Det skal være slut med, at ledige, der har et job på hånden, fortsat skal skrive ansøgninger, indtil de træder ind på deres nye arbejdsplads, som der hidtil har været lov-krav om.
Det fremgår af regeringens udspil til en forenklet beskæftigelsesindsats, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og Sophie Løhde (V) præsenterede onsdag.
Forslaget om at lade ledige, der har fået nyt arbejde, slippe for jobsøgning, er ét blandt en række initiativer, der skal luge ud i den vildtvoksende regeljungle, som længe har været under skarp kritik.
- Vi tager et opgør med det rigide krav om jobsøgning. Hvis man har et job på hånden, så skal man ikke gå og søge job. Mange af de borgere, der har skrevet til mig, har spurgt: Kan man ikke lade fornuften råde her? Nu siger vi, at hvis man har en ansættelseskontrakt, så skal man ikke søge job, siger Troels Lund Poulsen.
Alle er druknet i besværlige regler
Ifølge regeringen skal de nye initiativer føre til mindre bureaukrati og mere frihed i kommunerne, som står for den samlede beskæftigelsesindsats. Når der skal bruges mindre tid på at udfylde skemaer, er der flere ressourcer til at hjælpe ledige langt fra arbejdsmarkedet i job, lyder filosofien.
- Borgere, virksomheder og kommuner har i årevis druknet i besværlige regler og stive proceskrav. Jeg er heller ikke den første, som forsøger at rydde op i bunken. Men denne gang skal det lykkes os at nå frem til et resultat, erklærer Troels Lund Poulsen.
Alle ledige skal have fire samtaler inden for de første seks måneder. Men ifølge udspillet skal der være færre krav til, hvornår jobcentret skal holde samtalerne. Og de ledige skal selv stå for bookingen, så det ikke er jobcentret, der bestemmer tidspunktet. Det skal være op til jobcentret at vurdere, hvornår den enkelte ledige har brug for aktivering. Og så skal løntilskudsordningen forenkles.
Besparelser kan skære 1.000 fuldtidsstillinger
Bliver regeringens plan til virkelighed, vil det betyde, at kommunerne slipper for administrative opgaver, som kan gøres op til 500 millioner kroner. Det svarer til 1.000 fuldtidsstillinger. Det er op til den enkelte kommune at beslutte, hvad besparelsen skal bruges til.
Med den større frihed til kommunerne følger også et større ansvar for at levere resultater, understreger beskæftigelsesministeren. Fremover vil Troels Lund Poulsen have langt større fokus på, om kommunerne er stand til at flytte borgere væk fra overførselsindkomster. De kommuner, der ikke leverer varen, kan imødese sanktioner.
- Det er en falliterklæring, at man ikke har set på, hvor dygtige jobcentrene er til at få folk i arbejde. Nu vil vi måle kommunerne og have en diskussion om, hvordan vi får bedre resultater. Det er der alt for lidt synlighed om, siger Troels Lund Poulsen.
Det har tidligere været kritiseret, at ledige i landets store byer ikke har fået de tilbud, som de har lovkrav på. Men hvilke sanktioner, der er i vente, vil beskæftigelsesministeren endnu ikke konkretisere.
- Man kan forestille sig rigtig mange ting. Det er klart, at det skal være sanktioner, der får kommuner til at rette ind og gør dem bedre til at levere en indsats. Det skal være sanktioner, der gør de borgere, som måtte blive glemt eller komme i klemme i systemet, trygge, siger Troels Lund Poulsen.
Triste indberetninger
Han er ikke imponeret af de redegørelser, han har modtaget fra kommuner, hvor ledige i stort omfang ikke fik opfyldt deres lovkrav om mentorstøtte.
- Det var trist læsning, som bar præg af, at der ikke har været ledelsesmæssig og politisk opmærksomhed omkring det her. Men der er mange lavthængende frugter at plukke. I Københavns Kommune er der 3.000 jobparate ledige, samtidig med at hoteller og restauranter mangler folk. Det er bare om at tage fat, siger Troels Lund Poulsen.
Pluk fra regeringens udspil til en forenklet beskæftigelsesindsats. Udspillet skal frigøre ressourcer i jobcentrene til gavn for de ledige.
Alle ledige skal have fire samtaler inden for de første seks måneder. Men der bliver færre krav til, hvornår jobcentret skal holde samtalerne.
Efter seks måneder bliver det op til jobcentret at afgøre, hvornår samtalerne skal holdes. Ledige skal selv booke tidspuktet for samtaler med jobcentret.
Kun ét krav til aktivering. Ledige på dagpenge og kontanthjælp skal have ét aktiveringstilbud senest efter seks måneders ledighed. Ellers bliver det op til jobcentret at vurdere, hvornår den enkelte ledige har brug for indsats.
Krav til jobsøgning fjernes for ledige, der har et job på hånden, eller som skal på for eksempel efterløn eller barsel. De skal ikke længere søge job de sidste seks uger, der ellers har været et krav. Jobcentret eller a-kassen kan stadig henvise til et konkret vikarjob, som den ledige skal søge.
Løntilskudsordningen forenkles. Borgere tæt på arbejdsmarkedet kan være i privat løntilskud i seks måneder og offentligt løntilskud i fire måneder.
Borgere, der er længere væk fra arbejdsmarkedet, kan være i løntilskudsjob i seks måneder med mulighed for forlængelse.
Virksomhedspraktik: Borgere tæt på arbejdsmarkedet kan være i praktik i op til fire uger, mens borgere længere væk fra arbejdsmarkedet kan være i praktik i op til 13 uger med mulighed for at forlængelse.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet.