Lægen skal møde syge i sofaen
Syge danskere skal med en ny handlingsplan have lægehjælp via computeren. Diabetesforening er bekymret.

En national handlingsplan skal rulle telemedicin ud til langt flere patienter for at spare tid og penge. I stedet for at møde op og vente på hospitalet kan landets patienter klikke sig til lægehjælp hjemme i sofaen - via computeren, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Det pibler frem med forsøg med telemedicin, men nu er vi nået til næste stadium, hvor det handler om at få udbredt telemedicin i stor skala.

- Til hele landet, til langt flere patienter og til nye sygdomme, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) om baggrunden for regeringens handlingsplan.

Med fem udvalgte indsatsområder og 80 millioner kroner skal handlingsplanen udvikle et generelt tilbud.

- Så man ikke som patient er afhængig af lige at bo i et område, som tilfældigvis har et forsøg kørende, som sundhedsministeren siger.

Begrundelsen for at udbrede telemedicin, hvor patienten fra sit hjem kan sende prøveresultater til hospitalet og komme i kontakt med eksperterne dér, er klart økonomisk.

- Telemedicin henvender sig i høj grad til kroniske patienter, og dem bliver der flere og flere af, fastslår Astrid Krag med henvisning til, at 1,8 millioner danskere allerede i dag lider af en eller flere kroniske sygdomme.

Malene Bagger, chef for forskning og viden i Diabetesforeningen, har et enkelt forbehold, fordi telemedicin ifølge hende aldrig må stå alene.

- Der vil være svagere patienter, som ikke kan få den nødvendige glæde af telemedicin.

- Inden for alle sygdomsområder er der patienter, som af økonomiske, uddannelsesmæssige eller aldersmæssige årsager har behov for at blive holdt lidt mere i hånden. Det er rigtig vigtigt, at de ikke bliver tabt i systemet, siger hun.

Samme holdning deler Lars Riber fra Lægeforeningen. Han sidder i bestyrelsen og er samtidig formand for Lægeforeningens udvalg for sundheds-it.

/ritzau/