VORES VALG Kæk Helle afbrød Løkke konstant
Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen skal mødes endnu to gange inden valget på torsdag i næste uge. Foto: Ditte Valente / POLFOTO
Den store duel mellem de to statsministerkandidater blev en livlig affære med masser af stikpiller.

Aftenens duel mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udfordreren Helle Thorning-Schmidt viste en Løkke, der stort set holdt sit iltre temperament i skak, mens en aggressiv og ivrig Helle Thorning-Schmidt ofte ikke havde tålmodighed til at lade sin modstander tale ud.

"Du har udviklet dig til en spørge-Jørgen, der stiller spørgsmål ved vores politik, men har meget få svar. Du har ikke noget svar på, at trafikken bare stiger og stiger," lød det fra Helle Thorning-Schmidt, da debatten faldt på trafikpolitik.

Lars Løkke Rasmussen udviste en hidtil uset ro med et til tider fredfyldt smil trods Helle Thorning-Schmidts konstante angreb.

"Der var en gang en statsminister, der sagde, at hvis de andre bliver billigere, skal vi blive bedre. Det var Anders Fogh Rasmussen, og han har jeg fuldstændig ret i, at vi ikke kan konkurrere på at have den billigste arbejdskraft eller den laveste skat," lød det anerkendende fra Helle Thorning-Schmidt; en ypperlig hån mod Lars Løkke Rasmussen at rose hans forgænger og tidligere chef.

Værten Johannes Langkilde forsøgte at få Helle Thorning-Schmidt til at redegøre for, hvordan det med de 12 minutter skal fungere i praksis.

"Hver dansker skal tænke, at de i gennemsnit skal arbejde 12 minutter mere om dagen. Danmarks Statistik har peget på, at 100.000 mennesker ufrivilligt er på deltid," lyder det fra Socialdemokraternes leder.

Svaret om, hvad der sker, hvis det ikke lykkes, er dog fortsat en smule uklart.

"Hvis der ikke er 15 milliarder kroner, når vi er færdige med vores trepartsforhandlinger og næste års overenskomstforhandlinger, så lykkes det her ikke," sagde Thorning-Schmidt

Men hvad er alternativet?

Studieværten Johannes Langkilde gentog det spørgsmål tre eller fire gange, uden Helle Thorning-Schmidt ville svare på det. Hendes eneste argument var:

"Men det her vil lykkes."

I går fik Lars Løkke Rasmussen ganske uventet stukket en lille pige, hvis mor var rasende over, at pigens far fra Ghana ikke kunne få lov at være i Danmark på grund af udlændingereglerne.

Du sagde til hende, at du vil ringe til hende. Har du fået gjort det?

"Jeg har haft min integrationsordfører til at ringe til hende, og anden gang kom han igennem," lød det lidt defensivt fra Lars Løkke Rasmussen, der altså ikke fik indfriet sit løfte til kvinden om, at han ville ringe til hende.

Og fluks havde Helle Thorning-Schmidt endnu en stikpille klar til Danmarks nuværende statsminister.

"Vi kunne bedre lide udlændingepolitikken, den gang Anders Fogh var statsminister. Vi vil afskaffe regeringens pointsystem."

Hvad skal der være i stedet?, spurgte værten Johannes Langkilde.

"24-årsreglen og tilknytningskravet som vi kender. Og så er vi ikke bange for at stille krav," svarede Helle Thorning-Schmidt og fortsatte:

"Vi kommer ikke til at lægge stemmer til afskaffelsen af hverken 24-årsreglen eller tilknytningskravet, så enkelt er det."

Løkke havde dog hurtigt svar på rede hånd.

"Sidste år kom der 45.000 mennesker til Danmark for at uddanne sig og arbejde. De sidste år under Poul Nyrup Rasmussen kom der 14.000. Det her er ikke et spørgsmål om, hvor mange der skal komme, men hvem der skal komme,"

På folkeskoleområdet rakte Lars Løkke Rasmussen hånden frem.

"Jeg ønsker at mødes med Socialdemokraterne efter valget og diskutere folkeskolen. Det er jo også derfor, jeg ikke har opsagt skoleforliget. Jeg ønsker en folkeskole, der er en mødeplads og ikke en kampplads."

Til sidst blev Løkke endelig så ivrig, at han også begyndte at modafbryde Helle Thorning-Schmidt. Det var to velkørende politiske topledere, der viste sig i kamp her til aften.