Administration 

Rapport: Sådan kan borgerne få et stærkere akutsystem i Region Hovedstaden

Ifølge en ny evaluering har Region Hovedstadens enstrengede akutordning med 1813 i spidsen udviklet sig meget i løbet af 2014. Og selvom ordningen er større end den tidligere lægevagt, er den ikke blevet dyrere, lyder konklusionen, der også peger på behov for forbedringer.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Siden hovedstadsregionens borgere i sidste nytår fik en ny akutordning, der gik i luften med for lange svartider og tekniske problemer, har Region Hovedstaden på mange områder forbedret ordningen.

Sådan kan man opsummere dele af konklusionen i en ny evaluering fra KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning), der har set på mulighederne for at forbedre akutordningen i Region Hovedstaden.

Evalueringen peger eksempelvis på, at der er indført nye funktioner på Akuttelefonen 1813, som hjælper borgerne med hurtigere at få adgang til at tale med en læge, hvis det er nødvendigt. Og at personalet er blevet bedre oplært i at lytte til og tale med syge og bekymrede borgere, der ringer til 1813, at tekniske fejl er blevet rettet, flere telefonlinjer er åbnet og at IT-systemet er videreudviklet.

Bekræfter at 1813 var en god ide

Evalueringen fremhæver derudover, at selvom den nye akutordning giver borgerne mulighed for at blive visiteret til et bestemt hospital på et bestemt tidspunkt - hvilket ikke var muligt under den tidligere lægevagt - så har den nye akutordning vist sig ikke at være dyrere. Heller ikke selvom man tæller de udgifter med, som har været afledt af Akuttelefonen 1813.

Overordnet set glæder konklusionen derfor regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

"Jeg ser denne evaluering som en bekræftelse af, at hele grundideen i den nye akutordning, og den måde det er organiseret på, er en god ide og noget som vores borgere kan være trygge ved. Derfor glæder det mig også meget, at KORA nu har anerkendt de mange forandringer og forbedringer, som Akutberedskabet siden januar 2014 har gennemført. Helt konkret kan vi nemlig se, at selvom 1813's svartider stadig er for lange, så er de meget bedre gearet til at håndtere travlhed i dag. F.eks. var nytårsnat for et år siden ret kaotisk, men i år blev opkald håndteret inden for 3-4 minutter", siger regionsrådsformanden.

Hun anerkender dog samtidig, at der er udviklingsmuligheder for akutordningen, som det hedder i evalueringen. F.eks. lyder nogle af forslagene fra KORA:

At Akuttelefonen 1813s it-systemerne skal gøres mere brugervenlige, så personalet hurtigere kan dokumentere og afslutte sager.

At det skal overvejes, hvorvidt sygeplejersker ved Akuttelefonen 1813 skal have mulighed for at "afvise" patienter og i højere grad henvise til egenomsorg eller egen læge.

At genoverveje om Akuttelefonen 1813's politisk fastsatte servicemål, hvor f.eks. 90 procent af alle henvendelser skal klares inden for 3 minutter, er hensigtsmæssige. De er blevet til ud fra en sammenligning med den tidligere lægevagt, som blev drevet af de privatpraktiserende læger, men den nye akutordning varetager i dag flere opgaver end blot lægevagtsfunktionen, påpeger rapporten.

Svartider er vigtige for kvaliteten

Selvom Sophie Hæstorp Andersen generelt kalder forslagene fra KORA konstruktive, så mener hun ikke, at det er på tide at ændre ved servicemålene for 1813.

"Det er rigtigt set af KORA, at den nye akutordning er en større og mere sammenhængende opgave end den, som den tidligere lægevagt havde. Så 1813's servicemål bør slet ikke sammenlignes med den tidligere lægevagt. Derfor vil jeg da heller ikke udelukke, at det på sigt kan komme på tale, at vi kigger på servicemålene igen. Når jeg også er lidt betænkelig ved det, er det fordi, at korte svartider er en vigtig kvalitet, som vi gerne vil kunne tilbyde borgerne. Og jeg tror også vi kan nå målene, især hvis vi får en aftale med De Praktiserende Lægers Organisation (PLO)", siger Sophie Hæstorp Andersen.

Ser frem til dialog

Ifølge regionsrådsformanden er det næste, der skal ske, at rapportens konklusioner nu skal diskuteres politisk i regionsrådet, ligesom Akutberedskabet og hospitalerne nu skal nærstudere anbefalingerne. Selv ser hun også frem til en dialog med både Dansk Sygeplejeråd og PLO om fremtiden for akutordningen.

"KORAs evalueringen sætter nogle gode rammer. Og det skal vi naturligvis drøfte både politisk i regionen og med organisationerne. Og så håber jeg da, at vi især med PLO kan nå frem til en enighed om, hvordan flere praktiserende læger kan komme til at spille en større rolle i det enstrengede akutsystem, så vi sammen kan levere en endnu bedre service til borgerne", siger regionsrådsformanden.

