Administration 

Ny rapport advarer: Arbejdsløse kan havne i "endeløse aktiveringsmøller"

Ny rapport viser, at virksomhedspraktik ikke altid virker. Regeringen vil have flere i virksomhedspraktik. Både Bent Bøgsted (DF) og Finn Sørensen (EL) er klar med forskellige løsninger. (Foto: Foto: Katrine Emilie Andersen/Scanpix og Claus Bech/Scanpix)

Det er afgørende for ledige kontanthjælpsmodtagere, at de kan se meningen i deres virksomhedspraktik. Ellers er der risiko for, at praktikken ikke får den ønskede effekt, viser en ny undersøgelse.

Regeringen varsler besparelser og ændringer i beskæftigelsesindsatsen, og det vil sende endnu flere arbejdsløse i virksomhedspraktik.

Men virksomhedspraktikker virker ikke altid efter hensigten. Faktisk kan de have den stik modsatte effekt. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Væksthusets Forskningscenter, der fokuserer på aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.

Her har man lavet dybdegående interview med udvalgte borgere, der enten er eller har været i virksomhedspraktik. Fælles for dem alle er, at de i dag er i job.

Charlotte Hansen er forskningschef i Væksthuset og har været med til at lave undersøgelsen.

Hun advarer mod, at virksomhedspraktikker bliver til 'endeløse aktiveringsmøller', hvor borgerne ikke har udsigt til et job i den anden ende.

Risikoen opstår, når en borger sendes ud i gentagne praktikforløb, hvor der ikke er udsigt til et job. Det virker demotiverende for borgeren at opleve praktikforløb, de ikke kan se meningen i.

- Det er tydeligt, at praktikker uden formål, virker modsat på borgerne. Det er demotiverende og giver ikke mening for den enkelte, og det er dyrt for samfundet.

- Vi får kun effekter, hvis borgerne også kan se ideen med det, og vi har en god, løbende dialog med virksomhed og borger. Man skal have de gode snakke om, hvad man har gang i og hvorfor, siger Charlotte Hansen til Avisen.dk.

Klæd de ledige på

I perioden fra 2007-2016 er antallet af aktiveringsforløb i virksomhedspraktik steget med næsten 150 procent - fra 14.479 fra 35.696. Men i samme periode er antallet af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere kun steget med tre procent, viser myndighedernes egne tal fra Jobindsats.dk.

Charlotte Hansen forklarer, at virksomhedspraktik virker, når virksomhed og borger finder sammen i det rette match. Vejen til dette er at afsætte flere ressourcer på at finde 'det gode match' mellem borger og virksomhed. Kvalifikationerne skal matches, og virksomhederne skal være bevidst om de behov, den ledige har.

Samtidig skal kommunernes jobcentre være bedre til at klæde de ledige på til at indgå i dialog med virksomheden. Det giver nemlig pluspoint på kontoen, hvis arbejdsgiveren oplever praktikanten som oprigtigt interesseret og engageret, forklarer hun.

- Man skal være god til at sige, hvad man kan holde til, og hvad der er brug for at støtte. Sige man gerne vil være der og er meget interesseret i at få et job hos virksomheden. Man skal få det sagt, men det er svært, hvis man har oplevet fem forudgående praktikker, hvor ingen tænkte på den dialog, siger Charlotte Hansen.

Tre nøgler til en god virksomhedspraktik

Undersøgelsen fra Væksthusets Forskningscenter er en del af det større Beskæftigelses Indikator Projekt (BIP). 

Her har man interviewet 24 borgere, der i dag alle er i job, men som alle har været i et eller flere forløb med virksomhedspraktik. I gennem samtaler og erfaringer er man kommet frem til tre kriterier, der skal til, for at borgeren får gavn af sin virksomhedspraktik.

1. Borgeren og virksomheden skal matches individuelt. Udgangspunktet skal være, at den ledige skal i praktik i en virksomhed eller branche, hvor der er efterspørgsel på arbejdskraft. Herefter skal borgerens evner matches med virksomheden - både når det gælder arbejdsfunktion men også socialt og med hensyn til borgerens skånebehov.

2. Der skal være en potentiel jobmulighed efter praktikperioden. Det er ikke det samme som en jobgaranti, men der skal ikke startes praktik i en virksomhed, der fra start har meldt ud, at det ikke kan munde ud i ansættelse.

3. En løbende opfølgning for at sikre, at borgeren er i en virksomhed, hvor de kan udvikle og bruge deres kompetencer. Her skal der både være løbende kontakt med kommunen, og løbende kontakt til en person hos virksomheden.

Kilde: 'Fra udsat til ansat' - Væksthusets Forksninscenter

UDVID

EL: Praktik er meningsløst

Regeringen vil finde besparelser for 870 millioner på beskæftigelsesområdet for at finansiere tiltag i en ny erhvervs- og vækstpakke. Man vil sløjfe kommunernes mulighed for at få refunderet halvdelen af udgifterne til vejlednings-, opkvalificerings- og mentorforløb for ledige.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har sagt til Avisen.dk, at det vil betyde mere virksomhedspraktik.

