Lektor om retorik mellem Nordkorea og USA: Uværdig og farlig

Trods meget hårde ord og trusler mellem Nordkorea og USA, tror lektor ikke på, at der kommer handling bag.

Retorikken mellem Nordkorea og USA spidser til. Senest har Nordkoreas udenrigsminister sagt, at den amerikanske præsident Donald Trumps udtalelser fra weekenden er en klar krigserklæring.

Det er endnu en optrapning af de hårde ord mellem de to lande, lyder vurderingen fra Liselotte Odgaard, lektor ved Forsvarsakademiet.

- Det er endnu en skærpelse af et i forvejen meget højt spændingsniveau i den her konflikt på den koreanske halvø, siger lektoren.

- Det er en uværdig og farlig måde at kommunikere på for to statsledere, og det er også meget usædvanligt. Men heldigvis bliver det, de siger, ved retorikken, og der kommer ikke handling bag det, siger lektoren.

Ud over at kalde Trumps udtalelser for en krigserklæring sagde udenrigsministeren samtidig, at Nordkorea har ret til at nedskyde strategiske amerikanske bombefly - også hvis de ikke er i nordkoreansk luftrum.

Men trods de meget skarpe ord fra begge lande er lektoren "ret sikker på", at det ikke ender ud med en krig.

- Hverken Nordkorea, USA eller de andre involverede parter har nogen som helst interesse i en krig, siger hun og fortsætter:

- Så hård og ubehagelig, som retorikken er, og som de her skridt på jorden også er, så tror jeg heldigvis, at parterne er ret påpasselige med at afstemme det med, at det skal afskrække modparten mod at gøre yderligere, men det skal ikke ende i en krig.

I weekenden sendte USA et bombefly ledsaget af kampfly hen over internationalt luftrum øst for Nordkorea som en magtdemonstration.

Det forventer lektoren også, at der kommer et modsvar på fra regimet i Pyongyang.

- Det er en provokation, og vi forventer også, at der kommer en provokation tilbage fra Nordkorea, som vi ikke ved, hvad er, siger hun og forklarer, at det vil være en test af en eller anden art.

I begyndelsen af september gennemførte Nordkorea landets hidtil kraftigste atomprøvesprængning. Landet har desuden gennemført to prøveaffyringer af langtrækkende raketter, der i begge tilfælde overfløj Japan.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.