Administration 

Massiv svindel med danske ulands-penge

176 millioner danske ulandskroner er der blevet svindlet for. (Foto: Foto: Avisen.dk)

176 millioner danske ulandskroner er forsvundet ud i det blå.

Pengene skulle have været brugt på rent drikkevand. På nye skoler. Veje.

På at hjælpe de allerfattigste i Sri Lanka, der stadig lider under tsunamien, som for tre et halvt år siden skyllede landet halvt væk.

Men pengene kom aldrig folket til gavn.

4,8 millioner danske bistandskroner forsvandt sidste år i Sri Lanka. Blev svindlet væk.

Uden at Danida nogensinde gav offentligheden besked.

Svindlen var - ja, enkel.

En ansat i Dansk Flygtningehjælp forfalskede underskrifter, så han kunne hæve penge til sig selv fra hjælpeprojektets konti. Han fik også et lokalt byggefirma til at hjælpe sig. Byggefirmaet leverede regninger for en lang række materialer såsom toiletter, vandrør og mursten. På papiret så det altså ud som om, pengene blev brugt til at bygge huse og kloakker til flygtninge i Sri Lanka.

Men materialerne blev aldrig leveret. Pengene, som skulle have have hjulpet befolkningen, gik i stedet i den ansatte og hans medskyldiges lommer.

Svindel for 176 millioner

Den ansatte i Dansk Flygtningehjælp i Sri Lanka er langt fra den eneste, der har stjålet danske bistandsmidler.

Nyhedsavisen har i samarbejde med TV 2 fået adgang til 244 sager om bedrageri med danske skatteyderpenge. Nyhedsavisen og TV 2 kan i dag og de kommende dage dokumentere at:

• Der igennem de sidste fire år har været 395 sager om svindel med og tyveri af danske bistandsmidler. Heraf har Nyhedsavisen fået indsigt i 244 sager.

• Der er blevet svindlet og stjålet for mindst 176 millioner kroner - penge, som ellers skulle hjælpe fattige mennesker.

• At det i langt de fleste tilfælde er ansatte, som får betalt deres løn af danske skattekroner, der stjæler pengene.

• At Danida og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i de fleste sager har fået pengene tilbagebetalt fra u-landene, men fortiet bedrageriet for befolkningen.

Svindelsagerne dukker op i alt fra projekter i u-landsorganisationer som Folkekirkens Nødhjælp og Ibis til statslige projekter i lande som Tanzania, Cambodia og Bolivia.

Omfattende tyveri

De 244 sager, som Nyhedsavisen har fået aktindsigt i, fylder to store ringbind. Der findes 151 svindelsager, som Danida ikke har udleveret »af hensyn til diplomatisk kotyme for samarbejde med andre landes ambassader og myndigheder,« som Danida skriver i et brev til Nyhedsavisen i december 2007.

Danida har også forsøgt at skjule, hvor svindlen er foregået. Det er sket ved at overstrege alle navne på lande og projekter i de udleverede dokumenter. Gennem research er det dog lykkedes Nyhedsavisen at finde oplysninger om svindelsagerne alligevel.

I ét af dokumenterne fra Danida fra 19. april 2006 står der for eksempel om en sag i Tanzania: »Bedrageriet omfatter i alt 3,8 millioner kroner. Politiet er af den opfattelse, at alle pengene er brugt i mislykkede mine- og ædelstensinvesteringer.«

»Der er tale om et tilfælde af tyveri af 5.000.000 FCFA (cirka 57.000 kroner. red) af befolkningens bidrag til nye vandpunkter, som kassereren ved regional direktionen for vand havde stukket i egen lomme,« fremgår det af et andet dokument fra 14. februar 2008 om en sag i Benin. »Der er begået underslæb for et samlet beløb på cirka DKK 316.000 kroner,« står der i en sag fra 3. oktober 2005. Og et overslag over svindel og forsvundet udstyr i et projekt »beløber sig til 426,283 kroner,« skriver Danida den 30. januar 2008.