- Det bliver nogle andre tilbud med mere fokus på at få folk i job. Vi lægger op til flere virksomhedsrettede tilbud, har han sagt til Avisen.dk.

Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, er ikke vild med med virksomhedspraktik. Det er et redskab, han kalder 'i bedste fald meningsløst'.

Han er ikke overrasket over, at undersøgelsen viser, at det langt fra er alle ledige, virksomhedspraktikken virker for.

- Alle høvles ind i det her hamsterhjul. Det er helt bevidst, at man strammer kommunernes økonomi med det ene formål, at kommunerne tvinges til at bruge de billigst mulige redskaber, siger Finn Sørensen.

Han mener, at arbejdsgiverne i højere grad skal opdrages til at fokusere på virksomhedspraktikkens egentlige formål - at få den ledige i job. Finn Sørensen mener, at større virksomheder bruger ordningen til 'billig arbejdskraft'.

- Man skal skrue ned for kommunernes trang til at sende folk i praktik. For så vil kommunerne kunne bruge kræfterne på at finde de positivt indstillede virksomheder og få nogle forpligtende aftaler op at stå, siger Finn Sørensen.

Stod det til Enhedslisten skulle vejledning og opkvalificering for ledige prioriteres højere.

DF: Mulighed for at blackliste

Aftalen om 'Erhvervs- og vækstpakken' er indgået af VLAK-regeringen, Radikale og Dansk Folkeparti. Hos Dansk Folkeparti er man klar til at kigge på, om man kan 'blackliste' virksomheder, der har praktikanter, men sjældent ansætter.

- Jeg så gerne, at kommunerne kunne sige til dem: 'Hvis I får nogle i praktik her, skal der også være mulighed for et job'. De skal ikke bare skiftes ud med andre, når praktikken er slut, siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).

Han mener, at man i højere grad skal kigge på de private virksomheder, hvor effekten af virksomhedspraktik er større end i det offentlige.

- Vores tilgang er, at vejledende opkvalificering i sig selv ikke fører til arbejde. Det er også meningsløst, hvis de bare møder op på et kontor eller jobcentret og er på et kursus om at søge job, siger Bent Bøgsted og peger på, at virksomhedspraktik er et godt redskab til at få ledige i arbejde:

- Hver eneste gang kommunerne får en i arbejde, sparer kommunen penge. Derfor er det vigtigt, at de vænner sig til at give den indsats, der giver arbejde, siger Bent Bøgsted.

politi til stede ved amerikansk skole
Krimi

Politi dræber

bevæbnet skoleelev 

jordbær i bakker
Mad og drikke

Så er de her:

Årets første jordbær

patienter ligger i seng på hospital
Corona

Studie: Britisk variant

ikke så alvorlig

som frygtet

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt

doser med vaccine
Nyheder

Ny vaccine kommer til Danmark onsdag

Nyheder

Store vaccinedag:

Køer og parkeringsproblemer

Politi og brandbiler på gade i Paris
Krimi

Skyderi i Paris:

En person dræbt

Modermærke på hånd
Nyheder

Fem dør om ugen:

Hold øje og bliv

behandlet i tide

træbord og stole står i stue
Livsstil

Sådan får du liv

i dine træmøbler 

Prins Joachim og Prinsesse Marie sidder i en sofa
Kongelige

Prins Joachim:

Marie reddede mit liv

silas holst klædt ud som dragqueen
Kendte

Silas Holst springer ud

som dragqueen

plastikgebis står på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Har du også “glemt”

tandlægen? 

kanyle på vej ind i glas med coronavaccine
Corona

Mulig forklaring

på blodpropper

efter vaccine

person med åben mund får renset tænder hos tandlægen
Sundhed

Danskerne advares:

Gå nu til tandlægen

Jakob Ellemann-Jensen står på talerstol i jakke, hvid skjorte og blåt slips
Nyheder

200.000 vælgere

har forladt Venstre

Kong Harald og Dronning Sonja står foran juletræ
Kongelige

Kongepar sprang

over mindst 5000

i vaccinekøen

Mad med høretelefoner på ørerne
Advertorial

Annonce

Hvorfor er lydbøger så populære?

Dak Wichangoen smiler
Kendte

Kendiskok har født:

Det var en sej kamp

mand med rundsav skærer i træ
Livsstil

Gør det selv-folket 
får fingrene i maskinen

gule blomster i jorden
Nyheder

Nu kommer solen

og varmen til Danmark

mand får vaccination med et stik i skulderen
Nyheder

Kæmpe forsøg i dag:

100.000 skal vaccineres

Underholdning

"Druk" får Bafta-pris

Smadret bil på græsplæne
Krimi

Voldsom ulykke med

hjemmeplejebil

En elefant med reb om sig i en mudderpøl
Dyreliv

Elefantunge reddet op

fra dyb brønd

En tank på ryggen
Helt vildt

Ups!