FAKTA: Det påpeger KORA blandt andet…

Det nye akutsystem koster ikke mere for sundhedsvæsnet end den gamle lægevagt - heller ikke i afledte udgifter.

Borgere er generelt tilfredse med den service de møder, både på Akuttelefonen 1813 og på regionens akutmodtagelser og -klinikker. Mange borgere oplever, at kommunikationen med læger og sygeplejersker ved Akuttelefonen 1813 er god. I en tilfredsundersøgelse fra april-maj gav omtrent en femtedel af adspurgte borgere udtryk for, at svartiderne til 1813 var for lange.

Ideen om at samordne akutfunktioner og etablere visiteret adgang til akutsystemet i Region Hovedstaden har været i overensstemmelse med anbefalingerne fra sundhedsmyndigheder.

Der er behov for at tydeliggøre forventningerne til 1813 sygeplejerskernes mulighed for, hvornår de f.eks. må henvise borgeren til egenomsorg eller henvise borgeren til egen læge i stedet.

Der er dog intet, der tyder på, at sygeplejerskerne undertriagerer borgerne. Det vil sige, at sygeplejerskerne generelt ikke undervurderer, hvor syge folk er. Her kan man ikke sammenligne med den tidligere lægevagt, fordi der ikke eksisterer samme data fra den tidligere lægevagt.

Der er en udviklingsopgave i at sikre at information i endnu højere anvendes på tværs af akutfunktionerne i Region Hovedstaden.

Dokumentation i IT-systemet er kompliceret og betyder, at sagsbehandlingstiden bliver længere end nødvendig. Det bør forenkles så det ikke tager for meget tid fra samtalerne med borgerne.

FAKTA: Om KORA's evaluering

Evalueringen er bestilt som en uafhængig undersøgelse af regionsrådet og kommer som opfølgning på en tidligere rapport fra konsulentvirksomheden COWI.

Mens COWI rapporten så på selve planlægningen og implementeringen af den nye akutordning, ser den nye evaluering fra KORA på mulige forbedringer af akutordningen.

Evalueringen fra KORA evaluerer organiseringsprincipper, driftsmæssige udfordringer og forbedringspotentialer i organiseringen af regionens akutsystem.

KORAs dataindsamling har fundet sted i foråret 2014. Siden har Akutberedskabet fortsat arbejdet med at forbedre servicen.

KORA er en uafhængig statslig institution, hvis formål er at fremme kvalitetsudvikling samt bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

vejskilt med fem navne som alle hedder noget med bær
Helt vildt

Stakkels pizzabud: Nyt

vejskilt er helt gak-gak 

komiker på scenen
Kendte

Nygift komiker:

Endelig kan vi fejre

brylluppet

udbrændt fly ligger på jorden
Nyheder

Mirakuløst:

Alle passagerer

overlever flyulykke

Sport

Direktør om mobbesag:

Unødvendigt af Ottesen

mand står med sværd
Helt vildt

Fandt 900 år gammelt

riddersværd på

havbunden 

Nyheder

Handelsbanken

forlader Danmark

pige smiler
Nyheder

Australien holder vejret:

4-årig pige forsvundet

på fjerde døgn  

Fire små biler i en collage
Biler

Test: 4 x mini-elbiler

El-ternativer

kvinde sidder i retssal med mundbind
Nyheder

96-årig anklages for

nazidrab: Hun kendte

til det hele

en lægehelikopter i luften
Krimi

22-årig kvinde ramt af bilist er død 

En bankfacade med Nordea på
Nyheder

Nordea hæver prisen for opsparinger over 100.000 kroner

En politimand med et stopskilt
Krimi

7.000 bilister røg i fartfælden

Et pas og en flybillet
Rejser

Her er verdens stærkeste pas

Folk i dragter linet op sammen med andre med våben
Film og TV

Eksperter advarer:

Squid Game gør vores børn afstumpede

En masse køer på en mark
Nyheder

Kødkvæg har i årevis drukket PFOS-forgiftet vand

Et skelet af et fortidsdyr
Dyreliv

Zoologisk Museum lukker og slukker

Et kassebånd med varer
Nyheder

Stor undersøgelse:

Her er danskernes favorit-butikker

En mand med skæg foran et skilt med Bild
Nyheder

Chefredaktør fyret efter affære med praktikant

powell
Nyheder

Colin Powell:

Vild med Volvo, Abba og Anna Lindh

Lotte Friis
Kendte

Vildt opgør: Svømmekrig

vaccinerede
Nyheder

Coronaindlagte:

De fleste er vaccinerede

Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Nye favoritter

Vindmøller
Nyheder

Vindmøller til USA:

Vestas tæt på rekordordre 

Opholdsforbud
Krimi

21-årig: Opholdsforbud efter økseballade

drab Kongsberg
Krimi

Kongsberg-ofre:

Blev stukket ihjel

Nyheder

Colin Powell:

