Administration 

Radikale vil sætte a-kasserne fri: Dagpengemodtagere skal væk fra jobcentrene

Radikale og Sofie Carsten Nielsen (RV) vil forenkle reglerne for dagpengemodtagere. AK-Samvirke formand Torben Poulsen støtter op. (Foto: Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix/Arkiv og Dansk Metal/Presse)

Ledige medlemmer af a-kasserne skal ikke møde på jobcentrene de første seks måneder. Desuden skal der igangsættes et forsøg med metodefrihed hos a-kasserne, mener De Radikale forud for forhandlinger om en forenklet beskæftigelsesindsats.

Sæt a-kasserne fri og skær ned på antallet af samtaler. For der er brug for et mere forenklet beskæftigelsessystem med mere fokus på den individuelle borger. Det mener ihvertfald De Radikale, der i et nyt udspil er klar med ændringer for ledige dagpengemodtagere.

Stod det til De Radikale skal den nuværende ansvarsfordeling mellem kommuner og a-kasser ændres. Konkret skal a-kasserne have det fulde ansvar for dagpengemodtagere i de første seks måneder af dagpengeperioden.

Lige nu betyder reglerne, at dagpengemodtagerne både skal møde til samtaler hos jobcentrene og i a-kasserne. Men det er langt hen ad vejen spild af tid, mener beskæftigelsesordfører hos De Radikale, Sofie Carsten Nielsen.

- Vi tror på, at vi er nødt til at få et grundlæggende fokusskifte. Det har regeringen også lagt op til, og vi har forhandlet om det i flere uger. Vi er nødt til at prøve noget nyt, hvis vi reelt vil forenkle, siger Sofie Carsten Nielsen til Avisen.dk.

Sæt a-kasserne fri

De Radikale så også gerne, at der blev indført en forsøgsordning, hvor en til to udvalgte a-kasser 'bliver sat fri'. De skal have fuldstændig metodefrihed, når det gælder om at få ledige i job. Sofie Carsten Nielsen håber, at det vil kunne skabe et mindre procesorienteret beskæftigelsessystem. A-kasserne vil således alene blive målt på evnen til at få ledige i arbejde.

- Det, vi kan se med de gode a-kasser, er, at de er inde allerede i opsigelsesperioden for at forebygge ledighed. Det, at de overtager kontakten de første seks måneder, gør, at vi kan se på, om borgerne så kommer langt hurtigere i arbejde, siger Sofie Carsten Nielsen.

Sofie Carsten Nielsen ønsker, at der bliver arbejdet mod en mere individuel beskæftigelsesindsats. Lige nu er det den samme model, der er gældende for alle. Tilbuddet til den ledige bør i højere grad skræddersyes ud fra den pågældendes behov.

- Det vil hjælpe folk med at have mere smidige overgange på arbejdsmarkedet. Det er vigtigt at fokusere både på efteruddannelse og kortere forløb og a-kasserne skulle gerne helst have fat i den ledige allerede under opsigelsesperioden, hvis muligt, siger Sofie Carsten Nielsen.

Kulturen skal ændres, og tilliden mellem borgeren og beskæftigelsesindsatsen har brug for at få et rygstød. Det er i sidste ende målet, fortæller Sofie Carsten Nielsen.

- Dem, der faktisk har et job om tre måneder, skal ikke bruge deres tid på at sende to ansøgninger om ugen. Det er helt galt og spild af tid. Det her er et forsøg på at gøre det enkelt og mere meningsfuldt overfor den forsikrede borger - uanset om de er arbejdsløse eller kommende arbejdsløse, siger Sofie Carsten Nielsen.

Sådan er dagpengereglerne i dag

Det er muligt at få dagpenge i op til to år i en periode på tre år.

For at få ret til dagpenge kræver det, at man er medlem af en a-kasse og er registreret som jobsøgende hos jobcentret. Man skal også opfylde beskæftigelseskravet og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Desuden må man ikke være selvforskyldt ledig.

Opbruger du din ret til dagpenge, kan du optjene en ny to-årig dagpengeperiode. Genoptjeningen kræver 52 ugers arbejde - svarende til 1.924 timer - indenfor tre år.

Fra 1. januar 2017 blev der indført et nyt løbende dagpengesystem. Udgangspunktet for det nye dagpengesystem er en toårig dagpengeperiode med mulighed for fleksibel forlængelse af dagpengeperioden med op til et år.

Forlængelsen sker i forholdet 1:2. En måneds arbejde giver to ekstra måneder med dagpenge. På den måde kan man arbejde sig til en længere dagpengeperiode.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

 

UDVID

'Den ligger lige til højrebenet'

Det vil også komme jobcentrene til gavn, at a-kasserne får mere ansvar, påpeger Sofie Carsten Nielsen. At dagpengemodtagere ikke længere skal møde til samtaler hos jobcentrene vil frigive ressourcer, som kommunen kan bruge på dem, der er længere væk fra arbejdsmarkedet.

Det er en god idé, mener formand for Danske A-kasser, Torben Poulsen, der støtter op om forslaget.

- Vi synes indsatsen de første tre måneder bør ligge hos a-kasserne. Det vil give dem en stærkere rolle til at klæde de ledige på. At De Radikale så spiller ud med, at det er de første seks måneder, synes jeg, er meget positivt og konstruktivt. Så den ligger lige til højrebenet, siger Torben Poulsen.

