Administration 

Kræftramt barn er det værste mareridt en mor kan opleve

Gitte Rask forsvarer sine unger på samme kærlige måde som løvinden på savannen gør det

Et af de værste og mest frygtede øjeblikke i en moders liv er, hvis der sker hendes børn noget. Gitte Rask mærkede smerten, da hendes søn på bare 25 år blev ramt af kræftsygdommen Hodgkins Lymfom

Solen forsøger at få magten over den begyndende efterårskulde. Dens stråler kaster lys over den smukke kvinde, der sidder foran mig på stolen i den have, jeg utallige gange har leget i som barn. Hun skinner som lysets engel. Men bag det lysende ydre gemmer sig en alvor og sorg, der ikke er til at tage fejl af. Hun lider, som er hun en løvemor, hvis unger er blevet skudt af en storvildtsjæger. Storvildtsjægeren er i hendes tilfælde livets meningsløse uretfærdigheder.

 Mest af alt løvemor

Kvinden med de smukke brune øjne, der sidder over for mig, har skænket mine to brødre og mig livet i gave.

 ”Jeg er både kvinde og mor. Men mest af alt er jeg løvemor, der værner om mine unger. Jeg lader dem prøve at stå på egne ben, og hvis de ikke kan, skubber jeg dem blidt på plads igen”, siger Gitte Rask.

 Parallellen til dyreriget har præget måden, denne løvindes kuld er opvokset på. Der har været nærhed, kærlighed, omsorgsfuldhed og rum til udforskende løveunger, der på savannen har kunnet drage egne erfaringer og bagefter stolte, sejrende, såret eller besejret har kunnet vende snuden hjem til hulens trygge rammer.

 ”Jeg har opdraget mine unger til, at hvis de går i samme fodspor som alle andre, så kommer de aldrig foran. På samme måde ville løveungerne på sletten ikke få mad, hvis de altid fulgte efter flokken og ikke var snu nok til at snige sig ind på et bytte, uden at andre først havde såret det”, siger Gitte Rask med et glimt i øjet.

 Rollen som løvemor aftager ikke, når ungerne bliver større. Den ændrer sig.

 ”Som løvemor til voksne unger skal man kende sin plads og ikke være dominerende, men jeg tror aldrig, at børn slipper deres behov for at få et lille puf på rette vej af deres forældre”, smiler en erfaren løvinde med et kuld på tre voksne unger.

 En såret løveunge

Den yngste unge i kuldet blev i sommer ramt af Hodgkin’s lymfon, som er en type lymfekræft. Det var et hårdt slag for hele familien og lammede for en periode totalt. Tiden stod stille, alt blev sort/hvidt, intet havde længere betydning i forhold til den livstruende sygdom, der havde ramt ham og dermed hele familien.

 ”Vores yngste søns sygdom har lammet mit hjerte. Den har ramt min sjæl med en stor ubeskrivelig smerte. Pludselig føler jeg mig som en løvemor i bur. Intet skal røre mine unger, og så uden varsel rammer sådan en meningsløs sygdom. Som mor står man totalt magtesløs, for her er det kun lægerne og hans egen krop, der kan gøre ham rask. Jeg kan ikke påtage mig hans smerte og sygdom. Det har været meget svært for mig som løvemor at acceptere, siger Gitte Rask med et såret blik.

 Stilheden larmer en kort stund mere end en flok sultne brølende løver på en afrikansk savanne.

 ”Jeg har i hvert fald lært af vores søns sygdom, at livet er baseret på tilfældigheder, og at livet bare er! Livet er simpelthen så skrøbeligt, og pludseligt kan det være forbi. Derfor skal man forsøge at give det bedste til dem, man elsker og holder af, og dét er ens kærlighed. Det kan ikke nytte at udskyde at give kærlighed, fordi man har en fortravlet hverdag. Pludselig kan det være for sent. Det gælder ikke blot i sygdomsmæssige sammenhænge men i alle livets forhold”, slår Gitte Rask fast.

 Den yngste unge i kuldet er bare 25 år. Hans liv er først lige begyndt, og så kan det virke ufatteligt meningsløst, at han allerede skal forholde sig til så store eksistentielle spørgsmål, som naturligt dukker op, når en livstruende sygdom raser under huden på én.

