PORTRÆT: Tyskernes Mutti på vej mod endnu en tørn

Tysklands moderfigur Angela Merkel står til at forblive forbundskansler, men kritiseres for at mangle vision.

Den tyske forbundskansler, CDU's Angela Merkel, står ifølge de første prognoser efter valgstedernes lukning i Tyskland, til at kunne blive i jobbet.

Det er endnu uklart, hvordan en ny tysk regeringskoalition kommer til at se ud. Men Merkel - også kendt som "Mutti" og "teflonkansleren" - synes at være på vej mod sin fjerde periode.

Hun er kendt for på sin egen stille og rolige facon at få politiske modstanderes skyts til at prelle af som på teflon.

Kritik nægter simpelthen at hænge fast eller kan i værste fald skrubbes væk med et par dråber politisk snilde.

Men bag den fortælling er ifølge nogle iagttagere også historien om en politiker, hvis mål primært er at bevare magten snarere end at kæmpe for en klar politisk vision.

Hun overtager derfor gerne sine modstanderes mærkesager, hvis den fysikuddannede Merkels metodiske beregninger tilsiger, at det vil være fordelagtigt.

Denne evne til at tilpasse sig tilskriver nogle Merkels opvækst under DDR-regimet i det daværende Østtyskland, hvor hun har været nødt til at rette ind for ikke at rage uklar med myndighederne.

For tyskerne er hun blevet et fast holdepunkt i en omskiftelig verden. Der er noget trygt og genkendeligt over hende.

Som når Merkel år efter år tager på vandreferie det samme sted og bliver fotograferet i det samme tøj. "Mig kender De", som hun ikonisk afsluttede en tv-duel ved sidste valg med at sige.

Én sag er dog sluppet gennem teflonbelægningen: Beslutningen om at lade Tysklands grænser stå åbne for hundredtusindvis af flygtninge i 2015 og de berømte ord "Wir schaffen das" (Vi klarer det).

Det gjorde hende til ansigtet på den europæiske flygtninge- og migrantkrise, og det delte i den grad den tyske befolkning. En overgang truede det ifølge meningsmålinger også hendes chancer for genvalg.

Beslutningen bliver hun stadig konfronteret med.

Hun forsvarer den, ligesom hun forsvarer de stramninger, som hendes regering senere gennemførte på asylområdet. For en stund var hun ude af kurs, men populariteten er tilbage hos Tysklands politiske moderfigur.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.