Da 44-årige Erik Fraas blev fyret fra sit job røg han ud i en længere kamp om ikke at blive stemplet som 'selvforskyldt ledig'.
Nu har han fået medhold i Østre Landsret. Han var ikke selv skyld i sin fyring.
Både Ankestyrelsen og byretten i Glostrup havde ellers givet medhold til a-kassen. Arbejdsgiverens fyringsgrundlag stod til troende, og Erik Fraas kunne ikke bevise, at det modsatte var sandt.
- Jeg følte, jeg blev kørt over, og at jeg ingen rettigheder havde. Det havde været helt fint, hvis de bare havde sagt, at kemien ikke var der. At fyringen skyldtes menneskelige faktorer. Men de her grunde gjorde, at jeg blev selvforskyldt ledig. Du får dermed et stempel, der er væsentligt mere alvorligt, siger Erik Fraas til Avisen.dk og fortsætter:
- Det er ligesom at få en dom for noget, man ikke har gjort. Jeg fik bare at vide, at det var selvforskyldt ledighed, og den eneste måde, jeg kunne gøre noget ved det, var at føre en civil retssag.
Selvforskyldt ledighed kan blandt andet dække over, hvis man har stjålet fra kassen, chikane på arbejdet, svinet chefen til eller andre lignende grovheder. Derfor er fagforeningen Djøf også glade for landsrettens afgørelse.
Ord mod ord om fyringsgrundlag
Erik Fraas blev fyret i maj 2014 efter syv måneders ansættelse i en større virksomhed, der også har afdelinger internationalt. Avisen.dk er bekendt med firmaets navn.
Her var Erik Fraas ansat som 'distributor supporter'. En rolle der blandt andet bestod i at hjælpe virksomhedens danske distributører.
I domsafsigelsen, som Avisen.dk er i besiddelse af, nævnes en række årsager til fyringen, som Ankestyrelsen lagde til grund for deres afgørelse. Blandt andet skulle Erik Fraas være kommet for sent et par gange. Det bekræfter han, men forklarer, at forsinkelserne skyldes S-toget, at han har doneret blod og skulle aflevere sin datter i vuggestue.
Virksomheden kunne ikke komme på nogle eksempler på de andre opsigelsesgrunde, da Erik Fraas spurgte. Han tror derfor, at virksomheden for at sikre sig og have rygdækning kom med nogle opsigelsesgrunde. Det forstår han ikke. Han burde have været 'nem' at fyre, da han ikke var omfattet af funktionærloven, fordi han havde været ansat mindre end et år.
Selv er han ikke i tvivl om, at fyringen i bund og grund kan koges ned til, at kemien bare ikke var så god, som den skulle være. Erik Fraas mener, at stillingen på nogle punkter blev oversolgt til jobsamtalen. Han blev blandt andet stillet i udsigt, at der skulle laves et nyt it-system. Systemet viste sig slet ikke at skulle udvikles i den afdeling, Erik Fraas blev ansat i.
- Jeg tror, nogle kolleger syntes, jeg var lidt for langt fremme i skoene. Desuden var min chef i en længere periode væk tre ud af fire uger hos en kunde oppe i Sverige. Så han manglede på arbejdpladsen til at give vejledning og feedback. Jeg synes, at det gik rigtig godt, siger Erik Fraas.
Djøf som primus motor
Erik Fraas bor i forstaden Hvidovre med sin kæreste og datter. Han har i dag startet eget firma, hvor han som privatrådgiver hjælper folk med at få styr på deres økonomi og blive gældfrie.
Hvorfor valgte du at gå videre med sagen og også stå frem og fortælle om din sag?
- I bund og grund synes jeg, at vi lever i et godt samfund. Når man finder noget, der måske ikke fungerer hensigtsmæssigt, skal man gøre opmærksom på det. Lønmodtagere har altså nogle rettigheder, og de skulle helst virke ordentligt, siger Erik Fraas.
Erik Fraas tilskriver sin fagforening, Djøf, som hovedårsagen til, at han i dag har fået bekræftet, at fyringsgrundlaget ikke var selvforskyldt. Han mener ikke selv, at han ville have haft det fornødne overskud til at føre sagen, hvis ikke Djøf var gået ind i den.
- Min retssikkerhed sagde, at der var noget galt. Jeg blev også lidt vemodig under sagen og tænkte, at det ikke kunne passe, at samfundet haltede sådan. Derfor er det rart, at man nu har fået medhold. Det var jo Djøf, der troede på det, og uden dem som fagforening havde jeg aldrig kørt denne her sag, siger Erik Fraas.
Han tror ikke, at folk generelt går op i reglerne om selvforskyldt ledighed. Derfor er det vigtigt for ham, at hans sag fremover kan stå som et principielt eksempel på, hvad der er retspraksis i sådanne type sager.
- Samfundet vil gerne have et fleksibelt arbejdsmarked, hvor folk nemt kan skifte job, fordi der på den måde sker en vidensudveksling, der kommer arbejdspladserne og samfundet til gavn. Der er bare ingen, der er klar over, at hvis arbejdsgiverne kommer med nogle bestemte grunde, stempler a-kassen dig som selvforskyldt ledig. Og det er ligegyldigt hvor godt et stykke arbejde, du har gjort. siger Erik Fraas.
Dommen i Østre Landsret slog fast, at Ankestyrelsen skal anerkende, at Erik Fraas ikke var selvforskyldt ledig. Samtidig skal Ankestyrelsen betale 40.000 kroner til Djøf i sagsomkostninger.