Toppen af isbjerget

Men de 176 millioner kroner, som Nyhedsavisen har fundet frem til, er kun toppen af isbjerget.

»I har kun fundet en brøkdel af det reelle snyd og tyveri,« siger revisor Arthur Andreasen fra Dansk Revision, der har arbejdet med at kontrollere bistandsmidler igennem mere end 20 år.

Meget tyder da også på, at svindlen løber op i et langt højere beløb. Nyhedsavisen har talt sagerne sammen og fundet ud af, at det samlede snyderi løber op i 176 millioner kroner. Men det beløb er vel at mærke uden de 151 sager, som Danida ikke har udleveret. Og i 36 ud af de 244 svindelsager ved Danida ikke selv, hvor mange penge der er svindlet for. De sager er heller ikke talt med i de 176 millioner kroner.

»Det er ganske givet, at man ville finde langt mere svindel og snyderi, hvis man tjekkede efter med en tættere tættekam,« siger Knud Vilby, tidligere formand for Mellemfolkeligt Samvirke og forfatter.

En del af de forsvundne penge får Danida dog igen. Nogle gange bliver de skyldige fanget, og andre gange er det u-landenes regeringer, der må erstatte beløbet af deres egne slunkne kasser, hvis landet vil gøre sig håb om at modtage hjælp fremover. På den måde får Danida pengene igen, mens u-landene lider tabet. Ifølge Ulla Tørnæs opgør Danida selv det samlede tab i de seneste fire år til 20 millioner. Det tal forventes dog at stige kraftigt, da 80 sager stadig er uafsluttede.

Sådan svindles der

Falske checks og lønsedler til ikke-eksisterende ansatte er nogle af de måder, pengene forsvinder på.

Den sri lankanske ansatte i Dansk Flygtningehjælp stjal, bedrog og svindlede for i alt 4,8 millioner kroner. 2,2 millioner kroner røg i hans egen lomme, og 2,6 millioner blev brugt på overforbrug for at dække over tyveriet. Han blev afsløret i august 2007, fordi en af hans kollegaer begyndte at undre sig over, at nogle underskrifter på checks så mærkelige ud.

»Det er en meget uheldig sag. Men vi kan aldrig helt gardere os mod kriminelle folk, der vil stjæle fra os. Det er en umulig opgave. Især i lande, hvor korruption er helt almindeligt. I Sri Lanka dækkede vi det stjålne beløb med Dansk Flygtningehjælps egne penge, så det ikke gik ud over befolkningen,« siger generaldirektør i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm.

Og der findes andre kreative måder at stjæle bistandsmidler på.

For eksempel mistede Folkekirkens Nødhjælp sidste år i Congo cirka 380.000 kroner, da en ansat sidste år købte frø og biler af sine venner og familie til enorm overpris, fremgår det af en aktindsigtssag.

»Når du arbejder i lande, hvor selv præsidenten stjæler af kassen, så vil det gå galt ind imellem. Men hvis vi ikke arbejdede i de lande, ville det gå ud over befolkningen,« fortæller international chef i Folkekirkens Nødhjælp Christian Friis Bach

Skjuler svindlen

Bedragerisagerne, som Nyhedsavisen har fået aktindsigt i, har ligget på Danidas kontor i årevis. Og der kommer hele tiden nye svindelsager til.

Men den danske befolkning får ikke at vide, at millioner af skattekroner forsvinder ned i lommerne på korrupte ansatte.

»Det er dybt kritisabelt, at det aldrig kommer offentligheden for øre, når der er korruptions- og svindelssager,« siger Knud Vilby, forfatter, u-landsekspert og tidligere formand for Mellemfolkeligt Samvirke.

