virker efter hensigten.

Jeg så det som en svaghed, men det udnyttede de som en stærk side.
Birgitte Elisabeth Hansen

Svagheder bliver brugt som styrker

Virksomheden er svejsefirmaet Welding Company ApS i Tange nær Bjerringbro. Birgitte Elisabeth Nielsen er selv kontoruddannet, og hos virksomheden arbejder hun i den administrative afdeling. 

- Jeg var i en jobtræning, der startede rigtig dårligt, men sluttede rigtig godt. Min mand ringer så, og siger: "Vi skal mødes lige nu". Han havde skaffet mig en jobsamtale, og havde forklaret dem om min angst, og det var de helt indforstået med. 14 dage efter startede jeg, siger hun.

Hun siger selv, at det er et fantastisk sted at være. På arbejdspladsen er de gode til at tage hensyn til, at hun har udfordringer. Og de ting, Birgitte Elisabeth Nielsen selv ser som svagheder, bruger firmaet som en styrke i dagligdagen.

- Jeg vil gerne have struktur og skema. Jeg fungerer bedst i faste rammer. Det har virksomheden fundet ud af, og nu sidder jeg og laver skemaer for hele virksomheden. Jeg så det som en svaghed, men det udnyttede de som en stærk side.

Et godt netværk

Birgitte Elisabeth Nielsen har været i virksomheden i syv måneder. I øjeblikket arbejder hun 20 timer om ugen, men timerne optrappes løbende. 

Hun glæder sig til fastansættelsen, der vil give flere penge mellem hænderne. Penge som vil falde på et tørt sted hos familien. I øjeblikket er hun på sygedagpenge, og det er noget, der kan mærkes på økonomien i det lille hjem med mand og to børn på 11 og 12 år.

Noget af det, der hjalp hende hurtigt i praktik, var hendes netværk. Hun har fået masser af støtte fra blandt andet kommunen og Væksthuset, som hun er tilknyttet. Blandt andet har hun fået en mentor. Alle disse ting gør, at hun har et klart formål med sin praktik.

- De er kommet med nogle værktøjer til, hvad jeg eventuelt kunne gøre. Ikke hvad jeg skal, men hvilke muligheder, der er. Diverse kurser har været en kæmpe hjælp, hvor jeg har lært at håndtere min angst, når jeg kan mærke et anfald er på vej, siger hun. 

På kurset mødte hun andre, der ligesom hende selv led af angst. Dem har hun siden haft kontakt med, og det hjalp at opleve, at der var andre, der havde oplevet det samme som hende selv.

Hvor Birgitte Elisabeth Nielsen havde en god oplevelse med praktik, har det været anderledes for Pia Futtrup. Igennem over et årti blev hun sendt i det ene forløb efter det andet - uden at det førte til job.

Man skal turde sige de svære ting

Birgitte Elisabeth Nielsen er ikke i tvivl om, at det har hjulpet hende, at hun selv fandt praktikpladsen gennem sit netværk. Men det hjælper også den ledige, hvis de taler højt om udfordringer og evner. 

- Man kommer længst ved at være åben. Er noget svært, skal man sige det - men også give det en chance. Være åben overfor de opgaver, der stilles, og være ærlig hvis man ikke kan overskue det. Jo mere åben og ærlig, jo mere opbakning og støtte får du, siger Birgitte Elisabeth Nielsen.

Hun bor selv i Viborg og har 27 kilometer på arbejde. Turene bruger hun på at høre 'mindfulness'. Det hjælper hende til at cleare hovedet efter en arbejdsdag, og gør hende klar til at være sammen med familien.

- Uden et arbejde bliver min verden rigtig lille. Social angst gør, at man har det svært ved at være ude blandt andre mennesker. Men her har jeg kontakt med andre mennesker - både på telefon men også face to face, siger hun.

via Listen To News