Obama: Sådan vil jeg spare 3 billioner dollar

USA's præsident Barack Obama kommer i dag med sit bud en ny spareplan, der skal redde den amerikanske økonomi.
Den amerikanske præsident fremlægger mandag i Det Hvide Hus en historisk spareplan for USA.
Den amerikanske præsident fremlægger mandag i Det Hvide Hus en historisk spareplan for USA. Foto: Polfoto/AP Photo/Jacquelyn Martin / POLFOTO

I omegnen af 16.200 milliarder danske kroner.

Så meget ønsker den amerikanske præsident Barack Obama omregnet fra dollar at nedbringe det amerikanske budgetunderskud med.

Mandag afslører præsidenten således en ny redningsplan, hvor sparekniven for alvor er fremme i forsøget på at få USAs historisk hårdt ramte økonomi på fode igen.

Over de næste ti år vil Obama mindske de offentlige udgifter med mere end 3.000 milliarder dollar ved hjælp af nedskæringer, skattestigninger og krigsbesparelser, fortæller embedsmænd til avisen The New York Times.

Allerede nu er det fremme, at amerikanere, der tjener mere end en million dollar om året, skal betale en såkaldt "Buffett-skat". En skat opkaldt efter verdens tredje rigeste mand, Warren Buffett, som selv har foreslået den afgift.

I alt 1.500 milliarder dollar vil Obama hente ved at øge skatten, herunder vil han sætte en stopper for de 800 milliarder dollar i skattelettelser som blev indført under Bush-æraen.

Præsidentens forslag indeholder også et forslag om justeringer for 580 milliarder dollar i sundhedsrettigheder, mens der skal spares 1,1 billioner dollar ved at afslutte den amerikanske mission i Irak og tilbagetrækning af tropperne fra Afghanistan.

Kilde: The New York Times

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.