Overlæge: Mange problemer med diabetespille
Der er næppe noget stort marked for den diabetes-pille, Novo Nordisk vil udvikle, forudser ledende overlæge.

Der er mange vanskeligheder forbundet med Novo Nordisks forsøg på at udvikle en ny diabetes-pille med insulin, der kan erstatte de traditionelle injektioner.

Rigtig meget kan gå galt, inden den langtidsvirkende pille er klar om måske 10 år, mener ledende overlæge Jan Erik Henriksen fra Endokrinologisk Afdeling ved Odense Universitetshospital.

- Der vil kunne være et marked, især for type 2 diabetes-patienter, ja. Men jeg ser også umiddelbare problemer, for eksempel med doseringen, selv om det skulle lykkes dem at få bragt insulinen fra tarmen ind i blodbanen, siger Jan Erik Henriksen.

Normalt nedbryder kroppen insulin, hvis man indtager det gennem munden. Men et tidligere forsøgsprojekt har vist Novo Nordisk, at man har den rette teknologi til at føre insulin fra maven og ind i blodet.

Med den engangspind, som diabetes-patienter bruger til indsprøjtninger i dag, kan man meget præcist dosere fra 10 insulinenheder i døgnet op til flere hundrede enheder.

- Vil man så lave insulintabletter i mange forskellige styrker - hvad nu, hvis patienten skal have en tablet med 36 enheder, spørger Jan Erik Henriksen.

Pillen, der ikke skal tages sammen med et måltid, vil først og fremmest være interessant for patienter med decideret nåleskræk, og dem er der ikke ret mange af, siger overlægen.

- Når de først begynder, kan folk godt finde ud af at stikke sig selv. Og med de engangspinde, vi har haft de seneste år, tager det ikke mange sekunder at tage et skud insulin. Jeg vil tro, en garvet diabetes-patient kan gøre det på under et minut, siger han.

Et andet problem med langtidspillen er ifølge Jan Erik Henriksen at få frigivet den korrekte daglige mængde insulin til blodet.

Fra injektioner kender man dag-til-dag-variationer, så patienten nogle dage optager mere insulin end andre. Det kan få blodsukkeret til at fare lidt op og ned og svække kontrollen i behandlingen.

- Novo Nordisk øjner selvfølgelig et marked, men nichen er lille. Jeg tror ikke, insulinpillen vil overtage markedet fra injektioner, siger ledende overlæge Jan Erik Henriksen.

/ritzau/