 ”Jeg er et ydmygt menneske, fordi jeg er et troende menneske. Men sygdommen har sat spørgsmålstegn ved min tro. Selv om jeg ved, at Gud gav os evnen til at tvivle og tro, og at det er vores lod at vælge, så er hans sygdom meningsløs. Jeg ved, at ingen jordiske kan og ej heller skal fatte Guds handlinger, men i en livskrise, som har ramt vores familie, der søger man naturligt en mening med tingene for at kunne acceptere tingenes tilstand, og det er bare ikke muligt at se den for mig lige nu, siger løvemoderen.

 Dét at acceptere tingenes tilstand er en naturlig del af det moderne menneskes liv, men for Gitte Rask handler det ikke om, at hun vil kunne styre alting. Som moderne mennesker, mener hun, at vi i hverdagen lever med en illusion om usårlighed og med en generel tillid til, at det nok går, som vi håber.

 ”Vi ved imidlertid godt, at ingen kender dagen, før solen er gået ned, og at død, ulykke og sygdom rammer meningsløst. Vi fødes alene, dør alene og er på et dybere plan ansvarlig for vores liv. Det er nu en gang livets grundvilkår. Vores bestandige eksistentielle udfordring er at forholde os så afbalanceret til vilkår, at vores angst ikke ødelægger dette livgivende håb, siger Gitte Rask

 At se lidelsen i øjnene

Kendetegnene for vores løvemor er, at hun igennem livet er blevet tildelt mange slag, men at hun har rejst sig hver gang. Hun er stadig overbevist om, at hun kan gøre en forskel.

 ”Jeg har været meget igennem, og jeg vil i hvert fald sige til Vor Herre, at han ikke behøver tildele mig flere slag, selv om jeg udmærket ved, at hvad man ikke dør af, bliver man stærkere af, siger Gitte Rask med et alvorligt blik.

 De knubs, Gitte Rask har fået igennem livet, har også lært hende, at lidelse er en naturlig del af menneskelivet. Det undrer hende bare, at nogle mennesker skal mere igennem end andre, selv om fænomenet ikke er ukendt.”, siger Gitte Rask med et alvorligt blik.

 ”Moder Teresa svarede i sin takketale for Nobels Fredspris, da hun blev spurgt om, hun aldrig bliver træt af at have byrder, at hun aldrig får pålagt flere byrder, end Gud ved, hun kan bære. Somme tider undrede det hende, at han har så stor tillid til hende… Måske Guds tillid netop er svaret til alle os, der er pålagt mange byrder, siger Gitte Rask med et eftertænksomt blik.

 Hun bliver stille en stund og er langt væk i sine tanker.

 ”Jeg tror, der er en vej til et lykkeligt liv på trods af modstand. Jeg tror, man kommer til det lykkelige liv ved at se nu’et og ikke leve i fortiden eller fremtiden. Hvis vi mennesker kan lære at bruge nu’et mere, ville vi få mere ro og stresse mindre over fremtiden. Fremtiden ved vi jo alligevel ikke, hvordan bliver”, siger hun med den optimistiske glød, som er kendetegnende for hende.

Livets skrøbelighed har i den grad banket på, så hun i disse måneder ikke rigtig kan mærke lykken, men ind imellem kommer der et strejf af lykke, hvilket blandt andet er, når barnebarnet Rasmus på tre år med hvin og glæde indtager løbeburet.

 ”Rasmus’ livskraft og glæde bjergtager os alle. Han er solen midt i den mørke tid”, smiler  løvemormoderen bredt og rejser sig for at gå ind. Det er blevet fodringstid, og hendes løvekuld er uroligt begyndt at røre på sig.

 Artiklen er første gang publiseret på www.baby.dk

 

 

 

 

 

faktaboks

Hodgkins lymfom (lymfekræft)

¤ Hodgkins lymfom er kræft i lymfeknuderne.

¤ Lymfekræft opstår ofte i en lymfeknude. Herfra spreder den sig til resten af kroppen via de lymfekar, som passerer gennem den syge lymfeknude.

