Regeringen sjofler praktikpladskrav
- Der bør være sociale klausuler i samtlige udbud fra staten af en vis størrelse. Der skal tages hensyn til ledige og lærlinge, siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl til A4. Foto: Colourbox
300 ud af 316 udbud fra det offentlige i år stiller ikke krav om praktikpladser. Regeringen er hyklerisk, siger elevformand.

Det offentlige bygger løs, uden der bliver stillet krav om lærlige på byggepladserne.

Og det sker, selvom det står klokkeklart i grundlaget for SRSF-regeringen, at "regeringen vil skærpe uddannelsesgarantien og sikre praktikpladser, så alle kan afslutte deres erhvervsuddannelse".

300 ud af 316 udbud fra ministerier, styrelser og direktorater i år stiller ikke stiller sociale krav til virksomheder, der vinder opgaver for det offentlige.

Det viser Ugebrevet A4´s gennemgang af samtlige opgaver for det offentlige i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens database fra februar til september i år. Selv ikke kæmpe millionkontrakter udløser sociale krav til virksomhederne.

Vejdirektoratet har i år haft udbud for mindst 1,3 milliarder kroner. Hverken ved udbud af vedligeholdelsen af broen til Møn, Svendborgsundbroen, 380 meter stålbro over Vilsund, syv broer ved Skanderborg, udbygning af Køge Bugt Motorvejen og motorvejsetapen ved Funder, Slagelse Omfartsvej og en hel stribe andre projekter er der stillet sociale klausuler.

Faktisk har landets største offentlige bygherre slet ingen erfaringer med sociale klausuler.

- Det er et nyt område. Vi er interesseret i, hvordan det vil gå, og hvilke konsekvenser det vil have på udbuddene, fortæller Martin Østergaard-Nielsen, pressechef i Vejdirektoratet.

Heller ikke Bygningsstyrelsen stiller krav om at ansætte ledige, lærlinge eller udsatte grupper, når byggeri sendes i udbud.

Der er således ingen garanti for praktikpladser, når Panum-komplekset i København skal udbygges med 40.000 kvadratmeter, laboratorier på Syddansk Universitet i Odense skal renoveres, eller universitetets afdeling i Kolding skal have bygget et humanistisk og samfundsvidenskabeligt kakultet for omkring 220 millioner kroner.

Erhvervsskolernes Elevorganisation er fortørnet over, at sociale krav til udbud bliver brugt så lidt.

- Det er forfærdeligt træls, at ministrene snakker om sociale klausuler, der skal være med til at sikre, at alle får en praktikplads, og man så ikke indpasser det. Det virker som om, nogle har fucket up - eller også er regeringen rimelig hyklerisk, siger Christian Treholt, formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Enhedslisten er forbløffet over, at staten ikke stiller flere sociale krav i udbuddene.

- Det er ærgerligt at måtte sige det, men regeringen har flere ting i sit grundlag, som ikke er på plads endnu. Det er utroværdigt, når der er så langt mellem snak og virkelighed. Der bør være sociale klausuler i samtlige udbud fra staten af en vis størrelse. Der skal tages hensyn til ledige og lærlinge, fastslår partiets arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl.

Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted mener, at regeringen svigter sine løfter.

- Det virker som om, at alt, hvad man har sagt om sociale klausuler, er et tomt slag i luften. Hvis de virkelig mente, at sociale klausuler skulle bruges, så burde det have været på plads nu, siger Bent Bøgsted.

Han mener, at EU-regler forhindrer, at Danmark tager hensyn til ledige og lærlinge ved udbud.

Socialdemokraterne forsikrer, at regeringen ikke har glemt de sociale klausuler. Det kræver bare grundigt forarbejde at få en model på plads, der blandt andet kan sikre flere praktikpladser.

- Det er ærgerligt, at Vejdirektoratet ikke bruger sociale klausuler. Men de gode intentioner er til stede. Regeringen er på trapperne med initiativer om klausuler. Et år i regering er ikke lang tid, mener Troels Ravn, børne- og undervisningsordfører (S).