Nye tal: Danskernes skattegæld slår rekord igen
Danskernes skattegæld voksede i 2017 til nye højder. Foto: Erik Refner / Scanpix
Danske borgere og virksomheders gæld til Skat voksede med knap ti milliarder kroner til nye rekordhøjder i 2017. Store dele af gælden må skattemyndighederne helt opgive at drive ind.

Trods store investeringer i både mandskab og it-systemer har Skat aldrig før været så langt bagud med at inddrive danskernes gæld til det offentlige som nu. 

Det viser tal i en ny opgørelse fra Skat, der er oversendt til Folketingets Skatteudvalg. 

Fra 2016 til 2017 voksede danskernes skattegæld fra 99,4 til 108,6 mia. kroner. 

Ifølge Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i FSR Danske Revisorer, viser tallene, at Skat stadig er langt fra at få bugt med den store gæld. 

- Gælden vokser stadig, og dermed er der et stykke vej, før Skat får vendt bøtten i forhold til inddrivelsen af de milliarder, som borgere og virksomheder skylder, siger Tom Vile Jensen til Avisen.dk

Direktøren påpeger dog også det positive i, at skattemyndighederne har fået tilført ekstra muskler i løbet af det seneste år. 

- Det er prisværdigt, at regering og Folketing har investeret i mere mandskab og i at få rettet op på det elektroniske inddrivelsessystem, der var gået helt i stå, siger Tom Vile Jensen.

Konkurs koster dyrt 

To tredjedele af gælden - eller knap 75 milliarder - er penge, som Skat selv vurderer er umulige at drive ind. 

Næsten tyve procent af den ikke-inddrivelige gæld skal findes hos de danske virksomheder, og ifølge Tom Vile Jensen, skyldes det høje tal, at mange firmaer drejer nøglen om, når Skat kommer for at kræve deres penge ind. 

- Sandheden er, at at mange virksomheder slet ikke er i stand til at betale det, de skylder, og så har Skat intet andet valg end at erklære firmaet konkurs. Det stopper selvfølgelig blødningen, men det koster også skattekassen meget dyrt, siger Tom Vile Jensen. 

Skat vurderer selv, at 8 til 10 procent af de danske virksomheder bevidst snyder med skatten.

Eksperter har dog tidligere peget på, at det tal ligger noget højere. 

Værre før det bliver bedre

Fra 1. juli bliver det nuværende Skat splittet op i syv forskellige styrelser, heriblandt den nye Gældsstyrelse, der fremover skal stå for inddrivelsen af gæld. 

Skatteadvokat ved advokatfirmaet TVC, Torben Bagge, mener, at opsplitningen af Skat kan betyde, at der går flere år, før det lykkes skattemyndighederne at få barberet gælden ned. 

- Det tager tid at vende en supertanker, og det kommer det også til at gøre for Skat. Med det sagt, er der vel ingen tvivl om, at al tillid til skattevæsenets gamle struktur var forsvundet, så for mig at se har det været helt nødvendigt at ruske op i den måde, tingene foregik på i Skat, siger Torben Bagge til Avisen.dk.

Direktør for Gæld i Skat, Lars Nordahl Lemvigh, erkender, at Skat står foran "et langt sejt træk", men mener også, at tingene bevæger sig i den rigtige retning. 

Han peger blandt andet på, at det i 2017 lykkedes Skat at inddrive 132 millioner kroner mere om måneden i gennemsnit i forhold til 2016. 

- Tallene fortæller os, at vi stille og roligt bevæger os i den rigtige retning med at genoprette en effektiv gældsinddrivelse. Vi har fået den automatiske modregning af gæld op at køre på alle områder. Og vi ser også, at der blandt mange er en vilje til at betale frivilligt af på gælden. Det er glædeligt, men vi er ikke i mål endnu, udtaler Lars Nordahl Lemvigh i en pressemeddelelse.