Jeg bliver vred, når 15-årige er helt alene
Ida Begtrup kan nå 40-80 virksomhedsbesøg om dagen for LOs Jobpatrulje Mette Lauth
17-årige Ida Begtrup hjælper andre unge med at få styr på fritidsjobbet

”Nååh, det er jer fra Jobpatruljen,” siger caféejeren, da Ida Begtrup for omkring 100. gang præsenterer sit ærinde: At tale med de ansatte under 18 år.

I disse uger er LO's jobpatrulje ude de fleste steder i landet. De forventer at besøge 10.000 arbejdspladser.

17-årige Ida Begrtrup bruger tre dage af sin sommerferie på at traske hovedstaden tynd. Hun og hendes kompagnon kan nå mellem 40 og 80 virksomhedsbesøg om dagen.

”Jeg synes, det er vigtigt arbejde. Jeg har selv løftet og skubbet for meget, da jeg arbejdede i et supermarked. Mange af de unge ved ikke, hvad de har ret til, og så er det nemt at blive groft udnyttet,” siger Ida Begrtrup.

Hun møder mange, der slet ikke ved, hvad de får i løn i timen. Det, der personligt generer hende mest, er faktisk slet ikke ulovligt.

Det er 15-årige, der står alene og passer butikker i storcentre.

Unge under 18 år må normalt ikke stå i butik alene. Men i butikscentre er reglerne anderledes, fordi der er vagter og andre forretninger tæt på.

”De går kun i niende klasse, og så synes jeg, at det er et stort ansvar at være alene i en butik i otte timer. Hvad hvis man kommer i tvivl om noget, eller får fingrene i klemme i ismaskinen? Hvis de oplever noget ubehageligt, er der langt til en vagt – eller hjem til mor,” siger Ida Begtrup.

Ida Begttrup og hendes partner tjekker, om virksomheden har fritidsjobbere under 18 år ansat, og hvis de har, prøver de at få lov at tale med dem.

”Det må vi gerne de fleste steder. Mange arbejdsgivere er faktisk glade for, at vi kommer. Vi er ikke en myndighed, men de kan spørge os, hvis de er i tvivl om reglerne for ungarbejdere.