¤ Behandlingen er kemoterapi og/eller stråling, og behandlingen afhænger af, hvor fremskreden sygdommen er.

¤ Overlevelsesprocenten er på næsten 100.

¤ Symptomer på hodgkins lymfom er:

- En lymfeknuder, der er hævede i længere tid

- Feber

- Generende nattesved

- Vægttab uden oplagt grund

- Kløe over hele kroppen.

Nyheder

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

 Højbjerg Maskinfabrik i brand
Krimi

Maskinfabrik brænder - søg indenfor, røgen er giftig

sirup
Mad og drikke

Sirup kaldes tilbage - der kan være skimmelvækst i den

person i lufthavn
Krimi

Billigt trick:

Tyvebander hærger lufthavn

 Søren Haslund-Christensen
Nyheder

Tidligere hofmarskal Søren Haslund-Christensen er død

Dronning Margrethe i profil med lys hat
Kongelige

Dronningen i bilulykke:

Det var forskrækkende

gerningsmanden
Krimi

Ved du noget?

Truede med flaske

En kvinde hænger valgplakat op i en lygtepæl, hvor også Thomas Rhodens valgplakat hænger
Krimi

Valgplakater fjernet -

ambassade politianmeldt

Prins William med et alvorligt ansigt.
Kongelige

Netflix trodser

prins William

Tips kupon sammen med en lotto kupon og en fra Oddset.
Helt vildt

Blev millionær

for 144 kroner

en ung mand bliver testet i næsen
Nyheder

Vil genindføre

gratis kviktest

Prins Andrew foran en kirke han ser alvorlig ud.
Nyheder

Nu kan skandaleprinsen

ikke længere skjule sig

Færgen i morgen mørket.
Nyheder

Vild video: Her

falder lastbil af færge

Originalen i form af Julia Roberts billedet er fra filmen.
Underholdning

Hun får hovedrollen

som Pretty Woman

i Danmark

Portrætbillede af Christina Krzyrosiak Hansen. Hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Danmarks yngste

borgmester skal giftes

George Olesen med anstrengt ansigt.
Kendte

George Olesen

er død

Krimi

Brødre ankede drabsdom:

Nu skal offerets

forældre vidne

Donald Trump Jr. ved siden af sin far Donald Trump
Underholdning

Donald Trumps søn

håner skuespiller

efter skuddrab

Erik Bering med en lilje i hånden.
Nyheder

Erik Bering er død

En lottokupon
Helt vildt

Fem danskere blev

millionærer

Elon Musk kigger op mod stjerne
Nyheder

Nu er Tesla 1000 

MILLIARDER dollar

værd

En ældre mand set bagfra med en mobil ved øret
Krimi

Falske børnebørn

franarrede ældre

knap en million kroner

Allan Nielsen og Tina Lund fotograferet udenfor mens de holder om hinanden.
Kendte

Desperat efter indbrud:

Udlover dusør

Byskilt for Ishøj kommune
Nyheder

Efter stor smittestigning:

Her opfordres ALLE til test

Et SAS fly på jorden
Nyheder

Krisesnak skærer

halvanden milliard af

SAS' markedsværdi

Tina Bilsbo og lars Hjortshøj på den røde løber
Kendte

Hjælper søn med

sexscener

En politibetjent imellem en stor flok cyklister han vifter med armen
Nyheder

Tohjulede trafikanter

kommer under lup

golfspiller på banen
Helt vildt

Bizar optakt til triumf:

Sad indspærret på

toilet 

vaskemaskine fyldt med tøj
Livsstil

Ny vaskemaskine?

