Pas ekstra godt på dine udenlandske tænder
I værste tilfælde kan et tandlægebesøg i udlandet resultere i både tandpine og lommesmerter. Foto: Www.colourbox.com/free
De økonomiske fordele ved at tage til tandlæge i udlandet er fristende, men det kan være ekstremt besværligt at klage efterfølgende.

Tandlægeskrækken bliver ofte forstærket ved tanken om tandlægeregningen, der kan få selv det hvideste tandpastasmil til at stivne.

Derfor søger mange patienter ud over Danmarks grænser, hvor der som regel er et økonomisk incitament til at få ordnet bisser, broer og bøjler.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at det er meget billigere at tage til udlandet, hvis man skal have foretaget større indgreb hos tandlægen, forklarer Lars Arent, leder hos Forbruger Europa, der er den danske afdeling i en sammenslutning af europæiske forbrugermyndigheder.

- Der er mange danskere, der sparer så mange penge, at turen betaler sig selv ind som en slags "tandlægeferie", siger Lars Arent til Ritzau Fokus.

Ofte er der mulighed for at tage den danske sygesikring med i bagagen, så danske kroner kan betale dine kroner og broer, selv om den udenlandske tandlægeregning bliver opkrævet i euro eller endda polske zloty.

Men til gengæld skal man være ekstra opmærksom på, at det kan være yderst kompliceret at klage over problemer eller at få rettet fejlene igen.

For det er nemlig den samme tandlæge, der i første omgang har lavet dine tænder, der skal have mulighed for at foretage eventuelle reparationer.

Det betyder, at du risikerer at skulle tage endnu en - eller flere - ture tilbage til det pågældende land for at sætte dig i tandlægestolen.

- Det kan i værste tilfælde gå hen og blive ekstremt besværligt for den enkelte forbruger, hvis det viser sig, at der efterfølgende opstår problemer med tænderne, lyder det fra Lars Arent.

Og det er ikke kun rejsen frem og tilbage kombineret med en eventuel tandpine, der kan gøre ondt, lyder det fra Patientforeningen Danmarks næstformand, Aase Høg.

Der kan nemlig opstå yderligere akutte lommesmerter i tilfælde af problemer med tænderne, der er sat på plads i udlandet.

- Hvis der er noget, der går galt, så er det ikke den danske forsikring, der dækker. Så skal man sætte sig ind i klageforholdene i det pågældende land, og det tror jeg helt ærligt ikke, der er så mange, der gør på forhånd, vurderer Aase Høg.

Godt at vide, hvis du rejser til en tandlæge i udlandet:

- Undersøg, om den ønskede behandling er tilskudsberettiget.

- Vær sikker på, at den tandlæge, du vælger, er offentligt autoriseret i det pågældende land. Ellers er det ikke muligt at få refunderet tilskuddet.

- Hvis der efterfølgende opstår problemer, kontakt da først den samme tandlæge, der har udført din behandling. Din udenlandske tandlæge har ret til at forsøge at afhjælpe problemet, inden du kan få eventuel forsikring.

- Du kan normalt ikke gå direkte til din danske tandlæge og efterfølgende kræve penge fra din udenlandske tandlæge for at få rettet fejl.

- Hvis du får akutte, smertefulde problemer med tandsættet og derfor alligevel vælger at gå til en dansk tandlæge, så få denne til at dokumentere, hvis den tidligere, udenlandske behandling var mangelfuld.

Kilder: Forbruger Europa, Patientforeningen Danmark

/ritzau/FOKUS