Nye dagpengeregler skulle have trådt i kraft fra den første januar, men det er udskudt til den første oktober.
De nye regler vil gælde for dagpengemodtagere, der har opbrugt deres 30 ugers ret til supplerende dagpenge. Dagpengesystemet går fra at være ugebaseret til at være månedsbaseret.
I praksis betyder det, at de borgere, der har brugt deres 30 uger, mister sine dagpenge for hele måneden ved bare én times arbejde.
Det er a-kasserne, der har bedt om mere tid til at sætte sig ind i de nye regler. Derfor er implementeringen af reglerne udskudt til den første oktober.
Finn Sørensen fra Enhedslisten fremførte onsdag kritik af de nye regler ved et samråd i beskæftigelsesudvalget.
- Der sker det, at hvis man har en times arbejde i den måned, mister man hele månedens dagpenge. Det virker tåbeligt og selvmodsigende. Der vil ske det, at den ledige vil sige: 'hov, det er en dårlig forretning for mig at tage en times arbejde, fordi det vil koste mig lidt over 18.000 kroner, sagde Finn Sørensen på samrådet.
Finde balancen
Men der bliver ikke pillet ved de nye regler lige nu, pointerede beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) på samrådet.
Troels Lund Poulsen erkendte dog, at reglen om månedsbaseret opgørelse kan betyde, at man mister sine dagpenge ved kortere beskæftigelse. Det vil dog motivere den ledige til at tage endnu mere arbejde end bare i nogle få dage.
- Det er rigtigt, at der vil være den konsekvens med de nye regler - det lægger jeg ikke skjul på. På den ene side bliver incitamentet til få dages arbejde mindre, men samtidig bliver incitamentet til at tage endnu mere arbejde den måned større, da der ikke kan suppleres mere, sagde Troels Lund Poulsen.
Ministeren fortalte, at man for at kompensere har indført andre ting, der skal sikre et mere flydende dagpengesystem. Herunder at det bliver muligt løbende at optjene de 30 ugers ret til supplerende dagpenge.
Venter til efter implementeringen
Ifølge Finn Sørensen er de nye regler i direkte modstrid med regeringens mantra om, at det skal kunne betale sig at arbejde. Det samme sagde daværende næstformand i HK Mette Kindberg til Avisen.dk i november måned.
Men det er alt for tidligt at male fanden på væggen. Først skal reglerne afprøves i praksis, fortalte Troels Lund Poulsen.
- Der er delelementer, som vi løbende må kigge på, når reglerne træder i kraft. Når vi ser reglerne folde sig ud, vil vi følge dem med stor interesse og se på de muligheder og konsekvenser, der opstår. Derfor har jeg ikke tænkt mig at lave om på reglerne, inden de træder fuldt ud i kraft, sagde Troels Lund Poulsen.
For regeringen handler det om at få folk ud i fuldtidsbeskæftigelse, slog beskæftigelsesministeren fast.
- De nye regler balancerer på to hensyn, som reglerne skal varetage. Det ene er, at man ikke skal indrette sig til permanent at arbejde deltid og så supplere op med dagpenge. For det andet skal mindre beskæftigelse suppleret med dagpenge kunne være en trædesten til fuldtidsbeskæftigelse. Målet skal være, at man skal have et fuldtidsjob og forsørge sig selv hundrede procent, sagde Troels Lund Poulsen.
Arbejder du på nedsat tid har du ret til supplerende dagpenge i højst 30 uger i en periode på to år - svarende til 104 uger. De supplerende dagpenge fungerer som en slags klippekort med 30 klip. Kun de uger, hvor du har arbejde og får udbetalt dagpenge, tæller med.
Hver gang du har en arbejdsuge med færre end 37 timer og bliver suppleret op, mister du et klip.
De nye dagpengeregler betyder, at hvis man har brugt alle sine 30 uger, og derefter arbejder bare lidt den måned, mister man sine supplerende dagpenge for hele måneden. Ved de gamle regler gælder det kun for den uge, hvor borgeren havde arbejdstimer.
Ifølge reglerne betragtes man som ledig, selvom du modtager supplerende dagpenge og har et fast deltidsarbejde.
Kilde: AJKS