»Det ville være fornuftigt og helt naturligt, hvis Danida hvert år lavede en årsrapport og fortalte om de sager, der havde været – lige som de jo altid fortæller vidt og bredt om de herligheder, de laver,« siger han.

Han mener, at Danida skylder befolkningen at være åben omkring den omfattende svindel.

Danida erkender blankt, at de ikke fortæller om snyderiet.

»Danidas opgave er at fortælle de positive historier,« siger kontorchef i Danida Mette Melson.

Det synspunkt vækker stærk kritik fra blandt andet en tidligere ansat i Udenrigsministeriet. Journalist Jesper Søe har arbejdet med dansk bistand i 37 år og har i 10 år været ansat i Udenrigsministeriet som redaktør af Danidas eget magasin.

»Det er rystende at sige sådan noget. Danida er ikke en loge, men et foretagende, som forvalter vores allesammens penge til at skabe en bedre verden. Skatteborgerne har et absolut og uindskrænket krav på at få alle ting frem. De gode såvel som dårlige. Alt andet vil kun virke som en boomerang mod bistanden,« siger Jesper Søe.

faktaboks

En mand og en kvinde tæt sammen
Film og TV

DR søger modne

singler til nyt

dating program

Bærebilledet fra dokumentaren.
Nyheder

TV 2 fjerner sløring i

"Den sorte svane"

Mark Le Fevre klør sig i baghovedet.
Film og TV

Dropper

Stormester

Francois Hardy
Kendte

Francoise Hardy er død

Menneskerettighedsdomstolen
Krimi

Tigger taber sag

mod Danmark

To svenske flag på en bygning
Nyheder

To svenskere dømt

til døden i Irak

Ulrikke Toft Simonsen tæt på.
Kendte

Ulrikke støtter

Claes Antonsen

En politibetjent bag en afspærring
Krimi

To brødre

fundet døde

Krimi

Svært at få DNA fra

tiltalt i Meng-sag

Sanne Salomonsen med en mikrofon
Kendte

Sanne Salomonsen er

færdig med Claes 

Nyheder

Efter Antonelli-exit:

Mister millioner 

rødt hus
Kendte

Bo som Lars Ulrich:

Barndomshjemmet

til salg igen 

inger støjberg står på talerstol
Nyheder

Støjberg: Jeg har

oplevet skub og

spytklatter

kvinde poserer
Nyheder

Vil indføre aktiv dødshjælp

i Danmark 

mand står med drone
Livsstil

Kender du reglerne 
for droneflyvning?

to personer sidder og taler
Nyheder

Antonsen trækker sig

byskilt
Krimi

Korsørmandens ven

var lærer for bortført

pige

tegning fra retten
Krimi

LIVE: Korsørsagen fortsætter 

politibetjent går på græs
Krimi

Fund af død person i å:

Politiet undersøger igen

Sport

Ramt speedwaykører:

Kæmper for at se

sine børn

mand med briller
Kendte

Kevin Spacey: Jeg er fallit 

skillt med teksten alles lægehus
Nyheder

Læger undrer sig:

Falske ydelser i

Alles Lægehus

hunde leger
Dyreliv

Hunde skyld i skader

for 40 millioner 

Nyheder

Efter overfald:

Mette F. ændrer planer 

to personer sidder og taler
Nyheder

Nyt job til Ellemann

fodboldspillere i aktion
Sport

Hjulmand har startopstilling på plads

krokodille
Helt vildt

Krokodille spiste kæledyr:

Skudt og lavet til suppe 

En kvinde foran en sportsvogn
Biler

Maserati - nu med et kvindeligt brøl

collage med fodboldprofiler
Debat

Søren Baastrup: Den store EM-optakt!

en gråhåret mand
Kendte

Claes Antonsen undskylder for sexistisk adfærd 

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Brand i bil stoppede trafik på Storebæltsbroen

