Kvinder med underlivsnet skal tjekkes
Kvinder, der har fået indopereret de omdiskuterede underlivsnet, skal indkaldes til tjek, anbefaler styrelse.

Landets hospitaler bør indkalde alle de kvinder, der har fået indopereret de potentielt farlige underlivsnet, til en samtale og en undersøgelse.

Sådan lyder anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen, efter det for nylig kom frem, at de syntetiske net hos 10 procent af kvinderne skærer sig igennem til skeden, hvilket i sjældne tilfælde kan medføre hul i tarmen eller urinvejene - og i værste fald døden.

Yderligere 10 procent har smerter ved samleje, er det desuden kommet frem.

- Sundhedsstyrelsens anbefaling om at indkalde kvinderne til samtaler sker som opfølgning på bekymring rejst af andre landes myndigheder, der i øjeblikket følger bivirkningerne tæt, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsen indskærper endvidere over for de behandlingsansvarlige læger, at de har indberetningspligt, når der opstår alvorlige hændelser i forbindelse med nettene, da de er medicinsk udstyr.

De syntetiske net har siden 2006 i begrænset omfang været anvendt til kvinder, som efter en fødsel havde nedsynkning af skede, blære og livmor. 200-300 danske kvinder har nettene indopereret.

Kunststof-net har desuden været anvendt i Danmark til gavn for mange tusinde kvinder med urininkontinens siden 1997.

Sundhedsstyrelsen understreger dog, at den aktuelle bekymring ikke drejer sig om denne type operationer.

- Det er vigtigt, at disse kvinder ikke bliver bekymrede, skriver Sundhedsstyrelsen.

/ritzau/