Død efter coronavirus

Sascha Dupont
Kendte

Sascha Dupont: 
- Det har været lidt
op ad bakke for sønnen

kontrol ved dansk-tyske grænse
Nyheder

Trusler udefra: Danmark forlænger grænsekontrol

villaen
Helt vildt

Kommune i vild villahandel - årets absolut dyreste

anders bodelsen
Nyheder

Forfatter Anders Bodelsen er død

Aqua Akvarium og Dyrepark
Nyheder

Dyrepasser fik 9500 volt gennem sig:

- Det er ubehageligt

krydderurter
Nyheder

"Planternes corona"

- Danmark er frikendt

Heick
Kendte

Ærlige Heick:

Forelsket i en anden

the simpsons
Helt vildt

Drømmejob? Få penge for at se hele kultserien The Simpsons

Beaumaiden
Krimi

Fragtskib grundstødt ved Bornholm - politiet afhører besætning

helikopterstyrt
Nyheder

Tre dræbt i helikopterulykke

Prins William og Kate
Kongelige

Prins William gav pris til to venner og Costa Rica

Taliban
Nyheder

Smykker solgt i Danmark: Finansierer Taliban

Estonia
Nyheder

Estonia: Nye optagelser ved vraget

Vejret
Nyheder

Næste uge:

Typisk efterårsvejr

Bill Clinton
Nyheder

Bill Clinton: Udskrevet efter urinvejsinfektion

Gulddreng
Film og TV

Toppen af poppen:

Triumfer og trusler

corona indlagt
Nyheder

Ny stigning:

120 personer er indlagt 

tatovering
Nyheder

Farvestoffer forbydes: Svært for tatovører

fillippinerne
Nyheder

Voldsomt uvejr:

Mindst 40 dræbt 

En familie med ski
Rejser

Ny ski-destination vinder frem

en træner med sort mundbind
Sport

Brøndby-chef: Fat det nu - vi vil kæmpe med om top-3

Gule blade på et træ i solen
Livsstil

Sidste udkald før vinteren rammer haven: Det skal du huske

et fly tæt på nogle små huse
Rejser

Verdens største fly på vingerne igen

en blond svømmer
Sport

Jeanette Ottesen:

En træner prøvede at kysse mig

et kort over haiti
Krimi

17 amerikanere kidnappet i Haiti

en lotto kupon
Nyheder

Lotto-glæde:

Østjyde vinder 19 millioner

En sauna
Krimi

Familie på fire dør i sauna på luksushotel

Lars Løkke i Folketingssalen
Nyheder

Løkke: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

En lygtepæl med politibånd om
Krimi

Blev fundet i kritisk tilstand på vejen

mand med bagværk
Film og TV

Røg ud af bagedysten:

Det var helt i orden

flaske med alkohol
Nyheder

18 russere døde:

Drak hjemmebrændt

thomas blachman poserer
Kendte

Blachman: Ordblindhed

fik mig ind i musikken

græskar i bunke
Krimi

Halloween-hærværk:

Smadrede flere

hundrede græskar  

blomster og lys på trappe
Krimi

Kongsberg-drabene:

Her er ofrene

politibil med påskriften politi
Krimi

Fodgænger dræbt

i færdselsulykke 

Nyheder

Jens Rohde:

Ingen kan styre mig

teknikere undersøger lejlighed
Krimi

Norsk politi: 37-årig

kan ikke afhøres 

mcdonalds skilt
Nyheder

Burgersultne bilister

skaber trafikkaos

rød paraply i gadebilledet
Nyheder

Gråt og vådt: 
Efterårsferien byder

på typisk efterårsvejr 

mand jubler ved siden af kæmpegræskar
Helt vildt

Her er vinderen af

DM i Kæmpegræskar

brandbil under udrykning
Krimi

Person fundet død

i udbrændt villa 

stearinlys ved gerningssted
Nyheder

Kongsberg-drabene:

Sætter navne på ofrene

Sofie Østergaard og Sebastian Richelsen
Kendte

DR-vært mor igen:

Dramatisk fødsel på

badeværelset

Smadret rude med alarmskilt
Nyheder

Pas på tyven:

Indbruddene stiger

i efterårsferien

Nyheder

Borgerligt støtteparti:

Pilen peger på Pape

Butik med grøntsager udenfor
Nyheder

Efter fund af mus og lort:

Lukker butik på stedet

Dronningen nipper til et glas
Kongelige

Dronningen dropper alkohol

Ronaldo og Solskjær
Sport

Fodboldklub flyver i ti minutter for at nå frem til kamp

Togstamme i mørke
Nyheder

Person død – blev ramt af tog

Ødelagt tempel
Nyheder

Jordskælv og kraftig strøm koster 14 livet 

spænding om omdans
Kendte

Farvel til Freja Kirk og Claudia Rex

Pengesedler og mønter
Nyheder

Kommuner ændrer skatten: Se hvor skatten stiger og falder

væltet gyllevogn
Krimi

Gyllevogn væltet i grøften
- stort udslip

natteliv i gaden
Nyheder

Større dansk by
tæt på forbud
i nattelivet