Sæt a-kasserne fri og skær ned på antallet af samtaler. For der er brug for et mere forenklet beskæftigelsessystem med mere fokus på den individuelle borger. Det mener ihvertfald De Radikale, der i et nyt udspil er klar med ændringer for ledige dagpengemodtagere.
Stod det til De Radikale skal den nuværende ansvarsfordeling mellem kommuner og a-kasser ændres. Konkret skal a-kasserne have det fulde ansvar for dagpengemodtagere i de første seks måneder af dagpengeperioden.
Lige nu betyder reglerne, at dagpengemodtagerne både skal møde til samtaler hos jobcentrene og i a-kasserne. Men det er langt hen ad vejen spild af tid, mener beskæftigelsesordfører hos De Radikale, Sofie Carsten Nielsen.
- Vi tror på, at vi er nødt til at få et grundlæggende fokusskifte. Det har regeringen også lagt op til, og vi har forhandlet om det i flere uger. Vi er nødt til at prøve noget nyt, hvis vi reelt vil forenkle, siger Sofie Carsten Nielsen til Avisen.dk.
Sæt a-kasserne fri
De Radikale så også gerne, at der blev indført en forsøgsordning, hvor en til to udvalgte a-kasser 'bliver sat fri'. De skal have fuldstændig metodefrihed, når det gælder om at få ledige i job. Sofie Carsten Nielsen håber, at det vil kunne skabe et mindre procesorienteret beskæftigelsessystem. A-kasserne vil således alene blive målt på evnen til at få ledige i arbejde.
- Det, vi kan se med de gode a-kasser, er, at de er inde allerede i opsigelsesperioden for at forebygge ledighed. Det, at de overtager kontakten de første seks måneder, gør, at vi kan se på, om borgerne så kommer langt hurtigere i arbejde, siger Sofie Carsten Nielsen.
Sofie Carsten Nielsen ønsker, at der bliver arbejdet mod en mere individuel beskæftigelsesindsats. Lige nu er det den samme model, der er gældende for alle. Tilbuddet til den ledige bør i højere grad skræddersyes ud fra den pågældendes behov.
- Det vil hjælpe folk med at have mere smidige overgange på arbejdsmarkedet. Det er vigtigt at fokusere både på efteruddannelse og kortere forløb og a-kasserne skulle gerne helst have fat i den ledige allerede under opsigelsesperioden, hvis muligt, siger Sofie Carsten Nielsen.
Kulturen skal ændres, og tilliden mellem borgeren og beskæftigelsesindsatsen har brug for at få et rygstød. Det er i sidste ende målet, fortæller Sofie Carsten Nielsen.
- Dem, der faktisk har et job om tre måneder, skal ikke bruge deres tid på at sende to ansøgninger om ugen. Det er helt galt og spild af tid. Det her er et forsøg på at gøre det enkelt og mere meningsfuldt overfor den forsikrede borger - uanset om de er arbejdsløse eller kommende arbejdsløse, siger Sofie Carsten Nielsen.
Det er muligt at få dagpenge i op til to år i en periode på tre år.
For at få ret til dagpenge kræver det, at man er medlem af en a-kasse og er registreret som jobsøgende hos jobcentret. Man skal også opfylde beskæftigelseskravet og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Desuden må man ikke være selvforskyldt ledig.
Opbruger du din ret til dagpenge, kan du optjene en ny to-årig dagpengeperiode. Genoptjeningen kræver 52 ugers arbejde - svarende til 1.924 timer - indenfor tre år.
Fra 1. januar 2017 blev der indført et nyt løbende dagpengesystem. Udgangspunktet for det nye dagpengesystem er en toårig dagpengeperiode med mulighed for fleksibel forlængelse af dagpengeperioden med op til et år.
Forlængelsen sker i forholdet 1:2. En måneds arbejde giver to ekstra måneder med dagpenge. På den måde kan man arbejde sig til en længere dagpengeperiode.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet
UDVID
'Den ligger lige til højrebenet'
Det vil også komme jobcentrene til gavn, at a-kasserne får mere ansvar, påpeger Sofie Carsten Nielsen. At dagpengemodtagere ikke længere skal møde til samtaler hos jobcentrene vil frigive ressourcer, som kommunen kan bruge på dem, der er længere væk fra arbejdsmarkedet.
Det er en god idé, mener formand for Danske A-kasser, Torben Poulsen, der støtter op om forslaget.
- Vi synes indsatsen de første tre måneder bør ligge hos a-kasserne. Det vil give dem en stærkere rolle til at klæde de ledige på. At De Radikale så spiller ud med, at det er de første seks måneder, synes jeg, er meget positivt og konstruktivt. Så den ligger lige til højrebenet, siger Torben Poulsen.
- Det er a-kasserne og de faglige organisationer, der har kendskabet til den ledige. De kender også virksomhederne gennem tillidsrepræsentanten. De kender virksomhedens produktion, og hvad de kræver af medarbejderne. Så man har alle muligheder for at lave en mere præcis indsats, siger Torben Poulsen.
Han håber, at man får held med at gennemføre ændringen i samtaleordningen, men synes det er lige tidligt nok at begynde med metodefrihed til a-kasserne.
Forhandlinger igang
Regeringen har ligeledes lagt op til en forenkling af beskæftigelsesindsatsen. Regeringen foreslår i sit udspil, at samtalesystemet bliver ens for alle. Konkret mener regeringen, at alle typer af ledige skal have fire indledende samtaler med jobcentret i løbet af det første halve år.
Dagpengemodtagere skal derudover have to fælles samtaler med jobcentret og a-kassen de første seks måneder og en til fællessamtale efter 16 måneder.
I disse dage forhandler partierne på Christiansborg om en forenkling af beskæftigelsesindsatsen. Sofie Carsten Nielsen oplever stor velvillighed fra begge sider af Folketingssalen til at få kigget systemet efter i sømmene.
- Jeg tror, at der kommer et stort skridt nu. Men jeg er også forsigtig med at blæse ambitionerne helt op. Erfaringerne viser, at man skal tage nogle skridt af gangen. Forligskredsen vil virkelig gerne borgeren det bedste. Der er bare forskellige veje derhen, og det er det, vi forhandler om, siger Sofie Carsten Nielsen.
Sådan er reglerne for dagpengemodtagere lige nu. Dagpengemodtagere skal møde ind til deres første samtale på jobcentret indenfor seks uger. Herefter følger samtaler hver måned i de første seks måneder. Efterfølgende skal der være fire samtaler indenfor 12 måneder. Samtalerne foregår både på jobcentret og hos a-kassen.
Står det til regeringen skal dagpengemodtagere - ligesom alle andre ledighedsgrupper - fremover kun have fire samtaler i løbet af de første seks måneder. Udover de fire samtaler skal dagpengemodtagere have to fællessamtaler med både jobcentret og a-kasse. Det vil ifølge regeringen give et mere sammenhængende forløb. De vil dog forenkle kravene til fællessamtalerne. Efter de første seks måneder er der samtaler efter behov. Dog er der en fællessamtale efter 16 måneder, der skal målrette indsatsen i den sidste periode af dagpengeperioden.
Står det til De Radikale skal a-kasserne have det fulde ansvar med samtalerne i de første seks måneder af dagpengeperioden. Der skal derudover være mulighed for, at a-kasserne overtager samtalerne i hele ledighedsperioden. På den måde håber De Radikale, at frigive nogle ressourcer i jobcentrene, der så kan bruges på at målrette indsatsen med andre grupper af ledige.
Kilder: Beskæftigelsesministeriet og De Radikale