- Det er a-kasserne og de faglige organisationer, der har kendskabet til den ledige. De kender også virksomhederne gennem tillidsrepræsentanten. De kender virksomhedens produktion, og hvad de kræver af medarbejderne. Så man har alle muligheder for at lave en mere præcis indsats, siger Torben Poulsen.

Han håber, at man får held med at gennemføre ændringen i samtaleordningen, men synes det er lige tidligt nok at begynde med metodefrihed til a-kasserne.

Forhandlinger igang

Regeringen har ligeledes lagt op til en forenkling af beskæftigelsesindsatsen. Regeringen foreslår i sit udspil, at samtalesystemet bliver ens for alle. Konkret mener regeringen, at alle typer af ledige skal have fire indledende samtaler med jobcentret i løbet af det første halve år. 

Dagpengemodtagere skal derudover have to fælles samtaler med jobcentret og a-kassen de første seks måneder og en til fællessamtale efter 16 måneder.

I disse dage forhandler partierne på Christiansborg om en forenkling af beskæftigelsesindsatsen. Sofie Carsten Nielsen oplever stor velvillighed fra begge sider af Folketingssalen til at få kigget systemet efter i sømmene.

- Jeg tror, at der kommer et stort skridt nu. Men jeg er også forsigtig med at blæse ambitionerne helt op. Erfaringerne viser, at man skal tage nogle skridt af gangen. Forligskredsen vil virkelig gerne borgeren det bedste. Der er bare forskellige veje derhen, og det er det, vi forhandler om, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hvad vil regeringen, og hvad vil De Radikale?

Sådan er reglerne for dagpengemodtagere lige nu. Dagpengemodtagere skal møde ind til deres første samtale på jobcentret indenfor seks uger. Herefter følger samtaler hver måned i de første seks måneder. Efterfølgende skal der være fire samtaler indenfor 12 måneder. Samtalerne foregår både på jobcentret og hos a-kassen.

Står det til regeringen skal dagpengemodtagere - ligesom alle andre ledighedsgrupper - fremover kun have fire samtaler i løbet af de første seks måneder. Udover de fire samtaler skal dagpengemodtagere have to fællessamtaler med både jobcentret og a-kasse. Det vil ifølge regeringen give et mere sammenhængende forløb. De vil dog forenkle kravene til fællessamtalerne. Efter de første seks måneder er der samtaler efter behov. Dog er der en fællessamtale efter 16 måneder, der skal målrette indsatsen i den sidste periode af dagpengeperioden.

Står det til De Radikale skal a-kasserne have det fulde ansvar med samtalerne i de første seks måneder af dagpengeperioden. Der skal derudover være mulighed for, at a-kasserne overtager samtalerne i hele ledighedsperioden. På den måde håber De Radikale, at frigive nogle ressourcer i jobcentrene, der så kan bruges på at målrette indsatsen med andre grupper af ledige.

Kilder: Beskæftigelsesministeriet og De Radikale

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo

En smagfuld grå villa med sort hoveddør og toppede brosten i indkørslen
Helt vildt

Her er hovedstadens

dyreste boliger

En soldat ved en grænsestation og et slidt etiopisk flag, som vajer i vinden.
Nyheder

Eritreas hovedstad ramt af

flere eksplosioner

7-8 politimænd står og synger inde i politigården med tre juletræer bagved.
Corona

Munter sang:

Politiet synger om corona

En hvid varevogn smadret ved siden af en lastbil på en mørk landevej
Krimi

Varevogn smadrer

ind i lastvogn

Mads Eg Andersen bager kager i teltet med gummihandsker på
Film og TV

Dramatisk finale:

Jeg ville ikke græde

Hugo Helmig på tribunen ved en fodboldkamp sammen med sin berømte far Thomas Helmig.
Kendte

Helmig single

Tre kirurger på operationsstue med en patient på operationsbordet.
Helt vildt

Læger finder mønt i

næse – efter 53 år

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

Kristian Thulesen Dahl på talerstolen. Hans ansigt er sammenbidt.
Nyheder

Thulesen Dahl tavs

om vælgerkrisen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
Corona

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel

person vaccineres
Corona

Der vil gå

"det meste af et år"

før alle er vaccineret

billede fra pressemødet
Corona

Magnus Heunicke:

Danskerne kan få 

vaccine om en måned

billede af Ninna Hedeager Olsen
Nyheder

Fiktive projekter: Rod for 37 millioner skattekroner

tony ses hamrer løs på et hus
Helt vildt

Fik ikke betaling

for sit arbejde:

Går amok med hammer

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark

Mobiltelefon med kørekort-app
Nyheder

Her kan det digitale kørekort give dig problemer

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Skolebygning
Nyheder

Spøjst boligtilbud:

Køb din egen skole

Dronning Margrethe med blomsterbuket i hånden
Kongelige

Margrethe den anden

redder

Margrete den første 

kvinde iført solbriller med indkøbsposer i hænderne
Nyheder

Danskerne gik

shop-amok

med feriepenge

Meghan Markle og Prins Harry kigger på nyfødte søn Archie
Kongelige

Meghan: Jeg mistede

mit ufødte barn

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Morten Østergaard iført jakke foran retten på frederiksberg
Nyheder

Morten Østergaard

vil tilbage til politik

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død