Minister skjulte fusk for 176 millioner
(Foto: )
Mindst 176 millioner skattekroner er forsvundet ved bedrageri i ulandsprojekter – udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har fortiet svindlen i årevis.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har holdt 395 sager om bedrageri og tyveri i ulande for mindst 176 millioner kroner skjult for danskerne.

»Vi har ingen tradition for at fortælle om svindel. Men vi har ikke skjult det bevidst,« siger Ulla Tørnæs. Hun understreger, at de fleste svindlede midler betales tilbage. Sagerne er kommet frem, fordi Nyhedsavisen sammen med TV 2 har fået aktindsigt i indberetninger om svindel i ulandsprojekter siden 2004. Og blot to af sagerne har tidligere været fremme, da de ikke kunne holdes skjult.

»Det er dybt kritisabelt, at det aldrig kommer offentligheden for øre, når der er korruptions- og svindelssager,« siger Knud Vilby, forfatter og tidligere formand for Mellemfolkeligt Samvirke.

Kun en brøkdel

Omfanget af svindlen er formentlig langt over 176 millioner. Dels har Nyhedsavisen ikke kunnet se alle sager, dels påpeger revisor Arthur Andreasen, der i 35 år har revideret ulandsprojekter, at myndigheder kun finder lidt.

»I har kun fundet en brøkdel af det reelle snyd og tyveri,« vurderer han.

I går valgte Folkekirkens Nødhjælp at erkende, at de er blevet snydt for 375.000 kroner af en lokal chef i Congo.

»Når du arbejder i lande, hvor selv præsidenten stjæler af kassen, vil det gå galt indimellem,« siger international chef Christian Friis Bach.

 

faktaboks
via Listen To News