VORES VALG

Ni tabere valgt til Folketinget

Flere kandidater er blevet valg ind selvom de tabte klart til deres partifæller. DF vil ændre lovgivningen.
SFs Steen Gade er en af ni politikere, som blev valgt, selvom de tabte.
SFs Steen Gade er en af ni politikere, som blev valgt, selvom de tabte. Foto: Andreas Szlavik / POLFOTO

Hele ni folketingskandidater opnåede torsdag valg til Folketinget, selvom de egentlig fik færre stemmer end deres partifæller, viser en opgørelse lavet af Altinget.dk.

Det får Dansk Folkeparti til at kræve valgloven lavet om.

"Det uretfærdige er, at alt efter hvor man får sine stemmer, så får man større eller mindre adgang til listestemmer."

"Det gør jo, at nogen kan blive fravalgt, selvom de har fået flest personlige stemmer. Jeg har fået mange henvendelser fra folk, der simpelthen ikke kan forstå det system," fastslår kommunalordfører Hans Kristian Skibby (DF) over for Newspaq.

Han vil nu for tredje gang i Folketingssalen foreslå en lovændring, som tidligere har haft opbakning af De Radikale. Den vil betyde, at kun antallet af personlige stemmer vil bestemme, hvem der bliver valgt.

"Mange tror, at sideordnet opstilling betyder, at så står kandidaterne lige. Men sådan er det ikke," forklarer Hans Kristian Skibby.

Han henviser til, at kandidater som er stærke i deres lokale kreds, men svage i resten af storkredsen, ofte bliver ramt af uretfærdigheden.

Det skyldes, at kandidater som formår at sprede deres personlige stemmer, får en større andel af listestemmerne - når vælgerne stemmer alene på partiet og ikke personligt - tildelt.

"Vi ønsker som det mindste, at vi selv kan bestemme, hvordan vi vælger vores kandidater. Det kan vi ikke i dag," siger Hans Kristian Skibby.

Altingets opgørelse viser, at John Dyrby Paulsen (S), Steen Gade (SF), Morten Marinus Jørgensen (DF) og Preben Bang Henriksen (V) blev valgt til trods for, at de fik færre stemmer end en partifælle.

Herudover kommer fire kandidater, som alene kan takke deres aktive partifæller for jobbet på tinge. De var nemlig opstillet på en på partilisten. Det betyder, at partiet allerede inden valget har valgt, hvem de helst ser valgt til Folketinget og indrettet opstillingsmetoden derefter.

Mest i øjnefaldende er tilfældet Eigil Andersen (SF), som blev valgt i Østjylland foran fire kandidater (Thomas Medom, Sanne Rubinke, Ulla Holm og Paw Andersen). Alle fik flere stemmer end ham.

Herudover kommer yderligere tre kandidater (Jørn Arbo-Bæhr, Nikolaj Villumsen og Lene Fruelund) fra Enhedslisten.

Kilde: Altinget

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.