Kampvogn på hovedet

En skaldet mor med en lille dreng på sofaen.
Kendte

Kræftsyge Andrea Elisabeth Rudolph

samler formue ind

Prins Andrew i jakkesæt
Nyheder

Prins Andrew:

Mor er hårdt ramt

Den askedækkede tropeø set langt fra med aske på træer og veje.
Nyheder

Vilde billeder:

Tropeø dækket af aske

Krimi

Kvinde hjalp 850 personer

med skattesnyd for millioner

Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen.
Nyheder

Dagens afsteming:

Hvad mener du om

Løkkes nye parti?

Lise Rønne på scenen i X Factor.
Film og TV

Lise Rønne: Man skal

aldrig sige aldrig

Niels Hausgaard med sixpence og gråt skæg. Han sidder på en bænk.
Kendte

Alderen trykker: Folk 

taler højere til mig

En cyklist kører over en bro. Han har cykelhjelm på.
Nyheder

Sådan skifter du olie på cyklen

Lars Løkke Rasmussen tæt på. Han ser alvorlig ud i ansigtet. Han er iført lyseblå skjorte og en sort habbitjakke.
Nyheder

Lars Løkke bekræfter:

Nyt parti på vej

En kvindelig tjener læner sig ind over et bord med en hvid dug og retter på et stearinlys, Bag hende ses to kokke igennem et "hul" i væggen fra restaurant til køkken.
Nyheder

Restauratører

dybt bekymrede

over coronapas

Joan Divine
Kendte

Prøvede i ni år:

Baby for 160.000 kroner

Fyr & Flamme
Kendte

Grand Prix-ballade:

Dansktopstjerne skælder ud

Harry
Kongelige

Meghan bliver væk:

Prins Harry deltager

Dinosauer
Helt vildt

Voldsom fætter:

Ny kødædende dinosaur

Nikoline
Kendte

Er du den nye stjerne:

Kom med i X Factor

Jonatan Spang
Kendte

Jonatan Spang er blevet far

Simon
Underholdning

Dommer grovgrillet af Kvamm på live-tv

London
Kongelige

Prins Philip mindet med kanonbrag

Kronprins Frederik og de skadede veteraner i sadlen på landevejen
Kongelige

Kronprins Frederik

i sadlen med 

skadede veteraner

billede af Basim
Kendte

Basim blev forældreløs: Popmusik er min vej ud af sorgen

Jakob Ellemann
Nyheder

Blåt krav: Beregning af hurtigere genåbning

billede fra stedet
Krimi

33-årig død efter familietur i shelter

billede af Pierce Brosnan
Film og TV

Dagens afstemning:
Hvem så du
gerne i rollen som 007?

collage med Richard Burton, Christian Bale og Clint Eastwood
Film og TV

Legendariske

skuespillere afslog 007

billede af to kartoffelmadder
Nyheder

Advarsel:

Har du denne

mayonnaise stående?

billede af en politibil
Krimi

Stoppet med sømmåtter:
Vanvidskørsel
på Storebæltsbroen

Eurojackpotkuponer
Helt vildt

Dansker vinder 310 millioner kr.

billede af Solveig efter sejren
Underholdning

X Factor-vinder Solveig: Jeg vil lave mit eget

reklamebillede fra Nemlig.com
Nyheder

Nemlig.com overvåger ansatte: Tæller sekunder

Mette Frederiksen smiler
Nyheder

Regeringen lemper restriktioner

Underholdning

Solveig vinder årets X Factor

Nærbillede af Zlatan på pressemøde
Kendte

Zlatan springer ud som skuespiller

Skrabelod med påskemotiv
Helt vildt

Blev millionær midt i påskefrokosten

DMX på scenen
Underholdning

Kendt rapper død - blev kun 50 år

lina baun danielsen i grøn jakke
Krimi

Line Baun tabte

i Se & Hør-sagen

prins philip vinker iført grøn jakke
Underholdning

Prins Philip er død

Politi-og brandbiler foran hus.
Krimi

Kvinde død i brand

Politimand tjekker bil
Krimi

Bilist anholdt:

Flygtede efter

påkørsel af betjent

Sport

Dansk træner færdig efter racismeanklager

mand sidder i have
Krimi

43-årig forsvundet

- politiet beder om hjælp

beholder med naturlægemiddel står på bord
Sundhed

Tilbagekalder populært

naturlægemiddel

sort redsignet nike sko på rød baggrund
Helt vildt

Sataniske sko

med blod i sålen

kaldes tilbage

Helle Fagralid med sammenbidt udtryk
Kendte

Dansk stjerne:

Jeg var rædselsslagen

mønter i stor bunke
Nyheder

3,6 millioner

danskere får penge

ind på kontoen  

bjarne reuter med skygger i ansigtet
Bøger

Top 10: De scorer

flest bibliotekspenge

kæmpe varan kravler op ad hylde i supermarked
Helt vildt

Gigantisk øgle går

amok i supermarked

borgere og sundhedspersonale  i vaccinationscenter
Nyheder

Stor generalprøve:

100.000 skal stikkes

på én dag

baby kigger med stofble i munden
Corona

Nyt begreb i dagplejen:

Coronabørn 

x factor deltageren nicoline steen kristensen står på scenen
Film og TV

Sådan bliver finalen

i X Factor

patienter ligger i senge på hospital
Corona

Her er smitten

ude af kontrol