Metro-medarbejder fyret for at melde sig i fagforening

Den i forvejen belastede italienske metro-bygger Cipa er sluppet dårligt fra angiveligt at fyre en ansat for at melde sig i fagforening. (Foto: Arkivfoto: Bax Lindhardt/Scanpix.)

Ansat ved metro-byggeriet blev ifølge HK/Privat fyret, fordi hun meldte sig ind i fagforening. Men den går ikke. Nu må det omstridte italienske selskab Cipa hoste op med 90.000 kroner i godtgørelse.

Det går ikke i Danmark at fyre folk, blot fordi de melder sig ind i en fagforening. Det er nu blevet skåret ud i pap for det italienske byggefirma Cipa, der er en stor underentreprenør på byggeriet af metroen i København. 

Ifølge HK/Privat fyrede Cipa en ansat, fordi hun havde meldt sig ind i fagforeningen og ikke havde orienteret Cipa om det. Det førte til en faglig sag, hvor Cipa nu er endt med at indgå et forlig. Derfor får kvinden nu en godtgørelse på 90.000 kroner. 

- Jeg har i mine 25 år som faglig sekretær ikke oplevet en lignende sag med fyring, fordi man har meldt sig i fagforening. Det er helt uhørt, siger faglig sekretær Jesper Schmidt Sørensen fra HK/Privat.

Han synes, at de 90.000 kroner i godtgørelse til den fyrede kvinde er helt på sin plads. 

- Det er helt rimeligt, at virksomheden får et ordentligt rap over nallerne for den fyring. Jeg håber, at afgørelsen her er til skræk og advarsel over for virksomheder, som kunne finde på at lægge pres på folk eller sågar fyre dem for at melde sig i fagforening, siger Jesper Schmidt Sørensen. 

Cipa ønsker sag lukket

Cipa er i forvejen omstridt. Selskabet blev i fjor dømt til at skulle efterbetale ikke mindre end 22 millioner kroner i bod og efterbetaling til underbetalte ansatte på metro-byggeriet. Det er en af de største efterbetalinger nogensinde i Danmark.

Advokat og overenskomstchef Linda Nordstrøm fra Dansk Byggeri har repræsenteret Cipa i sagen. Cipa er medlem af Dansk Byggeri.

Linda Nordstrøm ønsker ikke at udtale sig nærmere om sagen. Men hun oplyser, at Cipa har indgået et forlig, fordi virksomheden ikke længere er repræsenteret i Danmark med de relevante medarbejdere. Derfor har Cipa ønsket at få sagen ud af verden.

Krydsforhør af ansatte

Hovedpersonen i sagen er en kvinde fra Sydeuropa, hvis navn er redaktionen bekendt. Hun blev i foråret 2015 ansat på kontoret hos Cipa i København.

Efterhånden fandt hun ud af, at kontorpersonalet langt fra havde de samme vilkår, som er det normale i Danmark. Eksempelvis skulle de tit arbejde til klokken 20 eller 21 om aftenen.

For at få ordentlige forhold meldte kvinden og seks af hendes kolleger sig ind i HK/Privat. Chefen hørte om en af indmeldelserne og begyndte at krydsforhøre personalet. Derefter gik det stærkt. 

- Da jeg ikke ville fortælle chefen, hvem der havde meldt sig ind i HK, fik jeg at vide, at det var et tillidsbrud og blev fyret, fortæller kvinden til Avisen.dk.

Hun havde i al hemmelighed optaget samtalen med chefen. Optagelsen er senere blevet brugt som vigtig dokumentation for, hvad der rent faktisk foregik. 

- Det er tydeligt på optagelsen, at den italienske chef går for vidt, siger faglig sekretær Jesper Schmidt Sørensen. 

Hvorfor så lang tid?

Ved angiveligt at fyre medarbejderen for at være med i en fagforening har Cipa brudt reglen om, at der er foreningsfrihed i Dannark, og ingen kan kræve at få at vide, hvilke foreninger man er med i.

Derudover har Cipa angiveligt også overtrådt en aftale mellem Dansk Arbejdsgiverforening og LO-fagbevægelsen. Parterne har aftalt, at det ikke er tilladt at fyre folk, fordi de melder sig i fagforening. 

Reglerne er meget klare. Derfor virker det underligt på Jesper Schmidt Sørensen, at Dansk Byggeri ikke har fået sit medlem, Cipa, til at rette ind hurtigt. 

- Det undrer mig, at Dansk Byggeri ikke har forsøgt tidligere at tale Cipa til orden i en så oplagt sag som denne her. Vi fik sagen både i byretten og i Arbejdsretten, før der opstod vilje til forlig, siger Jesper Schmidt Sørensen.  

Til den kritik siger advokat Linda Nordstrøm fra Dansk Byggeri:

- Realiteterne i denne sag er ikke så entydige, som HK/Privat fremstiller dem. Derfor kunne der ikke bare indgås et forlig uden videre.