Nu sagsøger USA krisens bagmænd
Dårlige huslån, som aldrig skulle være givet, har været en hovedingrediens i den amerikanske kreditkrise Foto: Colourbox
Regeringen sagsøger nu de banker, der solgte dårlige lån til de statsdrevne kreditgiganter "Fannie Mae" og Freddie Mac".

Nu er USA er klar til at indkræve en del af regningen for den økonomiske krise. Det skriver New York Times.

Den amerikanske regerings agentur for boligfinansiering sagsøger en lang række banker, der inkluderer Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs og Deutsche Bank, for deres rolle i den amerikanske kreditkrise.

De to enorme statsejede kreditforeninger Fannie Mae og Freddie Mac investerede i tiden op til krisen på det amerikanske boligmarked i store pakker af især boliglån, som bankerne videresolgte.

Men bankerne har ifølge søgsmålet dels været skødesløse i deres långivning og dels har de vildledt, når lånene efterfølgende er blevet solgt videre til Fannie Mae og Freddie Mac.

"Fannie og Freddie troede, at de købte AAA-pakker (lån med højeste kreditværdighed, red.) og som så mange andre investorer blev de overraskede, da de fandt ud af, at lånene slet ikke havde den kvalitet," siger David Felt, der tidligere har arbejdet i det nationale agentur for boligfinansiering.

Derfor er de to giganter tilsammen endt med at tabe omkring 30 milliarder dollars på lån, som ikke blev betalt tilbage og som aldrig skulle være givet i første omgang. Og det er hovedsageligt skatteydernes penge, der er tabt.

Flere af søgsmålene løber op i milliarder af dollars, men det forventes ikke, at man kan få alle de tabte penge dækket.

Kilde: New York Times