Jobcentres fremtid uvis med rød regering

Selvom den røde blok har tordnet mod, at kommunerne overtog beskæftigelsesindsatsen, så er der ikke klare meldinger på, hvad der nu sker.
Bliver en ny struktur for jobcentrene en del af regeringsgrundlaget? Tja, det er op til hende her.
Bliver en ny struktur for jobcentrene en del af regeringsgrundlaget? Tja, det er op til hende her. Foto: Cathrine Ertmann / POLFOTO

Alt ligger i hi, så længe Helle Thorning-Schmidt (S) forhandler regeringsgrundlag med SF og De Radikale. Så meget i hi, at ordførerne ikke vil tale for forslag, de har kæmpet for, mens Lars Løkke Rasmussen (V) var statsminister.

Således kan SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, lige nu ikke love, at reformen af jobcentrene bliver rullet tilbage med den røde regering ved magten. Den røde blok har ellers kritiseret jobcenterreformen i skarpe vendinger tidligere og foreslået en anden struktur.

"Hvis tre partier skal sidde i regering, og det skal de forhåbentlig, så vil der være områder, hvor det ene parti må bøje sig, og så vil der være områder, hvor det samme parti får noget andet gennemført," siger Eigil Andersen til Newspaq.

Han kan derfor heller ikke sige, om jobcentrene og beskæftigelsessystemets struktur generelt bliver en del af regeringsgrundlaget for den nye røde regering. SF har tidligere være skarpe kritikere af den nye struktur, hvor kommunerne overtog hele beskæftigelsesindsatsen. Tidligere har Eigil Andersen talt for at skaffe flertal i Folketinget mod omlægningen af jobcentrene.

Også Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Torben Hansen, har i klare vendinger talt for at ændre jobcenterstrukturen.

"Vores bud er at lave færre jobcentre, med betydeligt større opland. Jobcentrene skal være selvejende institutioner med bestyrelser bestående af arbejdsmarkedets parter og kommunerne. Samtidig skal finansiering og styring igen være statslig," sagde han i 2009 til 3F's Fagbladet.

Om beskæftigelsesindsatsen får en plads i regeringsgrundlaget er uvist, indtil Helle Thorning-Schmidt løfter sløret for indholdet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.