Opsyn med strategiske investeringer i EU skal skærpes

Der skal være bedre opsyn med lande udenfor EU, hvis de vil have adgang til strategisk vigtige markeder i EU.
Opsynet med udenlandske investeringer i unionen skal skærpes, siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.
Opsynet med udenlandske investeringer i unionen skal skærpes, siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker. Foto: Patrick Hertzog/AFP

I sin tale om EU's tilstand siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, at opsynet med udenlandske investeringer i unionen skal skærpes.

Det sker efter en række kinesiske opkøb af europæiske virksomheder.

Fremover vil EU-systemet derfor analysere ikke-europæiske landes investeringer i strategisk vigtige sektorer i Europa, hvis det står til Juncker.

Det kan for eksempel være, hvis en udenlandsk virksomhed vil gøre forretning inden for energi eller forsvarsteknologi, lyder det onsdag fra kommissionsformanden.

- Det kan kun ske under fuld gennemsigtighed og under en grundig gennemgang og debat.

- Det er vores politiske ansvar at vide, hvad der sker i vores lande, så vi er i en position, hvor vi kan sikre vores kollektive sikkerhed, siger Juncker i sin årlige tale om EUs tilstand.

Muligheden for et skrappere opsyn med udenlandske investeringer gav panderynken i det danske erhvervsliv, da det blev forslået på et topmøde i Bruxelles i juni.

Det ses som unødvendigt og protektionistisk.

Dansk Industri påpeger onsdag i en skriftlig kommentar, at de fleste EU-lande, herunder Danmark, allerede har national regulering på området. Det siger Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri:

- Eksempelvis er det ved lov fastsat, at det danske el- og gasnet skal være offentligt ejet, og at danske virksomheder inden for forsvarsindustrien ikke må sælges til udenlandske investorer uden tilladelse fra Justitsministeriet.

EU-landene er særligt bekymrede over Kinas investeringer i EU. De frygter, at Kina kan få kontrol over vigtige nationale sektorer som energi.

Derfor foreslår Juncker som opfølgning på topmødet en ny ramme for at screene eller gennemgå udenlandske investeringer i europæiske havne, energiinfrastruktur eller i virksomheder, som handler med forsvarsteknologi.

På topmødet i juni var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) positiv over for de nye signaler, ligesom det har opbakning fra Tyskland, Italien og Frankrig, der står bag ønsket.

- Vi bekender os til frihandel, det er det, som har gjort Europa rigere. Vi ønsker ikke noget lukket Europa, vi ønsker et mere åbent Kina, sagde han.

Juncker åbner i sin tale onsdag for nye frihandelsaftaler.

I juli indgik Japan og EU en handelsaftale. Aftalen med Canada træder snart i kraft, og kommissionen lægger nu op til forhandlinger med Australien og New Zealand.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.