Nu kan flere kvinder undgå kræft - gratis
Danske kvinder får gratis kræftvaccine Foto: AP/Charles Rex Arbogast, File / POLFOTO
Kvinder født mellem 1985-1992 kan nu blive gratis vaccineret mod livmoderhalskræft frem til og med 2013.

Gratis er godt. Gratis kræftvaccine er endnu bedre.

Fra mandag den 27. august og frem til og med udgangen af 2013 kan alle kvinder i Danmark fra årgangene 1985-1992 blive gratis vaccineret mod livmoderhalskræft, også kaldet HPV.

Tilbuddet er en midlertidigt opfølgning og udvidelse af det allerede eksisterende børnevaccinationsprogram, som siden 2007 har sørget for at alle piger blev HPV-vaccineret som 12-årige.

- Man vil gerne have fat i kvinder, der er lidt ældre, fordi videnskabelige studier har vist, at også kvinder i den alder har en effekt af den her vaccine, siger overlæge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.

Vaccinen mod HPV virker kun, hvis man er vaccineret, før man bliver smittet med de virus, vaccinen virker imod. Derfor skal man vaccineres så tidligt som muligt.

- Opdages den ikke i tide, er det ikke sikkert en operation hjælper, og man skal have strålebehandling. Så det er bestemt ikke nogen rar sygdom, siger han.

Unge kvinder, der allerede har haft sex, kan stadig have glæde af at blive vaccineret. Enten fordi de ikke har været smittet med HPV, eller fordi de ikke har været smittet med alle de typer HPV, som vaccinen beskytter imod.

Men selvom vaccinen er meget effektiv, er intet i livet ifølge Søren Brostrøm 100 procent sikkert.

- Det er meget vigtigt, at man fortsætter med at lade sig smear-undersøge af sin egen læge og får taget prøver for celleforandring. Der kan være typer af HPV-virusset, som vaccinen ikke dækker, eller der kan opstå sjældne årsager til kræft i livmoderhals, som ikke er relateret til HPV-virussen, siger han.

De kvinder, der kan bruge den gratis ordning, skal have tre vacciner i alt, inden programmet ophører. Samlet tager vaccinationerne et halvt år. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man kommer i gang tidligt. Der bliver ikke givet refusion for vacciner, der er givet før programmets start, og sidste vaccine skal være givet inden udgangen af 2013 for at være gratis.

Vaccinationerne bliver foretaget hos lægen.

Ifølge Netdoktor.dk rammes omkring 400 kvinder i Danmark årligt af livmoderhalskræft, og cirka 130 dør af sygdommen.