Lav den tre år gamle trepartsaftale om at få flygtninge i arbejde om, ellers stemmer vi ikke for jeres skatteaftale.
Det har været meldingen fra Dansk Folkeparti til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) VLAK-regering, forud for forhandlingerne om en skatteaftale og udlændingeaftale. Men spørger man fagbevægelsen, kan Dansk Folkeparti godt glemme deres krav. Det skriver Børsen.
Det er aftalen om det såkaldte IGU-forløb, integrationsgrunduddannelsen, DF har sat øjnene på. Dansk Folkeparti vil fjerne dagpengeretten for flygtninge, der er i arbejde via et IGU-forløb.
Det er regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen, der forhandler trepartsaftaler. Udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), har tidligere understreget, at der ikke bliver ændret i IGU-forløbet uden at alle parter er enige. Det kræver derfor, at fagbevægelsen siger ja, hvis ændringen skal blive til noget.
Formand i Dansk Metal, Claus Jensen, slår fast, at man ikke kan få ændringen igennem ved at spise ham af med andre 'goder'.
- Vi vil ikke tage imod blodpenge og så være klar til at ofre flygtningene. Det siger jeg nej til, understreger Claus Jensen i Børsen.
Hos Fødevareforbundet NNF vil man heller ikke høre tale om at ændre trepartsaftalen. Dansk Folkepartis krav er principielt forkert, mener formand Ole Wehlast.
- For mig er det noget principielt. Det er ikke dagpengemodtagerne, der skal betale for skattelettelser. Det lyder til, at hvis der skal gives skattelettelser, så skal man tage noget fra dem, der i forvejen har mindst – altså flygtningene. Det er der, at filmen knækker for mig, siger Ole Wehlast til Børsen.
Per Christensen, formand i 3F og FOA-formand Dennis Kristensen, sætter også en tyk streg under, at der ikke skal røres ved IGU-aftalen.
I princippet er det LO-formand, Lizette Risgaard, der skal forhandle en eventuel ændring af trepartsaftalen. Hun er helt på linje med sine kolleger fra fagbevægelsen og forventer, at regeringen vil overholde de aftaler, der indgås, fortæller hun til Børsen.
Hos Dansk Folkeparti er man klar over, at en ændring skal involvere alle parter. Men udlændigeordfører Martin Henriksen fortæller til Børsen, at det må være regeringens eget ansvar at få strikket en aftale sammen med arbejdsmarkedets parter. DF vil ikke blande sig.
Det var regeringens mål, at der inden jul skulle indgås aftale om både finanslov, skat og udlændinge. Det endte med, at der blev stemt for en ny finanslov, og at man samtidig udskød udlændinge- og skatteforhandlingerne til det nye år. DF forlanger stramninger på udlændingeområdet, hvis de til gengæld skal stemme for en skatteaftale, hvor især Liberal Alliance har store skattelettelser i kikkerten.
Et IGU-forløb varer to år. Forløbet byder på praktikplads hos en virksomhed, hvor man optjener dagpengeret. Desuden er der i forløbet indlejret 20-ugers undervisning a 37 timer.
Skoleundervisningen og praktikken må tilsammen ikke vare mere end 37 timer om ugen i gennemsnit i løbet af forløbet. Det skal til gengæld som minimum udgøre 32 timer. Heraf skal 25 timer være praktik.
Mere end 1100 personer er i et IGU-job i dag.
Forløbene gælder for flygtningen, der er mellem 18 og 39 år.
Aftalen blev indgået i 2015 og trådte i kraft 1. juli 2016. Dermed har ingen endnu gennemført et IGU-forløb.
Kilde: Børsen og Udlændinge- og Integrationsministeriet.