Kom af med computersmerterne fra jobbet

Dit liv
Smerter i lænden og ryggen er blandt de mest normale problemer, Læs eksperternes råd til at undgå smerter her. (Foto: Foto: Colourbox/ERWIN WODICKA - WODICKA@AON.AT)

Fire ud af ti af HK'ere har gener på grund af computerarbejde på jobbet, viser ny undersøgelse. Læs her, hvordan du kommer af med smerterne.

En god siddestilling foran computerskærmen på jobbet er alfa omega for at undgå skavanker i både nakke, skuldre og lænd. Men det glemmer mange alt om i hverdagen, og så kommer smerterne.

En ny Epinion-undersøgelse blandt HK/Privats medlemmer viser eksempelvis, at 41 procent af de 1517 adspurgte har gener af deres arbejde ved computeren.

Men små ændringer i hverdagen kan gøre en stor forskel. En af måderne at forebygge smerter på er at have den rette siddestilling og indstilling af stolen. Det fortæller ergoterapeut og arbejdsmiljøkonsulent Anne Gertrud Hagensen.

- Det er vigtigt at få gjort medarbejderne opmærksomme på, at de skal være nysgerrige i forhold til hvilke muligheder, der er ved at indstille arbejdsstolen. Jeg oplever, at mange medarbejdere ikke har kendskab til de indstillingsmuligheder, arbejdsstolen har, siger hun til Ritzau Fokus.

For næsten hver tredje af de 41 procent er smerterne så store, at de tyr til smertestillende medicin.

Men smertestillende medicin er aldrig en klog løsning. Det mener June Halvorsen, der er arbejdsmiljøkonsulent hos HK/Privat.

- Det er meget beklageligt, at så mange tager smertestillende medicin på grund af deres computerproblemer. Der er flere måder at komme af med smerterne på, og smertestillende medicin giver kun en midlertidig effekt. Der skal i stedet være fokus på at forebygge smerterne med det rette arbejdsudstyr, siger June Halvorsen i en pressemeddelelse fra HK/Privat.

I stedet bør man opfordre medarbejderne til at prøve, de funktioner deres stole og borde har, af, anbefaler Anne Gertrud Hagensen.

- Under stolesædet er der på de fleste stole en instruktion til arbejdsstolens indstillingsmuligheder, forklarer hun.

Hagensen påpeger også vigtigheden af at skifte stilling foran bordet i løbet af dagen. Hvis du har et hæve-/sænkebord, så benyt dig af det.

Hun anbefaler, at man et par gange i løbet af dagen skifter fra en siddende til en stående stilling. Eksempelvis kan man, for at huske sig selv på det, hejse bordet, inden man går til frokost, så det er klar bagefter.

Og så er det også vigtigt at lytte til sin krop, før og ikke efter problemerne udvikler sig, lyder det fra ergoterapeuten.

Lider du i forvejen af smerter i nakke, skuldre eller lænden, kommer HK/Privats arbejdsmiljøkonsulenter her med et par øvelser, som kan afhjælpe problemerne:

Ondt i skulderen:

En af de mest almene computergener er ondt i skulderen. Ifølge konsulenterne døjer to ud af tre med skuldersmerter. Her er to øvelser, der kan bekæmpe smerterne:

- Løft skuldrene op mod ørerne og sænke dem igen.

- Sæt du fingrene på armens egen skulder og tegn cirkler med albuerne.

- Elastiktræning kan også hjælpe til at styrke musklerne.

Ondt i nakken:

For at undgå smerter i nakken kan du benytte dig af tre følgende øvelser:

- Hold fast i siden af stolesædet med ene hånd, og bøj hovedet sidelæns mod den modsatte skulder, indtil du kan mærke et stræk på siden af halsen og i skulderen.

- Pres hagen ind mod halsen og trække hovedet ned mod brystet.

- Lad hovedet falde forover og lad det derefter rulle fra side til side i et roligt tempo.

Ondt i lænden:

- Hvis du har ondt i lænden, er det særligt vigtigt at skifte siddeposition.

- Stå op i løbet af dagen, hvis det er en mulighed.

- Når du rejser dig, er det også en god idé at bruge armene til at støtte med. Men husk, at det er balle- og lårmusklerne, der skal bruges mest for at undgå belastning i lænden.

Kilder: Heidi Lisette Bille og June Halvorsen, arbejdsmiljøkonsulenter hos HK, og Anne Gertrud Hagensen, ergoterapeut og arbejdsmiljøkonsulent.

/ritzau/FOKUS
Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand