Ketchup beskytter dig mod slagtilfælde
Et glas tomatjuice eller en klat ketchup kan redde dig fra et slagtilfælde.
Antioxidanten lycopen er både et farvestof og et vigtigt stof, som i flere undersøgelser har vist sig at have indflydelse på kræft-udvikling, skriver klogkost.dk.
Og i en ny finsk undersøgelse, der nyligt blev offentliggjort i tidsskriftet Neurology, viser et 12-årigt studie af 1031 mænd, at stoffet også har indflydelse på risikoen for at få et slagtilfælde, som er en blodprop eller blødning i hjernen.
Læs også: Økologiske tomater er også sundere
Slagtilfælde - også kaldet apopleksi - viser sig typisk ved lammelser af dele af kroppen og skyldes typisk åreforkalkning, hvor der enten opstår blodpropper (85% af slagtilfældene) eller blodkarrene revner og der opstår blødninger (15%).
Den finske undersøgelse konstaterede, at personer med de højeste mængder af lycopen i blodet havde en markant lavere risiko for at få et slagtilfælde end personer, der havde de laveste mængder af lycopen i blodet.
Læs hele artiklen her på klogkost.dk