Plejehjemsbeboere nægtes saftevand
De ældre på en række plejehjem må ikke selv bestemme om de vil have saftevand. Foto: Colourbox
På flere plejehjem i Københavns Kommune må de ældre ikke få saftevand. Det skal begrænse deres sukkerindtag. Ældre Sagen er forarget.

Et glas velsmagende og læskende saftevand at styrke sig på er en saga blot på flere plejehjem.

De ældre på flere plejehjem i Københavns Kommune får et nej, hvis de beder plejepersonalet om et glas saftevand.

24timer skriver, at plejehjemme nu har bandlyst saftevand fordi de ældres sukkerforbrug skal ned.

"Målet er, at vi helt skal stoppe med at tilbyde saftevand i første halvår af 2012, for det er tomme kalorier. Københavns Kommune vil gerne have, at vi kommer af med saftevand," siger Marianne Hansen, leder af køkkenet på Højdevang Sogns Plejehjem til 24timer.

De ældre på plejehjemmet Bomi-Parken er skuffede over at de ikke længere kan nyde saftevand.

"Beboerne blev meget utilfredse, da vi for otte måneder stoppede med at servere saftevand," forklarer Jette Hansen, der arbejder på plejehjemmet til 24timer.

Ældre Sagen er forarget over, at flere plejehjem nu giver de ældre et klart nej, når de beder om et glas saftevand. Det er noget sundhedspjat, der ikke hører hjemme i ældreplejen, mener de.

"De ældre oplever en glæde ved at få noget, der er sødt, fordi den smag, der er bedst bevaret. Det er derfor, ældre tit er så glade for noget, der er sødt. Noget der er surt eller salt virker ikke så stærkt på deres smagsløg," Siger Ældre Sagens seniorkonsulent Margrethe Kähler til Newspaq.

Hun mener, at det især går ud over de demente ældre, som via sanserne kan få glimt af fortiden, når de smager saftevand.

"Mange af de gamle på plejehjem er hukommelsessvækkede, men har glæde af nogle erindringer. Og for mange mennesker i den generation er saftevand ens betydende med gode erindringer," siger Margrethe Kähler.

Liberal Alliances socialordfører Thyra Frank, der selv har ledet et plejehjem, finder saftevands-forbuddet latterligt.

"Det kan godt være, at sundhedsapostle gider sidde og sutte på en flaske med kildevand. Men de har ingen ret til at kræve, at de ældre skal gøre det. Disse borgere er i den sidste del af deres liv. Lad dem nyde det. Ingen skal opdrage dem til at blive sunde og atletiske," siger hun til 24timer.

Københavns Kommune afviser, at der findes et forbud mod saftevand i kommunen.

"Plejehjemmene har selvbestemmelse, men vores anbefaling er, at de begrænser indtaget af saftevand. Så de må godt få saftevand, men det skal være i begrænsede mængder og ikke i dagligdagen. Det er der gode ernæringsfaglige argumenter for," siger kostkonsulent Stine Merrild Bækgaard til 24timer.

Kilde:24timer