De skubber for meget, skal selv finde deres afløser, hvis de bliver syge, har ingen ansættelseskontrakt og arbejder på steder, hvor de ikke må.
De ved det bare ikke. Mange danske unge ved nærmest intet om deres rettigheder på arbejdspladsen, konstaterer LO efter at have gjort resultatet af årets besøg af Jobpatruljen op.
Det er et problem, og ikke mindst forældrene burde vågne op, siger LO-sekretær Ejner K. Holst.
"40 procent af de unge, som Jobpatruljen har talt med, har aldrig diskuteret arbejdsmarked eller løn med andre. De ved ikke, at de faktisk har nogle rettigheder, og jeg vil gerne opfordre forældrene til at interessere sig mere for deres børns fritidsjob," siger Ejner K. Holst.
Jobpatruljen konstaterer, at mange unge selv skal skaffe afløsere, hvis de bliver syge. Det krav kan arbejdsgiveren ikke stille, ikke desto mindre svarer næsten en fjerdedel af de unge, at det er deres opgave.
Over halvdelen får ikke løn under sygdom. LO anslår, at mange af dem egentlig har krav på det. Mange andre har aldrig fået en kontrakt. Det skal de ellers have, og deres forældre skal skrive under på den, fordi de ikke selv er myndige.
"Tænk lidt over det, når du ser en ung mand skubbe 25 indkøbsvogne på én gang. Er det sådan, dit barn arbejder? Eller hende den unge pige, der blander kemikalier - skal dit barn også gøre det på jobbet?" spørger Ejner K. Holst.
Samtidig opfordrer han alle ansatte til at være solidariske med de unge og hjælpe dem til rette i jobbet og fortælle dem om deres rettigheder.
"Det er arbejdsgiverens pligt, men vi kan alle sammen hjælpe til. Det er fremtidens arbejdskraft, og den skal vi passe godt på. Den skal betale vores pension," tilføjer Ejner K. Holst.
Han opfordrer samtidig arbejdsgiverne til at tage deres pligter over for de unge mere alvorligt.
"De skal have en ordentlig introduktion til arbejdspladsen. De skal vide, hvad deres opgaver er, men også kende deres rettigheder. De skal have en grundig instruktion i, hvordan de undgår arbejdsskader. Arbejdsgiveren har nogle pligter. Og forældrene bør interessere sig for, om de lever op til dem," siger Ejner K. Holst.
Dit barn har krav på en ansættelseskontrakt, når:
- Ansættelsen har varet en måned.
- Arbejdstiden i praksis er mindst otte timer om ugen.
Ansættelseskontrakten skal indeholde:
- Overenskomst/funktionærlov eller anden aftale
- Arbejdsted
- Løn
- Tillæg
- Opsigelse
- Arbejdstid
- Eventuel risiko ved arbejdet
Kontrakten skal underskrives af arbejdsgiveren og af dig, hvis dit barn ikke er fyldt 18.