Opsyn med strategiske investeringer i EU skal skærpes

Der skal være bedre opsyn med lande udenfor EU, hvis de vil have adgang til strategisk vigtige markeder i EU.
Opsynet med udenlandske investeringer i unionen skal skærpes, siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.
Opsynet med udenlandske investeringer i unionen skal skærpes, siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker. Foto: Patrick Hertzog/AFP

I sin tale om EU's tilstand siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, at opsynet med udenlandske investeringer i unionen skal skærpes.

Det sker efter en række kinesiske opkøb af europæiske virksomheder.

Fremover vil EU-systemet derfor analysere ikke-europæiske landes investeringer i strategisk vigtige sektorer i Europa, hvis det står til Juncker.

Det kan for eksempel være, hvis en udenlandsk virksomhed vil gøre forretning inden for energi eller forsvarsteknologi, lyder det onsdag fra kommissionsformanden.

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

- Det kan kun ske under fuld gennemsigtighed og under en grundig gennemgang og debat.

- Det er vores politiske ansvar at vide, hvad der sker i vores lande, så vi er i en position, hvor vi kan sikre vores kollektive sikkerhed, siger Juncker i sin årlige tale om EUs tilstand.

Muligheden for et skrappere opsyn med udenlandske investeringer gav panderynken i det danske erhvervsliv, da det blev forslået på et topmøde i Bruxelles i juni.

Det ses som unødvendigt og protektionistisk.

Dansk Industri påpeger onsdag i en skriftlig kommentar, at de fleste EU-lande, herunder Danmark, allerede har national regulering på området. Det siger Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri:

- Eksempelvis er det ved lov fastsat, at det danske el- og gasnet skal være offentligt ejet, og at danske virksomheder inden for forsvarsindustrien ikke må sælges til udenlandske investorer uden tilladelse fra Justitsministeriet.

EU-landene er særligt bekymrede over Kinas investeringer i EU. De frygter, at Kina kan få kontrol over vigtige nationale sektorer som energi.

Derfor foreslår Juncker som opfølgning på topmødet en ny ramme for at screene eller gennemgå udenlandske investeringer i europæiske havne, energiinfrastruktur eller i virksomheder, som handler med forsvarsteknologi.

På topmødet i juni var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) positiv over for de nye signaler, ligesom det har opbakning fra Tyskland, Italien og Frankrig, der står bag ønsket.

- Vi bekender os til frihandel, det er det, som har gjort Europa rigere. Vi ønsker ikke noget lukket Europa, vi ønsker et mere åbent Kina, sagde han.

Juncker åbner i sin tale onsdag for nye frihandelsaftaler.

I juli indgik Japan og EU en handelsaftale. Aftalen med Canada træder snart i kraft, og kommissionen lægger nu op til forhandlinger med Australien og New Zealand.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.