Her er fem gode råd

remee sidder på gulvet med sin datter
Kendte

Remee og Mathilde

afslører kønnet 

ambulance holder på vej
Krimi

29-årig mand

dør i soloulykke 

afklædt par i sengen
Sex og samliv

Du nyder sex mere

hvis du er glad

for din krop

par poserer ved filmpremiere
Kendte

Sara Bro: Har brudt

med kæresten

mette frederiksen ser skeptisk ud
Nyheder

Første gang i tre år:

Rød blok under

50 procent

bil holder i indkørsel på sti
Krimi

55-årig kvinde død

efter knivstik 

mand sidder i sofa
Kendte

Venner-stjerne er død

visakort på vej ned i terminal
Nyheder

Priserne stiger voldsomt

Alec Baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin sigtede

mod kamera 

mænd står ved bro og kigger
Nyheder

Norge: Båd røget

ud over vandfald

michael jordan smiler
Helt vildt

Michael Jordans sko:

Solgt for ni millioner

Et SAS-fly gør klar til landing
Rejser

SAS i krise

En mor med en baby
Helt vildt

Hun er mor til 21 babyer

En tåregasgranat ryger
Nyheder

Israel vil bygge over 1300 nye boliger til bosættere

En mand i hvidt jakkesæt griner og vinker
Kendte

Beckham scorer 1.3 mia. 

Sofie Linde smiler
Kendte

Sofie Linde: Der skal mere til at skræmme mig

Et isbjerg i vandet
Sport

Overfyldt fiskerjolle kæntrer ved Sisimiut - mand omkommet

de tre butikkers facader
Nyheder

Tre nabobutikker fik sure smileys samme dag

Pratola Peligna
Livsstil

Billedskøn italiensk by sælger ejendomme for én euro

hotellet i brand
Krimi

Brand slukket i badehotel - intet kan reddes

Nyheder

Kovending: Bryghus vil stadig lave øletiketter til partier

en mand rydder fortov for sne
Livsstil

Forpligtelser som husejer - hvor klog er du?

hestens sår
Krimi

Hestemishandler

er på fri fod

vindmølle
Nyheder

CO2-skandale: Kommuner tæller samme strøm to gange

billede fra auktionen
Underholdning

Maleri af Picassos elskerinde solgt for vild sum

Café Fuglereden
Nyheder

Ikonisk værtshus overlever dødsdom

vikinger
Nyheder

Undskyld Columbus: Vikingerne var først

valg
Nyheder

Efter få timer: Hærværk mod valgplakater 

Asta Björk
Kendte

Vild med dans:

Par laver ny sang

Brand søndervig
Nyheder

Badehotel i brand

Ambassadør uønsket i tyrkiet
Nyheder

Her er Danmark ikke velkommen

richard gere
Nyheder

Richard Gere: Vil vidne mod italiensk politiker

Søren Pilmark
Kendte

Søren Pilmark: Vigtigt at bevare barnligheden

corona
Nyheder

Fjerde dag i træk: Flere end 1000 coronatilfælde

ulla terkelsen
Kendte

Ulla Terkelsen om tab af søster: - Jeg fik det skidt og kom på hospitalet

billede fra messe
Nyheder

80 år gammel fabrik sendt til tælling:
- Det er trist

Kongsdal Gods
Nyheder

Tre-cifret millionhandel:

Historisk dansk
gods solgt

billede af politibil
Krimi

Cyklist stødte sammen med trailer - nu er cyklisten død

person bliver vaccineret
Sundhed

Afstemning:
Skal du vaccineres
mod influenza?

person bliver vaccineret
Sundhed

Apotekerne har allerede vaccineret lige så mange som hele sidste sæson

Lindy Aldahl
Kendte

Tv-kendis går konkurs

chili
Mad og drikke

Obs:
Der kan være
mug i din chili

cpr
Nyheder

Kommuner svigter: Holder ikke øje med ansattes CPR-snageri

Michael Katz Krefeld og Karina Frimodt på dansegulvet.
Film og TV

Vild med dans:

Krefeld smidt hjem

politbil med udrykning
Krimi

Ældre ægtepar overmander indbrudstyv 

Remee og Mathilde Gøhler
Kendte

Remee jubler:

Er blevet far igen

Robert Durst i retten
Nyheder

Kendt mangemillionær sigtet for endnu et drab

Alec Baldwin
Nyheder

Medie: Der var et skarpt skud i Baldwins pistol

Mand i fiskebutik
Mad og drikke

Kendt fiskehandel får sur smiley

Københavns byret
Krimi

Taxi i vanvidskørsel:

Vognmand mister sin bil

Tina Lund
Kendte

Indbrud hos Forsidefrue