Rutschebanen
Livsstil

En op-og-nedtur på 110 år

en 1000-krone seddel
Nyheder

Nu må butikker afvise den 

et basketball logo
Sport

Basketball-legende død

Lastbiler på en vej
Biler

Lastbilchauffører vil hegnes inde

en prins og en fodboldspiller
Kongelige

Prins William støtter England i EM-braget mod Danmark

Nyheder

Efter sexisme-dokumentar:

Aflyser koncerter

støjberg på scenen og Alternativet på Nørrebro
Debat

Dyrby: Trump-tendenser i Danmark

politiafspærring på vej
Krimi

Tip fra cykelejer 
førte til stjålne 
Hornsleth-værker 

tre fodboldspillere poserer
Sport

EM-feber: Slår alle

rekorder

mand smiler
Krimi

Jon Nørgaard slipper

for straf i voldssag 

hvidt hus
Helt vildt

Til salg i 14 år:

Danmarks mest

usælgelige villa

ræling på fiskekutter
Krimi

Kutter-sagen:

Fiskere frifindes 

mand står ved væg
Nyheder

Den sorte svane:

16 sager genåbnes

Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix
Kendte

Achy breaky heart:

Stjerne skal skilles

akropolis
Nyheder

Hedebølge lukker populært turistmål

advarselsskilt ved strand
Krimi

Advarer om kviksand

person taster på telefon
Krimi

Sådan spotter du

en kopivare 

musiker på scene
Kendte

Fans ventede tre timer:

Stjerne får store hug 

myg på hånd
Sundhed

Tigermyg spreder sig i EU

mand med skæg
Nyheder

69-årig henrettet

for dobbeltdrab

mand i habit smiler
Nyheder

Skattelettelser på vej

Par på den røde løber
Kendte

Kessler jubler:

Far til fire

par bag veldækket bord
Kendte

James Price sætter mord på menuen

badegæster på strand
Rejser

Disse rejsemål er blevet billigere - og dyrere

Containere på skib
Nyheder

Stor aktie styrtdykker

portræt martin brygmann
Kendte

Bureauer på stribe dropper Martin Brygmann

Nyheder

Bidens søn findes skyldig i våbensag

Kvinde taler i mobiltelefon
Nyheder

Socialdemokratiet reddet af Alternativet

Overmalet maleri af kong charles
Nyheder

Se video: Hærværk mod kongens portræt

Krimi

FBI tippede dansk politi

Nyheder

EL-profil ville ikke vælges:

Fik over 5000 stemmer

en sundhedsperson
Nyheder

Vikarbureau
er gået konkurs

en alvorlig kvinde
Nyheder

Mette F. efter overfald:
Jeg er ikke helt mig selv

en mand smiler
Kendte

Dennis Ritter på
vej mod millioner

et nygift par
Helt vildt

Nygift: - Jeg har ventet
96 år på den rette mand

et sygt barn
Rejser

Klassisk børnesygdom
kan ende med dyr ferie

billede af politibil
Krimi

14-årig forsvundet
pige er fundet død

en mobiltelefon
Nyheder

Flere har fået falsk
sms fra domstolene

en sofa
Nyheder

Møbelhus konkurs

et par smiler til fotografen
Kendte

Badehotellet revet ned

politi arbejder
Krimi

Teenager stukket ihjel
- 16-årig skyldig i drab

personer ligger på jorden og bløder
Nyheder

Fire amerikanske statsborgere knivstukket i kinesisk park

kø på en vej
Krimi

Kø-kaos:
Forvent forlænget rejsetid

et par briller foran en pc-skærm
Nyheder

Hackerangreb sender firma mod konkurs

en mand i bar overkrop
Kendte

Tv-kendis kan score voldsom gevinst

rockere iført veste
Krimi

Kommune politianmelder rockere

Pengesedler og mønter
Nyheder

33.000 kan nu

søge om tilskud

en mand kigger på fotografen
Nyheder

Politiker nedlægger mandat: Sang med på udlændingefjendsk sang