Laura Lindahl er hudløst ærlig: "Jeg tager de tæsk, det giver"
- Vi opgiver folk, når vi tildeler dem førtidspension, siger Laura Lindhahl i interview med Avisen.dk. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix/ Arkiv)
Liberal Alliances Laura Lindahl ønsker ikke at se flere og flere få førtidspension. Det har bragt hende i en shitstorm, men hun har ingen planer om at tie stille.

- Sig mig, Kim. Hvorfor kan du ikke bare gå ud og finde et job?

Spørgsmålet var ikke planlagt. For Laura Lindahl kom det som en naturlig reaktion.

Den 35-årige beskæftigelsesordfører for Liberal Alliance deltog i 'Debatten' på DR2, og overfor hende stod Kim Madsen. Formanden for den sociale modstandsbevægelse Jobcentrets Ofre (Facebook-gruppe med godt 15.000 medlemmer, red.), der blandt andet kæmper for, at flere syge kan få førtidspension.

Spørgsmålet fra LA-politikeren blev startskuddet til en regulær 'shitstorm' på de sociale medier, hvor Laura Lindahl måtte stå som modtager af alt fra tilsvining til deciderede trusler.

Der var ingen forståelse for, at politikeren tillod sig at afkræve kontanthjælpsmodtager Kim Madsen svar på, hvorfor han ikke var i arbejde, når han havde kræfter til at arrangere demonstrationer.

- Jeg ønsker ikke at gemme mine spørgsmål væk. Jeg vil være den ærlige politiker, og jeg tager de tæsk, det giver, siger hun i dag, tre måneder efter den iltre debat.

I de dage, hvor debatten slog gnister, var der flere i Laura Lindahls netværk, der sagde til hende, at hun da måtte forstå, at hun som toppolitiker ikke kunne tillade sig at gå så hårdt til en kontanthjælpsmodtager på direkte tv.

- Jeg så os jo som lige, da vi stod der i 'Debatten'. Men jeg har erfaret, at sådan bliver det ikke opfattet, siger Laura Lindahl.

- Man kan godt afstå fra at gå hårdt ind i en sag, hvis man ikke vil i en shitstorm, men nogle gange skal man tage fat. Jeg synes, at vi har et stærkt demokrati, fordi der er plads til holdninger i debatten. Det har Kim Madsen også selv nydt godt af, siger Laura Lindahl. 

Der var dog en grænse for, hvad hun ville stå model til i de dage, hvor bølgerne gik højt på de sociale medier. Da Kim Madsen spurgte, om hun burde udstyres med et kællingebidsel (torturredskab, red.), og en anden debattør i gruppen Jobcentrets Ofre tilføjede, at han godt kunne ’smide en hilsen ind’ hos hende, var grænsen nået. Laura Lindahl opfattede deres udsagn som indirekte trusler og meldte begge til politiet.

-Jeg trækker grænsen, når min familie risikerer at blive involveret, siger hun.

Arbejde betaler sig

Avisen.dk har talt med politikeren om at være hadeobjekt for en hel gruppe af mennesker, om retten til offentlige ydelser og om pligten til og vigtigheden af at arbejde.

Laura Lindahl voksede op i en borgerlig familie med 'klassiske borgerlige værdier' på Frederiksberg. Hendes mor var konservativ, mens far var venstremand. Her skulle der arbejdes for lommepengene.

- Jeg kunne aldrig stikke lappen frem og få penge til et eller andet, og det, synes jeg, er sund værdi, siger Laura Lindahl. 

Opvæksten var med til at give politiker en retfærdighedsans, som driver hendes arbejde på beskæftigelsesområdet i dag. 

Der er aldrig nogen, som er blevet rask af at sidde i sofaen
Laura Lindahl

Det skal kunne betale sig at arbejde, og de mennesker, som kan klare sig selv, skal være selvforsørgende. Laura Lindahl ser det som en vigtig samfundskontrakt og en forudsætning for at kunne opretholde et velfærdssamfund. 

Hun fremhæver, at der i Danmark bliver tildelt førtidspension til dobbelt så mange mennesker som i vores naboland Sverige. Det er for hende et bevis på, at man skal kigge systemet efter i sømmene.   

- Vi opgiver folk, når vi tildeler dem førtidspension. Der er ikke flere, som skal på førtidspension, men derimod flere som skal over på eksempelvis fleksjob, siger Laura Lindahl. 

Hullet mellem system og borger

Hun erkender dog, at det for nogle borgere kan være frustrerende at møde 'systemet,' når de træder ind på jobcentret.

Enkelte kommuners praksis med årelange ressourceforløb og sengepraktik er 'hul i hovedet,' og der skal arbejdes meget hårdere fra det offentliges side, for at skabe de bedste muligheder for at få arbejdsløse tilbage i job, mener LA-politikeren.

Samtidig skal mennesker, der er erklæret for syge til at arbejde, have tildelt en førtidspension. Laura Lindahl tænker med afsky tilbage på sagen om hjemløse Krølle, der havde levet flere år på gaden og kæmpet med misbrug og først blev tilkendt førtidspension en måned før sin død som 49-årig.  

Vi opgiver folk, når vi tildeler dem førtidspension
Laura Lindahl

- Det var helt vanvittigt, at Krølle ikke fik en pension. Det viser, at systemet heller ikke må blive så rigidt, at sådanne sager kan opstå, siger Laura Lindahl.

Det skal dog ikke være muligt at erklære sig for syg til at arbejde, uden at fagpersonale har været inde over. Laura Lindahl mener, at der er eksempler på, at nogle diagnosticerer sig selv som for syge.

Derfor er det nødvendigt at få fortalt, at nogle timers arbejde ikke blot er for samfundets bedste, men i langt de fleste tilfælde også bedst for den enkelte, pointerer hun. 

- Det vækker svære følelser i folk, og jeg forstår godt, at man kan opleve det som om, at man har ryggen mod muren. Men der er aldrig nogen, som er blevet rask af at sidde i sofaen, siger hun.   

 

Blå Bog

Født den 9. juli 1983 på Frederiksberg og opvokset i Køge.

Har studeret erhvervsøkonomi og filosofi på Copenhagen Business School fra 2006 til 2011. Derudover har hun en HD i Marketing Management på CBS.

Arbejdede på TV 2 og TV 2 Sport fra 2009 til 2013. De efterfølgende to år arbejdede hun med kommercielle sportsrettigheder i Dansk Boldspil-Union.

Blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i Frederiksberg i 2013. Genvalgt i 2017.

Medlem af Folketinget for Liberal Alliance siden 2015. Liberal Alliances gruppesekretær, beskæftigelsesordfører, børneordfører, familieordfører, indfødsretsordfører, integrationsordfører, socialordfører og udlændingeordfører

 

via Listen To News